ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ- 06.08.2011: Професор Симић „Договор штетан по србе- повољан по шиптарске сепаратисте“… Борко не сме више сам међу Србе- дошао са 15 горила и у блиндираном ауту- хтели да га линчују… Поред хране и лекова, несташице и горива… Ако НАТО карантин заживи- то ће бити крај економије „Севера“… Марко Јакшић- „Борку Стефановићу се не може веровати!“


06 август 2011

М. Новаковић

ГОЛОРУКИ СРПСКИ НАРОД СА ПРКОСОМ У ОЧИМА ПРЕД ОКУПАТОРСКИМ ЦЕВИМА..

УРЕДНИКОВ КОМЕНТАР

 

Сун Цу Ву је једном рекао „Ако добро познајете непријатеља и самога себе, онда се не треба бојати исхода стотину битака“…

Уважени читаоче, наравно да НАТО и шиптари на Косову немају шансе против целог Српског народа и Српске државе- Али данас  је на Косову голоруки Српски народ и нешто мало добровољаца из Српских земаља. Што можда и може да буде довољно да се за неко време одбране компактне српске енклаве- али без праве војне подршке државе Србије, таква опција нема шансе на дуготрајни опстанак.

Сада је важно разумети да је фокус домаће и међународне јавности на Космету, и НАТО окупатори и њихове шиптарске слуге то добро знају, и знају да не смеју да понове погром из 2004 године.

Зато је сада веома важно истрајати у садашњем величанственом и поносном „гандијевском“ отпору који су наши Срби на Космету демонстрирали у последњих десетак дана.

Нама „доле“ (за мене је Косово увек било „горе“) не требају усијане главе, не требају нам инциденти који могу да дају повод окупатору за агресију, и окрену светску јавност против нас.

Браћо моја, јунаци Лазареви тамо „доле“, слушајте само ваше локалне Вође… Они вас  воде веома мудро. Знају да се данас на Космету решава и њихова судбина заједно са вашом. Нема боље потврде ових речи, од величанстваних слика са барикада, где сте сви заједно, са својом децом, свештеницима, лекарима, учитељима, студентима, градоначелницима… са осмехом на лицу, пркосно гледали у цеви окупаторских тенкова!  

Једини који то не знају- да се данас на Космету не решава само судбина Лазаревог народа и њихових народних трибуна, већ судбина целог Српског народа и свих „српских“ Вођа- јесу управо они што су у ваше име потписали неке безвредне папире, у некој још безвреднијој окупаторској бази, уз окупаторску цев наслоњену на слепоочницу… Оно што Тадић и његови емисари не знају или не желе да знају, то је да се на Косову од памтивека решавала судбина васцелог Српства и васцелог српског „вођства“… И тако печатећи вашу судбину- закуцали су и ексер у властити ковчег!  

Зато сада, и ви браћо из срца Србије будите мудри, помажите нашем народу на барикадама у величанственом гандијевском отпору, и не чините ништа да им отежате положај. Сву вашу ратоборност усмерите овде у Србији на смену овог издајничког режима.

Једном, када наша Српска држава буде поново у српским рукама, моћи ћемо да помогнемо нашој косовској браћи и сестрама на прави и на „легалан“ начин.

 За случај да окупатор одлучи да понови погром из марта 2004, ми имамо (преко наших патриотских покрета и странака) формиране и организоване спискове за најмање 2 дивизије добровољаца, територијално распоређене у „граничном“ појасу…

 И ако затреба наши патриотски синови из редова Српске војске и жандармерије, часни официри и војници- који служе својој отаџбини а не издајничком вођи- неће издати своју земљу- већ ће издати прекаљеним добровољцима сво потребно наоружање! Нови мартовски погром не сме да се понови! И ако наш „про-српски председник има стомак да призна свако „фактичко стање“ на терену, нарочито оно остварено преко српских живота- Наш народ више нема!

Нашим патриотским покретима и партијама, ових дана прилази један велики број официра војске и жандармерије, који се сами стављају на располагање српском народу и својој отаџбини. Ових дана није било случајно упозорење Полицијског синдиката Србије „српском“ режиму да их не користи више против властитог народа…

Зато, браћо и сестре Срби, на косовским барикадама, сада „памет“ у главу- уједињени са својим вођама, издржите у јуначком „гандијевском“ отпору! Не делите се, и не наседајте гласинама. Режимски медији данас шире лажи више него икада, или бар не саопштавају пуну истину… „Вођа“ се спрема да на велика звона прогласи велики успех непостојеће српске дипломатије, и још једном обзнани народу визију евроунијске фатаморгане… И потом вашим тамничарима преда кључеве капије Лазаревог Царства!

Овај пут то му неће поћи за руком…

У НАСТАВКУ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА ТЕРЕНА ХРОНОЛОШКИМ РЕДОМ…

 

 

www.dverisrpske.com

Бранимир Нешић о данашњој ситуацији на барикадама на Северном Косову

www.dverisrpske.com

‎: Председник општине Зубин Поток Славиша Риситић ексклузивно за двери говори за двери о одлукама Срба са севера КиМ

www.dverisrpske.com

Марко Јакшић у ексклузивном интервјуу за Двери објашњава зашто је одбијен план
‎21:23h | 06. 08. 2011.SRS: Srbi ujedinite seDelegacija Srpske radikalne stranke (SRS) pozvala je danas Srbe u Zvečanu na jedinstvo i slogu, i saopštila da je svesna situacije u kojoj se Srbi na Kosovu nalaze.

Potpredsednici SRS-a Milorad Mirčić, Zoran Krasić i član Centralne
otadžbinske uprave Božidar Delić nalaze se u poseti Srbima sa
severa Kosova i Metohije.Funkcioneri su u razgovorima sa Srbima, naveli da NATO i EU vode neprijateljsku politiku prema Srbiji i otimaju Kosovo i Metohiju, navedeno je u saopštenju.ИЗВОР: ВЕСТИ ОНЛИНЕ

НЕВЕНА ЂУКАНОВИЋ

52h; 06. 08. 2011.
Sudbina barikada zavisi od lokalnih lidera !

Zajednička sednica skupština četiri opštine na severu Kosova biće održana u utorak, 9. avgusta, u Leposaviću, saopšteno je danas posle konsultacija predsednika opština, predsednika skupština opština i predstavnika odborničkih grupa u Zvečanu.Barikade čekaju sastanak lokalnih lideraU saopštenju se navodi da će na toj sednici biti r…azmatrana aktuelna političko bezbednosna situacija, posebno dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora.“Građane na barikadama koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i otpor nasilnim pokušajima albanskih vlasti pozivamo na očuvanje postignutog jedinstva, na odgovorno ponašanje i rešenost za svoj opstanak na ovim prostorima i u svojoj državi Srbiji“, piše u saopštenju.U saopštenju se navodi da je jedinicama Kfora i dalje omogućena sloboda kretanja radi obavljanja svojih nadležnosti saglasno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244. Navodi se da su na današnjim konsultacijama u Zvečanu zauzeti jedintveni stavovi.Saopštenje su potpisali predsednici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.
„Tadićev rejting na barikadama“
„Srpske lokalne vlasti na severu Kosova pod velikim su uticajem opozicije, predvođene Srpskim nacionalim većem severnog Kosova i Demokratskom strankom Srbije“, ocenio je politički analitičar Dušan Janjić.Janjić je rekao da će ishod sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije, koja će u podne početi u Zvečanu, biti važan za rejting predsednika Srbije Borisa Tadića. On je kazao da su Srbi sa severa Kosova bili protiv svakog dogovora, a da sada pokušavaju da deluju autonomno, kao samostalni pregovarači.Za dogovor Beograda i Kfora Janjić kaže da je „mnogo daleko“ od onog što je Beograd želeo na početku. „Sporazum de fakto ne predviđa slobodnu trgovinu“, dodao je Janjić, navodeći da će se na administrativnom prelazu pored Kfora nalaziti i kontrola iz Prištine.Predstavnici Vlade Srbije zatražili su juče od Srba na severu Kosmeta da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da ga deblokiraju.Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je juče građanima na barikadama u mestu Rudare da je sporazum sa Kforom postignut i da iza tog sporazuma stoji država Srbija. On je pozvao srbe da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora s predstavnicima međunarodne zajednice.Kada je Stefanović završio obraćanje, pred građane su izašli predsednici opština sa severa Kosova i pitali građane da li prihvataju dogovoreno, na šta su oni povikali da odbijaju da uklone barikade.
BETA

‎20:09h 06. 08. 2011. |
“Čim se popravi Jarinje, vraćamo se“Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da će se sporazum Vlade Kosova i KFOR-a o očuvanju novonastale situacije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje u potpunosti sprovoditi.“Za neke pojedince ali i srpske zvaničnike nije lako da se pomire sa novom realnošću, ali postignuti sporazum će se sprovoditi i neće biti povratka“, r…ekao je Tači, tokom današnje posete u selu Brobonić u Mitrovici.On je kazao da će se kosovska policija i carinici vratiti na administrativni prelaz „u trenutku kada se budu stvorili uslovi za rad posle paljenja od strane Srba“. Treba napomenuti da je šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović kazao da je dogovorom sa Kforom nađeno rešenje koje onemogućava Prištinu da ponovo pokuša da dovede Rosu ili takozvane kosovske carinike na administrativne prelaze.Tači je još jednom pozvao zvaničnike Vlade Srbije da „ne manipulišu“ sa Srbima sa severnog Kosova.IZVOR: VESTI ONLINE

Subota, 6.8.2011. 21 00

Simić ne isključuje mogućnost nastavka krize

Simić ne isključuje mogućnost nastavka krize

BEOGRAD, 6. avgusta 2011. (Beta) – Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je u subotu da postoji mogućnost nastavka krize ukoliko Srbi sa severa Kosova odbiju dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora, a ako ga i prihvate, to će biti samo kratkoročno rešenje.

„Pregovori (sa Kforom) nisu doneli mnogo Beogradu a ponajmanje Srbima na severu Kosova koji su u svojoj prvoj reakciji izrazili negativan stav. Sudeći prema reagovanjima štampe u Prištini više su doneli albanskoj strani“, kazao je Simić agenciji Beta.

Prema njegovim recima, Priština u dogovoru vidi „korak napred“ kaširenju svoje vlasti na severu Kosova „što sigurno nije u interesu ni Beograda a pogotovo ne Srba na severu Kosova“.

Simić je kazao da nisu poznati detalji sporazuma, ali da se verovatno sama činjenica da se prihvata prelazak humanitarne pomoći ali ne i komercijalne robe preko odredjenih gabarita u Prištini tumači kao sprovodjenje odluke o embargu na uvoz srpske robe i to posredstvom Kfora, na dva prelaza na severu Kosova koja Priština još ne kontroliše.

Милош Обилић20:09h 06. 08. 2011. |
“Čim se popravi Jarinje, vraćamo se“
Lazni premijer lazne drzave Kosova, ratni zlocinac Hašim Tači rekao je danas da će se sporazum Vlade Kosova i KFOR-a o očuvanju novonastale situacije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje u potpunosti sprovoditi.“Za neke pojedince ali i srpske zvaničnike nije lako da se pomire sa novom realnošću, ali postignuti sporazum će se sprovoditi i neće biti povratka“, rekao je Tači, tokom današnje posete u selu Brobonić u Mitrovici.On je kazao da će se lazna kosovska policija i carinici vratiti na administrativni prelaz „u trenutku kada se budu stvorili uslovi za rad posle paljenja od strane Srba“. Treba napomenuti da je šef pregovaračkog tima za Kosmet Borislav Stefanović kazao da je dogovorom sa Kforom nađeno rešenje koje onemogućava Prištinu da ponovo pokuša da dovede Rosu ili takozvane kosovske carinike na administrativne prelaze.Tači je još jednom pozvao zvaničnike Vlade Srbije da „ne manipulišu“ sa Srbima sa severnog Kosova.
IZVOR: VESTI ONLINE

„смс“ вест наше сестре са барикада…
Ljudi ja sam na barikadi sa bracom i tetkom, ovo je neverovatno, ljudi su ogorceni i kunu sve zivo rezimu. DS je na vlasti u Leposavicu, kazu ljudi odande da ce on izgleda prihvatiti sporazum ali ostala trojica predsednika nece. Kazu takodje da ce narod u Leposavicu da se pobuni. Eto ja samo da vas obavestim o najnovijim informacijama posto sam na licu mesta, opet ponavljam vam atmosfera je srceparajuca i naelektrisana. Nisam htela da vam saljem na glavnu grupu,bolje ovde, a vi kad vidite ovo srocite neku vest. Pozdrav za sve…

 
 

www.vaseljenska.com

Београд – Европска унија није неутрални посредник у преговорима између Борка и Едите
 
 
 

sandzakpress.net

Lider Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u današnjem izdanju beogradske «Politike» žestoko se obrušio na poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića zbog njegovog poziva državnim institucijama i međunarodnim organizacijama da «jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje…

Никола Чанчаревић 17 45

Ветерани ОВК поручују да су спремни на мобилизацију
ПРИШТИНА – Организација ратних ветерана ОВК саопштила је да подржава споразум постигнут између косовске владе и Кфора за север Косова и да је спремна, уколико буде потребно, на мобилизацију у одбрани суверенитета Косова.Организација ветерана ОВК захтева од косовске владе да се не повлачи ни по коју цену са севера Косова, тврдећи да би у том случају последице по регион биле несагледиве.„Ратни ветерани су спремни у сваком тренутку за мобилизацију у одбрани суверенитета”, наводи се у саопштењу Организације ратних ветерана ОВК.Ветерани, између осталог, захтевају „сузбијање криминалних структура Србије и хапшење свих криминалаца који годинама ометају спровођење реда и закона”.Алијанса за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја истиче да влада не би требало да одустане од своје одлуке за север Косова и да би било велике штете за Косово уколико би била напуштена тренутна позиција.„Апелујемо на владу да хитно изради и усклади детаљан план који обухвата конкретне акције да коначно поврати ред и закон у том делу Косова”, наводи се у саопштењу ААК.Алијанса позива владу да схвати да ће потези које буде повукла у наредним данима бити од виталног значаја за будућност Косова.Самостална либерална странка (СЛС) која чини владајућу коалицију у косовској влади истиче да подржава споразум постигнут за север Косова и да подржава дијалог, тврдећи да се на тај начин дошло до компромисног решења кризе на северу Косова.СЛС одаје признање свима који су уцествовали у смиривању страсти, у првом реду и пре свих „нашим грађанима на присебности, посебно на чињеници да у другим деловима Косова није дошло до нестабилности, што свакако показује одговорну улогу институција са посебном назнаком на улогу представника српске заједнице у косовским институцијама”, наводи се у саопштењу те странке

www.politika.rs

ПРИШТИНА – Организација ратних ветерана ОВК саопштила је да подржава споразум постигнут између косовске владе и Кфора за север Косова и да је спремна, уколико буде потребно, на мобилизацију у…
КУПЕР У СВОЈОЈ ИЗВЈАВИ ПРИЗНАЈЕ НА ЧИЈУ ВОДЕНИЦУ ТЕРА ВОДУ!  „Да се прихвати договор Тадића и КФОР-а за 4’5 недеља, па онда повратак у НОРМАЛНОСТ!?! Ако знамо да се у окупаторским круговима израз „нормалност“ користи за успостављање илегалне шиптарске државе на целом Космету- онда није тешко сабрати два и два…(редакција ФБР, 17 20)Go to full article

PRIŠTINA, 6. avgusta 2011. (Beta) – Zvaničnik EU koji posreduje u razgovorima Prištine i Beograda Robert Kuper rekao je da strane treba da se koncentrišu na ozbiljan dijalog koji će voditi ka rešavanju problema.

„Mi smo veoma zadovoljni postizanjem medjusobnog sporazuma za situaciju na severu Kosova. To je saglasnost za koju se nadam da će biti neophodna za oko četiri ili pet nedelja i onda ćemo biti u stanju da se vratimo u normalnost, rekao je Kuper u intervju za Radio Kosovo.

Evropski posrednik je naveo da stvari nisu sada kao što su bile pre(читање између редова- нема повратка на старо, ФБР) i da „strane treba da shvate da je potreban ozbiljan dijalog za rešavanje problema“.

Dodao je da se nada da će se tokom jeseni strane vratiti ozbiljnom dijalogu jer kako je naveo preostaju mnoga pitanja za koja treba naći rešenja.

Srpska Zajednica U Makedoniji

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА – Подршка Срба из Македоније браћи с Космета

У рану зору на дан Светог Илије, млади Милош Ранчић из Куманова запутио се до манастира Свети Прохор Пчињски. Обучен у мајицу на којој пише КОСОВО ЈЕ СРБИЈА, овај млади спортиста претрчао је свих 37 километара до светиње желећи да на тај начин искаже свој…у подршку браћи с Космета, носећи у срцу љубав према правди и молећи се да Бог услиши наше молитве и сачува нашу Свету Земљу Космет. У светињи су га сачекали Игуман Николај, отац Јустин, као и представници Срба из Македоније: Горан Стојковић – генерални секретар Демократске Партије Срба у Македонији, Бобан Јаћимовић – председник општинске организације града Куманова Демократске Партије Срба у Македонији, Зоран Тошић – секретар општинске организације града Куманова Демократске Партије Срба у Македонији, Гордана Стојковска – председник Националног Савета Срба у Македонији, Василка Китановић – председник Српског Културног Центра у Македонији, који су дошли да се на овај велики празник помоле Светом Прохору за спас наше браће на Космету. Прикажи више
sa zida FB Prijatelja Kosovo Metohija 🙂

Subota, 6.8.2011. 16 00

Zajednička sednica u utorak u Leposaviću

Zajednička sednica u utorak u Leposaviću

ZVEČAN, 6. avgusta 2011. (Beta) – Zajednička sednica skupštinačetiri opštine na severu Kosova biće održana u utorak, 9. avgusta, u Leposaviću, saopšteno je u subotu posle konsultacija predsednika opština, predsednika skupština opština i predstavnika odborničkih grupa u Zvečanu.

U saopštenju se navodi da će na toj sednici biti razmatrana aktuelna političko bezbednosna situacija, posebno dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora.

„Gradjane na barikadama koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i otpor nasilnim pokušajima albanskih vlasti pozivamo na očuvanje postignutog jedinstva, na odgovorno ponašanje i rešenost za svoj opstanak na ovim prostorima i u svojoj državi Srbiji“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je jedinicama Kfora i dalje omogućena sloboda kretanja radi obavljanja svojih nadležnosti saglasno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Navodi se da su na današnjim konsultacijama u Zvečanu zauzeti jedintveni stavovi.

‎15:09 06.08.2011
Lideri Srba na severu Kosova „primili su k’znanju“ dogovor između Borislava Stefanovića i komadanta KFOR-a Erharda Bilera o rešenju krize na prelazima na severu.
Još, međutim, nije odlučeno da li će Srbi na severu taj dogovor prihvatiti ili ne, prenosi Slobodna Evropa.
„Nismo dali svoj stav povodom tog dogovora, već smo odlučili da za utorak zakažemo sednice naših skupština na kojoj će biti razmatran predlog dogovora i na kome će skupština dati konaccnu odluku o predloženom dogovoru“, rekli su lideri Srba.

‎14:44 06.08.2011. ZAVRŠEN SASTANAK U ZVEČANU
Na sastanku predsednik SO severnog Kosova i predstavnika odborničkih grupa, koji je održan danas u Zvečanu, odlučeno je da se u utorak 09. avgusta u Leposaviću održi zajednička sednica SO sa severa na kojoj će se razmatrati sve pojedinosti vezane za postgnuti dogovor sa KFOR-om.
Niko od učesnika se nije nakon završetka sastanka u Zvečanu obratio okuplj…enim novinarima ali se u izdatom saopštenju naglašava da će se na sednici, koja će biti održana u utorak u 12 časova, razmatrati aktuelna političko bezbednosna situacija sa posebnim osvrtom na dogovor predstavnika Vlade Republike Srbije i KFOR-a.„Građane na barikadama, koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i otpor nasilnim pokušajem albanskih vlasti, pozivamo na očuvanje postignutog jedinstva, na odgovorno ponašanje i rešenost za opstanak na ovom prostoru i u svojoj državi Republici Srbiji“, stoji u zaključcima sa sednice predsednika SO Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok kao i predstavnika odboničkih grupa.
Napominje se da je jedinicama KFOR-a i dalje omogućena sloboda kretanja radi vršenja svojih nadležnosti i, kako se navodi, „saglasno rezoluciji 1244 SB UN-a“.
kim
‎14:13 06.08.2011.
KOSOVSKA MITROVICA – Dogovor koji je postignut sa Kforom smanjuje rizike od incidenata, sprečava instaliranje institucija takozvanog nezavisnog Kosova na severu južne pokrajine i onemogućava eventualne jednostrane poteze dela privremenih vlasti u Prištini, izjavio je dnaas šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović .
„Ovakav sporazum omogućuje nast…avak dijaloga, daje šansu miru, otklanja opasnosti od humanitarne krize i vraća život u normalne tokove“, rekao je Mihajlović Tanjugu.
Prema njegovim rečima, odgovornost za mir i bezbednost u pokrajini u potpunosti preuzima Kfor, u skladu sa Rezolucijom 1244.Dogovor koji je postignut za sever Kosova i Metohije u potpunosti je u funkciji opstanka, bezbednosti Srba u pokrajini i interesa države Srbije, rekao je Mihajlović.
Istovremeno, smatra Mihajlović, ovaj dogovor sprečava pokušaje nasilnog instaliranja prištinskih institucija u severnom delu pokrajine.
Tanjug
 
 
 

Zvečan: Počele konsultacije odbornika

06.08.2011. 12:59

U Zvečanu su počele konsultacije predsednika odborničkih grupa iz četiri opštine sa severa Kosova i Metohije o situaciji nakon postizanja privremenog sporazuma predstavnika Beograda i komandanta KFOR-a Erharda Bilera, javlja novinar KIM radija.

Predsednici odborničkih grupa iz četiri opštine sa severa Kosova i Metohije trebalo bi da u Zvečanu razgovaraju o situaciji nakon što su predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović postigli privremeni sporazum sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.

Neizvesno je da li će danas biti održana ranije najavljena zajednička sednica svih srpskih opština.

Nakon konsultacija trebalo bi da se zna i vreme kada će biti održana zajednička skupština četiri opštine sa severa Kosova na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o eventualnom uklanjanju barikada na nekoliko putnih pravaca, kao i o podršci sporazumu.

 
  

Foto: Fonet

Tekst: Press

Letonci su na meču razvili transparent sa natpisom: Kosovo i Metohija – srce Srbije

Navijači dva najveća srpska kluba, Crvene zvezde i Partizana, tokom kvalifikacionih utakmica za evrokupove koje su njihovi timovi igrali ove nedelje, sakupili su oko 360.000 dinara za pomoć ugroženom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Ipak, najjači utisak ostavili su navijači letonskog Ventspilsa, protivnika Crvene zvezde. Njih oko 30, koliko ih je doputovalo u Beograd, sakupilo je 10.000 dinara za Srbe na Kosmetu, i razvilo transparent na kome je pisalo:

„Kosovo i Metohija – srce Srbije!“

Marko Čolić

 
 
 
 
‎13:16 06.08.2011. DNEVNA ŠTAMPA U PRIŠTINI O SPORAZUMUCarinski prelazi na severu Kosova povereni su KFOR-u, a komandant snaga NATO-a na Kosovu Erhard Biler pokazao je izvanredne sposobnosti za rešavanje situacije na severu Kosova, ocenjuju današnji dnevnici u Prištini.
„Komandant KFOR –a je uspeo da uveri vlasti u Prištini i Beogradu o rešavanju situacije na severu Kosova. Na graničnim prelazima …jedan i 31 neće ulaziti roba iz Srbije, što je i bio cilj vlade Kosova kada je preduzela policijsku akciju, ali tamo neće biti kosovskih carinika koji bi sprečili ulazak ovih proizvoda. Oba prelaza će biti pod kontrolom KFOR-a. To je kompromis za period do 15. septembra“, piše dnevnik „Koha Ditore“.
Dnevnik podseća da je situacija na severu Kosova bila tema mnogih diskusija između vlade Kosova i predstavnika međunarodne zajednice. Pre objavljivanja sporazuma visoki zvaničnici vlade Kosova su se sastali sa komandantom KFOR-a, američkim ambasadorom Kristoferom Delom i evropskim predstavnikom Fernandom Đentilinijem.Dnevnik „Zeri“ navodi da su čelnici vlade Kosova postigli sporazum sa KFOR-om za stabilizaciju situacije na severu Kosova i realizovali uslove kosovske vlade.
„Deset uslova vlade Kosova su predstavljeni od strane premijera Hašima Tačija kao privhaćen sporazum od strane rukovodilaca KFOR-a“ piše „Zeri“.Dnevnik „Expreš“ ocenjuje da je komandant Erhard Biler pokazivao pregovaračke sposobnosti tokom dana nasilja i tenzija na severu Kosova.
„Pod njegovim posredovanjem vlade Kosova i Srbije su postigle sporazum za prevaziliženje situacije. Do 15. septembra u prelazu jedan će biti samo vojnici NATO-a, dok u prelazu 31 će raditi i kosovski i evropski policajci. Kamionima sa srpskim proizvodima se neće dopustiti ulaz“ piše „Expreš“.Dnevnik „Kosova Sot“ predstavlja i one što naziva „slabostima sporazuma“.
„Pod ‘humanitarnom pomoći’ koja je predviđena sporazumom može se desiti krijumčarenje robe. Postignuti sporazum ne precizira koja organizacija može oceniti humanitarnu situaciju“ navodi „Kosova Sot“.
 
 
13:02 06.08.2011
Predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović juče je kazao da će opštine sa severa Kosova razmotriti detalje postignutog dogovora sa KFOR-om ali da će mišljenje naroda biti presudno u svemu. On je apelovao na očuvanje jedinstva.
„Tražili smo da nas ovih dana primi i predsednik Boris Tadić jer hoćemo da čujemo i njegovo mišljenje da li je prelazni sporazum u državnom i nacionalnom interesu“, rekao je Milović.
Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sednici skupstine četiri opštine sa severa Kosova, čije održavanje je planirano početkom naredne sedmice. U toku je sastanak predsednika četiri opštine sa severa Kosmeta sa predsednicima odborničkih grupa.
KIMBiljana DikovicДо одлуке на седници Скупштине четири општине са севера Космета остају барикаде на путним правцима који воде ка крајњем северу Косова.
У Звечану ће Кфор, али и остали учесници у саобраћају моћи да користе алтернативне путне правце, док ће ба…рикада у месту Рударе остати.
У Зубином Потоку, Зупчу и Лепосавићу такође ће остати барикаде, а моћи ће да се користи једна саобраћајна трака, рекао је Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица.
Иначе, саобраћај на административним прелазима одвија се неометано, уз контролу Кфора.
 
 
 

‎06. 08. 2011 | 12:27

Судбина барикада зависи од локалних лидера

Рударе – У општинама на северу Косова и Метохије у току су консултације локалних самоуправа, а неизвесно је да ли ће данас бити одржана раније најављена заједничка седница свих српских општина на којој је требало да буде одлучено о уклањању барикада. Ово је 13. дан да Срби са севера Космета држе путеве на том делу покрајине под блокадом.
Јуче је најављено да би данас одборници четири скупштине општина са севера Космета требало да се изјасне да ли прихватају договор Владе Србије и Кфора о контроли административних прелаза на северу покрајине.
Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је агенцији Бета да су у току консултације одборничких група о припреми седнице. Према његовим речима, на консултацијама би требало да буде договорено када ће бити одржана седница.
„Тадићев рејтинг на барикадама“

„Српски локалне власти на северу Космета под великим су утицајем опозиције, предвођене Српском националим већем северног Косова и Демократском странком Србије“, оценио је политички аналитичар Душан Јањић.Јањић је рекао да ће исход састанка представника Срба са севера Космета и Владе Србије, која ће у подне почети у Звечану, бити важан за рејтинг председника Србије Бориса Тадића. Он је казао да су Срби са севера Космета били против сваког договора, а да сада покушавају да делују аутономно, као самостални преговарачи.За договор Београда и Кфора Јањић каже да је „много далеко“ од оног што је Београд желео на почетку. „Споразум де факто не предвиђа слободну трговину“, додао је Јањић, наводећи да ће се на административном прелазу поред Кфора налазити и контрола из Приштине.Представници Владе Србије затражили су јуче од Срба на северу Космета да уклоне барикаде и поштују споразум постигнут са Кфором, али су грађани који блокирају пут у селу Рударе одбили да га деблокирају.Шеф тима Владе Србије Борислав Стефановић рекао је јуче грађанима на барикадама у месту Рударе да је споразум са Кфором постигнут и да иза тог споразума стоји држава Србија. Он је позвао србе да поштују споразум упркос свим мањкавостима и навео да ако то не учине неће бити даљих преговора са представницима међународне заједнице.Када је Стефановић завршио обраћање, пред грађане су изашли председници општина са севера Космета и питали грађане да ли прихватају договорено, на шта су они повикали да одбијају да уклоне барикаде.

Извор: Бета

 
 
Biljana Dikovic12:16 06.08.2011.
 
 НЕИЗВЕСНО ДА ЛИ ЋЕ БИТИ СЕДНИЦЕ СРБСКИХ ОПШТИНАZUBIN POTOK – U opštinama na severu Kosova u toku su konsultacije lokalnih samouprava, a neizvesno je da li će danas biti održana ranije najavljena zajednička sednica svih srpskih opština.
Juče je najavljeno da bi danas odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova trebalo da se izjasne da li prihvataju dogovor Vlade Srbije i Kfora o kontroli administrativnih prelaza na severu Kosova.
Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kazao je da su u toku konsultacije odborničkih grupa o pripremi sednice. Prema njegovim rečima, na konsultacijama bi trebalo da bude dogovoreno kada će biti održana sednica.
БЕТА
 
 

‎11:06 06.08.2011. – OVAJ IZVRŠAVA TAČIJEVA NAREDJENJA
Novi direktor kosovske policije Špend Madžuni ima čin policijskog generala i već nekoliko meseci je zamenik generalnog direktora za operativu, po hijerarhiji drugi čovek Policije Kosova.
Madžuni je predvodio kosovske specijalce ROSU u pokušaju preuzimanja prelaza na severu Kosova 25. jula.
/vestionline/

 
 

‎11:24 06.08.2011
PRIŠTINA (Beta) – Atifete Jahjaga je ocenila je da je „odluka o slanju pripadnika specijalnih snaga policije na sever Kosova bila legitimna i legalna jer institucije Kosova moraju da imaju ingerencije na celoj teritoriji.“
„Akcija je usledila zbog zahteva Srbije da se razgovori o tehničkim pitanjima, kada se radi o priznanju pečata carine Kosova, odlože do sredine septembra, rekl…a je Jahjaga u intervjuu za agenciju Beta.
„Mi smo mnogo očekivali od tog dijaloga i računali smo na njegov uspeh, pošto ne vidimo drugo rešenje sem dijaloga. To je način da države i narodi rešavaju pitanja koja su od obostrane koristi i doprinose relaksaciji medjusobnih odnosa. U Briselu su postignuti neki sporazumi i realno se očekivalo da se do kraja godine dogovori još pet ili šest drugih pitanja, od dvadesetak koja su bila na dnevnom redu. U poslednjoj rundi Srbija nije došla na razgovore i nije bilo drugog načina da se zaštite interesi države Kosovo i njegovih gradjana sem da se uspostave mere reciprociteta u trgovinskim odnosima Kosova i Srbije“, navela je predsednica Kosova.
Prema njenim rečima, pre 25. jula granica na severu Kosova bila je „arena ilegalne trgovine i organizovanog kriminala, što je štetilo interesima Kosova, ali i kosovskoj i srpskoj privredi.“
 
 

Biljana Dikovic

  • ‎10:35 06.08.2011. ПИСМО ПУТИНУ – АВРАМОВ И ИВАНОВИЋАка­де­мик, про­фе­сор Сми­ља Авра­мов за „Прав­ду“ ка­же да оче­ку­је и да се на­да да ће ру­ски пре­ми­јер ре­а­го­ва­ти на ва­пај срп­ских ин­те­лек­ту­а­ла­ца да се по­мог­не Ср­би­ма са Ко­сме­та у њи­хо­вој од­суд­ној бор­би за до­мо­ве и ве­ков­на ог­њи­шта.
    – Искре­но се на­дам да ће го­спо­дин Пу­тин учи­ни­ти све што је у ње­го­вој мо­…ћи да се у Ује­ди­ње­ним на­ци­ја­ма до­не­се Ре­зо­лу­ци­ја ко­јом би се Ср­би на Ко­сме­ту за­шти­ти­ли од ал­бан­ског по­гро­ма. Сма­трам да је Ру­си­ја у овом тре­нут­ку по­след­њи ба­сти­он за­шти­те на­шег жи­вља на Ко­сме­ту јер, на­жа­лост, срп­ска власт очи­глед­но не­ма по­ли­тич­ке во­ље а ни сна­ге да по­мог­не Ср­би­ма на КиМ – ка­же про­фе­сор­ка Авра­мов.Пред­сед­ник СНВ Ми­лан Ива­но­вић сма­тра да је­ди­но Ру­си­ја да­нас мо­же би­ти га­рант очу­ва­ња Ко­сме­та, и си­гур­но­сти ко­сов­ских Ср­ба.
    – Пот­пи­сао сам пи­смо упу­ће­но пре­ми­је­ру Пу­ти­ну са на­дом да ће оно пре­ко ру­ске ам­ба­са­де сти­ћи до ње­га, и да ће он сво­јим не­спор­ним ауто­ри­те­том учи­ни­ти све да се срп­ски на­род за­шти­ти. По­ло­жај Ср­ба на КиМ да­нас је та­кав за­хва­љу­ју­ћи за­јед­нич­кој са­рад­њи ме­ђу­на­род­не за­јед­ни­це и вла­сти у Бе­о­гра­ду. За­то нам не пре­о­ста­је ни­шта дру­го не­го да по­моћ по­тра­жи­мо од Ру­си­је, ко­ја је увек до сад има­ла ја­сан и прин­ци­пи­је­лан став о ко­сов­ском пи­та­њу. Не знам да ли је још не­ком ли­де­ру не­ке од стра­на­ка по­ну­ђе­но да пот­пи­ше ово пи­смо, али је чи­ње­ни­ца да је је­ди­ни ли­дер ко­ји је то учи­нио Во­ји­слав Ко­шту­ни­ца, пред­сед­ник ДСС – ка­же Ива­но­вић.
 

‎10:21 06.08.2011.
Bivši upravnik UN za severnu Mitrovicu Džerald Galuči ocenio je da EU koristi krizu na Kosovu kako bi primorala Beograd da se, u zamenu za kandidaturu i datum početka pregovora sa EU, odrekne severnog Kosova.
Galuči, bivši američki diplomata, ocenio je da je to potez sa neizvesnim ishodom, koji bi mogao dovesti do teških posledica čak i u slučaju da se Beograd odrekne severa Ko…sova.
Međutim, on je u svom blogu ocenio da je malo verovatno da će Beograd pristati na takvu ucenu, jer će i Vlada Srbije lakše ponovo dobiti izbore ukoliko zadrži oštriji stav prema severu Kosova.“Bez obzira ko je zatvorio oči pred odlukom Prištine da pokuša da preuzme kontrolu nad prelazima Jarinje i Brnjak ka centralnoj Srbiji, izgleda da je EU odlučila da to iskoristi kako bi počela otvoreni pritisak na Beograd da se odrekne severa Kosova da bi dobio kandidaturu u Uniju“, naveo je Galuči, prenosi Beta.
Bivši administrator UN za severnu Mitrovicu ocenio je da „Amerikanaci, EU i Priština sada traže način da nateraju Beograd da se odrekne Srba sa severa Kosova“.
On dodaje da je posrednik EU u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper sugerisao da nije važno pronaći krivca za krizu na severu Kosova, već da treba naći rešenje i to u okviru „šireg konteksta“.“Izgleda da se politika EU bazira na činjenici da nije ništa naučila iz nedavne prošlosti – odnosno, s jedne strane i dalje je prisutna potreba da osujeti provokacije Prištine, ali s druge nastavlja da pribija Srbe uza zid“, ocenio je Galuči. On navodi da bi prvi mogući odgovor Srbije na „ucene“ iz EU mogao da bude da odluči da „može bez EU“.
КИМ
 
 
‎09:09 07.08.2011.
Noć na severu Kosova protekla je mirno, nakon što su predstavnici Vlade Srbije i Kfora, postigli sinoć privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta početkom naredne nedelje.
Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sednici skupstine četiri opštine sa severa Kosova, čije održav…anje je planirano početkom naredne sedmice.Konsultacije sa predsednicima odborničkih grupa počeće danas, najavio je sinoć u izjavi Tanjugu predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.
Do tada ostaju barikade na putnim pravcima koji vode ka krajnjem severu Kosova. U Zvečanu će Kfor, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mestu Rudare ostati.
U Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću takođe će ostati barikade, a moći će da se koristi jedna saobraćajna traka.Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bez većih zadržavanja propušta se putnički saobraćaj.
Privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu Kosova, koji su sinoć postigli predstavnici Vlade Srbije i Kfora, biće na snazi do 15.septembra, a predviđa način funkcionisanja prelaza Jarinja i Brnjaka.
Prema sporazumu, Kfor će zadraži kontrolu nad ova dva administrativna prelaza do sredine septembra, a ukoliko to bude potrebno i duže.Takođe, blokade sa puteva treba da budu uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova posle provere identiteta i pretresa, preneo je Tanjug.Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je, posle postizanja privremenog sporazuma sa Kforom velika odgovornost na predstavnicima opština, ali da treba hladne glave doneti odluku koja je u najboljem interesu srpskog naroda.
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvao je građane da prihvate sporazum i poručio da moraju da sklone barikade.
КИМ
 
 

Politika (ALO) 10 00

Beograd nas je izdao!
Srbi na Kosovu razočarani sporazumom koji je vlast postigla sa Kforom

Beograd nas je izdao!

Subota – 06.08.2011
Kosovski Srbi ne žele da uklone barikade! Dogovor koji su predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović postigli s Kforom, a koji između ostalog podrazumeva i uklanjanje barikada, Srbi s Kosova shvatili su kao – izdaju! Zbog svega toga mogući su još radikalniji protesti tamošnjih Srba.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović postigli su s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovor o rešenju krize na Kosovu. Iako je Stefanović izjavio da je postignuti sporazum privremen i da nije idelalan, kosovski Srbi su odbili da uklone barikade.
Stefanović i Bogdanović su posle razgovora s Bilerom otišli u Zvečan, gde su na tročasovnom razgovoru o rezultatima izvestili predsednike opština severnog dela Kosova. Kako „Alo!“ nezvanično saznaje, reakcija predstavnika Srba bila je negativna, s osnovnim utiskom da ih je Beograd izdao.
Potom su Stefanović i Bogdanović otišli u Rudare, da meštanima objasne detalje sporazuma i ubede ih da uklone barikade. Prvi je pokušao da im se obrati Bogdanović ali, kako za „Alo!“ prenosi očevidac ovog događaja, dugo nije mogao da izusti ni reč, pa je stvar pokušao da ispravi Stefanović.

– Ono što je sigurno je da ovaj sporazum, sa svim manjkavostima, obezbeđuje mir, da neko ne pokuša da uradi ono što su već pokušali da urade. Ali, barikade moraju da se uklone. Ako ne prihvatite ovo, pregovorima je kraj – rekao je Stefanović, na šta su usledile salve zvidžanja i negodovanja, uz povike „Izdali ste nas!“, a bilo je čak i pretnji.
– Prvi put si došao u blindiranom džipu i sa 15 ljudi u obezbeđenju… Ako sledeći put budeš imao loše vesti, bolje nemoj ni da dolaziš, da te ne bismo zavezali za ovaj krst – bila je najdirektnija pretnja koja je upućena Stefanoviću.
Inače, kako za „Alo!“ prenosi očevidac događaja koji je insistirao na anonimnosti, žitelji Rudara su toliko pobesneli na predstavnike Vlade Srbije, da su varnice i prozivke u jednom trenutku prerasli u guranje s obezbeđenjem, koje je uspelo sprečilo veći incident. Grupa Srba je čak zapretila radikalizacijom protesta, ne precizirajući u šta bi dosadašnja blokada puta mogla da preraste. Ipak, pošto je za danas najavljen sastanak skupština opština severnog Kosova, na kojoj će se raspravljati o dogovoru koji je Beograd postigao s Kforom, radikalizacija je odložena do daljnjeg.
Stefanović i Bogdanović su potom otišli u Leposavić, ne bi li ubedili predstavnike Srba da uklone barikade. Posle sastanka stav predsednika opština bio je gotovo identičan – Srbi s Kosova neće protiv Srbije, ali neće ni ukloniti barikade.
– Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada. Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece. Tražili smo i da se uskoro sretnemo i sa Borisom Tadićem i nadam se da će nas primiti. Barikade su jedina garancija da nam se ništa loše neće dogoditi – rekao je za „Alo!“ predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, a isti stav ima i predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.
– Ljudi iz Leposavića su odlučili da ostanu na barikadama. Država je prihvatila takav predlog, ali očekujemo od nadležnih da saslušaju i našu stranu. Sledeći korak donećemo posle sastanka skupština opština – kratko je rekao Ninić. Čelnici Srpskog nacionalnog veća sinoć nisu želeli da komentarišu dogovor Beograda i Kfora.

Samo sloga KiM spasava!!!

Kako je za „Alo!“ rekao jedan od Srba s barikada, ove prepreke su jedini spas koji im je ostao na severu Kosova.
– Samo nas sloga u slučaju Kosova i Metohije može spasiti. Jedino su nam barikade garant da nam se ništa loše neće desiti. Amerikanci su naoružali Šiptare, a mi smo se sami snašli za oružje. Narednih nekoliko dana presudni su za Srpski živalj na Kosovu. Ne bojimo se ničega, ali se samo nadamo da nas država neće izdati – poručuje sa jedan od ljudi koji se nalazi na barikadama na Rudarima.

Pantić: Loša iskustva s Euleksom, Kforom i Unmikom

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je postignuti dogovor neprecizan i da svako može da ga tumači kako želi, te da če se odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova danas izjasniti da li prihvataju dogovor.
– Ne želimo da idemo protiv države, jer druge države nemamo, ali moramo da vodimo računa i o svom narodu. Dogovor je neprecizan, svako može da ga tumači kako želi – rekao je Pantić i dodao da su Srbi na KiM imali „gorka iskustva“ sa Euleksom i Kforom, pa čak i Unmikom, koji nisu uvek sprovodili ono što je dogovoreno.
Pantić je ponovio da predstavnici Srba s kosova zahtevaju sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
-Ministar Bogdanović preneo nam je da je predsednik obavešten o našem zahtevu i da će nas uvrstiti u raspored- rekao je Pantić.

Kfor ostaje, ali barikade moraju da odu

Nakon 12 dana krize na severu Kosova, predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović posle dugih i napornih pregovora juče su konačno uspeli da postignu sporazum sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, a potvrda o rešenju krize stigla je i iz Prištine! Prema prvim nezvaničnim informacijama, dogovoreno je da Kfor zadrži pozicije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak do sredine septembra. Istovremeno, preko dva prelaza neće moći da se prevozi komercijalna roba sve dok Beograd i Priština ne obnove pregovore narednog meseca, ali će saobraćaj biti omogućen za tovare do 3,5 tona. Predstavnici Kfora imaće pravo da svaku pošiljku pregledaju i eventualno zaustave. Premijer Kosova Hašim Tači je pregovore ocenio kao „istorijske“, a sporazum kao „najvažniji posle Deklaracije o nezavisnosti“. Prištinski mediji su objavili i da će prvi put nakon 12 godina policija i Euleks kontrolisati voz koji saobraća na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica. M. D.

Redžepi: Srbija ucenjuje sever Kosova

Ministar kosovske policije Bajram Redžepi optužio je vlasti u Beogradu da novcem i ucenama drže sever Kosova pod barikadama, a Srbe guraju u izolaciju. Redžepi tvrdi za naš list da na Kosovu nema humanitarne krize iako transport ide otežano, ali da Srbi na barikadama „drže sami sebe u izolaciji“.
– Barikade stoje, Kfor prolazi i s Euleksom kontroliše situaciju. Mogu reći da snabdevanje prolazi i da nema humanitarne krize. Drugačije ocene služe samo nečijim političkim interesima, a nisu istinite. Čak i kosovske kompanije uspevaju da transportuju svoju robu do Leposavića i drugih mesta. Te barikade otežavaju i njima Srbi sami sebe stavljaju u izolaciju – izjavio je Redžepi, koji tvrdi da je Beograd većinu Srba naterao da stoji na barikadama.
Državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović sa dosta gorčine je prokomentarisao Redžepijeva objašnjenja:
– Koliko su humani, govori i slučaj bračnog para iz Velike Hoče, kojima je njihova policija na mostu između severne i južne Mitrovice oduzela dva litra mleka iako su im rekli da je to za njihovu bebu! To vam sigurno Redžepi nije pomenuo. Toliko o njihovoj humanosti – smatra Ivanović.

Presušuju i pumpe na Severu Kosova!

Pojedine benzinske stanice na severu Kosova juče su morale da okače natpis “Nema gasa”! Na drugim, zaliha ima samo za još nekoliko dana.
– Benzina nemam, a nafte oko 1.000 litara još. S ovim mogu da preguram još dan-dva, a posle toga kako se snađemo. Nas sedmoro ovde radimo i izdržavamo porodice od toga. Ako se ovakva situacija nastavi, pitanje je kako ćemo moći da prehranimo familije – požalio se Dejan Živković (30), radnik na pumpi “Aca-tank”, rodom iz Prištine

06. 08. 2011. 05:31h | Beta

 

Novi Tačijev šef policije „zauzimao“ Brnjak i Jarinje

Premijer Kosova Hašim Tači imenovao je Špenda Madžunija za vršioca dužnosti generalnog direktora Policije Kosova. Madžuni je bio zamenik generalnog direktora kosovske policije.

Novi direktor ima čin policijskog generala i već nekoliko meseci je zamenik generalnog direktora za operativu, po hijerarhiji drugi čovek Policije Kosova.

Špend Madžuni

Madžuni je predvodio kosovske specijalce u pokušaju preuzimanja prelaza na severu Kosova 25. jula.

Prethodni direktor Policije Kosova Rešat Malići smenjen je iste večeri. U javnosti se spekulisalo da je to urađeno jer je Euleksu javio da policija počinje akciju zauzimanja prelaza.

05. 08. 2011. 21:20h izmena vesti 22:05h | Beta

 

Građani odbili da sklone barikade

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su večeras od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Blokade ostaju do daljnjeg
 
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za agenciju Beta da je sporazum „neprecizan“ i da je nejasno koja roba može da pređe administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Pantić je za agenciju Beta rekao da je zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova zakazana za sutra u 12 sati. Predstavnici Vlade Srbije zatražili su pre toga od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović su, pre obraćanja građanima u Rudaru, tri sata o sporazumu razgovarali sa predsednicima opština na severu Kosova. Nakon što je Stefanović završio obraćanje građanima, njima su se obratili i predsednici opština. Oni su upitali Srbe da li će da sklone barikade, na šta su oni naveli da neće. Odlučeno je da barikade budu zadržane najmanje do sutrašnje sednice.

Šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je pre toga građanima da je sporazum sa Kforom postignut i da iza tog sporazuma stoji država Srbija.

Stefanović je pozvao građane da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice.

On je meštanima kazao da će na dva administrativna prelaza ka Srbiji, Jarinje i Brnjak, situacija ostati ista, odnosno da će ih kontrolisati Kfor, ali da na njima neće biti albanskih carinika, „simbola takozvane države Kosovo“, kao ni kosovskih specijalaca na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, na prelazu Brnjak od danas pa do kraja važenja sporazuma biće policajci srpske nacionalnosti u sastavu Policije Kosova iz opštine Zubin Potok. Precizirao je da će na prelazu biti 28 policajaca Srba i tri Albanca.

„Nema takozvane kosovske carine“, rekao je Stefanović i dodao da je sporazum postignut sa Kforom privremen, da ima pune međunarodne garancije i garancije države Srbije, kao i da će trajati dok se „ne postigne neki sporazum sa Briselom“.

On je dodao da sporazum „nije idealan„, kao i da je pregovarano u „lošim okolnostima“.

„Ono što je sigurno da ovaj sporazum, sa svim manjkavostima, obezbeđuje mir, da neko ne pokuša da uradi ono što su već pokušali da urade“, rekao je Stefanović. Dodao je da će prelaze moći slobodno da prelaze kamioni do 3,5 tona nosivosti, a da će svi veći kamioni morati da imaju sertifikat koji će izdavati Crveni krst.

„Ali, barikade moraju da se uklone“, naveo je i dodao:“Ako ne prihvatite ovo, pregovorima je kraj“.

Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsednici srpskih opština ostali sa meštanima koji 12 dana blokiraju put.

 

Kosovo | petak 5.08.2011 | 22:04 -> 23:12

Meštani Rudara: Barikade ostaju

Izvor: TanjugRudare — Građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokadu, i pored poziva šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića nakon postignutog dogovora sa Kforom.

 
 
 
 

Građani su odlučili da nastave blokadu najmanje do sutra, kada bi trebalo da budu održane sednice skupština srpskih opština na severu Kosova u 12 sati.

Kada je Stefanović završio obraćanje, pred građane su izašli predsednici opština sa severa Kosova i pitali građane da li prihvataju dogovoreno, na šta su oni povikali da odbijaju da uklone barikade.

„Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada“, rekao je građanima, na barikadi u mestu Rudare, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

„Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece“, dodao je je Milović.

Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsednici srpskih opština ostali sa meštanima koji 12 dana blokiraju put.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za da je sporazum „neprecizan“ i da je nejasno koja roba može da predje administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Pantić je za rekao da je zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova zakazana za sutra u 12 sati.

Borko Stefanović i Goran Bogdanović su se obratili građanima na blokadama kod mesta Rudare i rekli im da barikade moraju da se uklone, pošto je postignut sporazum sa Kforom.

Kfor očekuje smirivanje stanja

Kfor očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na severu Kosova, nakon što je postignut dogovor o rešenju krize nastale nakon pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu administrativne prelaze.

Nadamo se da će se stanje sada smiriti i da će biti uklonjene barikade, kao i da će se uspostaviti sloboda kretanja, rečeno je Tanjugu u Kforu.

U Kforu smatraju da će taj dogovor doprineti da se kroz dijalog, dođe što pre do rešenja otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

 

 

 

Ne možemo ratovati i sa celim svetom i sa Srbijom

Objavljeno 05.08.2011,  Грађански…, 06 30

BEOGRAD/NOVI SAD – Vlasti u Beogradu najavile su postizanje dogovora o rešenju krize na severu Kosova, ali taj dogovor nije u skladu s deklaracijom koju je donela Skupština Srbije – da se vrati stanje kakvo je bilo pre 25. jula, kaže za NG Marko Jakšić, lider Srba sa severa Kosova.
– To su dve različite stvari i ne znam zašto je odjednom promenjen stav. Ono što se sada nudi kao rešenje u koliziji je s deklaracijom i obećanjima koje je dao predsednik Srbije Boris Tadić. Bojim se da će rezultat tog dogovora biti takav da će Srbi na severu Kosova živeti u ekonomskoj blokadi – kaže Jakšić.
On navodi da nema poverenja u Borka Stefanovića, koji je zvanični pregovarač u ime Srba sa severa Kosova.
– Stefanoviću se ne može verovati, naročito ako se analizira njegov dosadašnji rad. On je praktično priznao postojanje države Kosovo tako što je odobrio kosovske lične karte, saobraćajne dozvole, tablice i diplome. Ako je Kosovo nepriznata država, kako može sve to da ima, i to uz pristanak Srbije. Međutim, Srbi sa severa Kosova ne mogu da ratuju i sa Srbijom pošto već ratuju s celim svetom. Dakle, moramo da ostanemo u dobrim odnosima sa Srbijom, jer ne možemo da budemo i protiv vlasti u Beogradu, tako da ćemo poštovati to što se dogovori Stefanović. Srbija nam je jedini oslonac i ako kaže da sklonimo barikade, to ćemo i uraditi.

 субота, 06. авг 2011, 01:30 -> 02:19 РТС

Срби на Косову – жртвована мањина

Тagesspiegel

Текст под насловом „Срби на Косову – жртвована мањина“ берлинског лита „Тагешпигл“ поручује да је време да Запад заштити Србе, као што је некада штитио косовске Албанце. Ако Срби и Албанци нису могли да живе заједно у Србији, зашто би то онда функционисало на Косову, поставља питање аутор текста Ник Афанасјев.

Време је да Запад боље заштити српску мањину на Косову, баш као што је некада штитио косовске Албанце, пише берлински Тагешпигл.

„Када су се САД и Европа ставиле на страну косовских Албанаца, јер за њих не би било нормалног живота у заједничкој држави, аргументација је изгледала логична. Ако се и даље размишља по истим принципима, Запад би морао да обећа Србији северно Косово, насељено превасходно Србима и бар уговорно да сарађује са Београдом“, наводи берлински дневник.

У тексту коментатора Ника Афанасјева под насловом „Срби на Косову – жртвована мањина“ поставља се питање ако Срби и Албанци нису могли да живе заједно у држави Србији, зашто би то онда функционисало на Косову.

„Под косовским сунцем за Србе има исто тако мало места као за Албанце некада. Иначе, остаје много више од ‘лошег укуса у устима’, наиме, извесност да сви племенити идеали и велика обећања слободе важе само за војно-стратешки повољно преживеле“, констатује коментатор листа.

У тексту се подсећа да је насиље ескалирало након што су косовски Албанци заузели два прелаза на административној линији и да су затим уследили „поново насиље, пуцање, запаљене барикаде“.

„Мржња се још једном распалила, светска јавност је поново уперила поглед на конфликт који поставља непријатна питања и, нажалост, не нуди никакве једноставне одговоре пре свега, не у вези са судбином 100.000 Срба, који живе на северу Косова“, констатује Тагешпигл.

Председник Србије Борис Тадић, који жели да СБ УН, под председавањем Немачке, осуди освајање два прелаза од стране косовских Албанаца, истовремено је критиковао оне који су уништили и запалили један прелаз, подсећа се у тексту и додаје да се „стиче утисак да би српска мањина на Косову могла бити жртвована европској интеграцији Србије“.

До краја године, наводи се даље у коментару, „тактичар Тадић очекује да његова земља добије статус кандидата за приступ ЕУ, он плива између Европе, САД и Русије. Дајте мир ви доле, ми хоћемо у ЕУ“.

За Србе у Зубином Потоку или у Лепосавићу трговина са Србијом, коју доживљавају као отаџбину, била је једна од свега неколико привредних области. Међународни путеви шверца, који воде кроз ову област, нису аргумент у региону који је прожет организованим криминалом, истиче се у тексту.

„Ако сада Косовари и трупе Кфора ‘поново успоставе’ суверенитет Косова, у коме ће они заједно да штите освојене граничне прелазе, изоловаће 100.000 Срба. Доћи ће време да Запад примени исте мере за српску мањину као и за косовску већину то мора бити поука након година конфликта у бившој Југославији“, закључује берлински лист.

 

 

Московска патријаршија забринута због скрнављења православних светиња на Косову и Метохији

ПДФ Штампа
петак, 05 август 2011 14:03

Црква Самодрежа

У Московској патријаршији изразили су забринутост због незаштићености православних светиња на Косову, које су од историјског значаја, јер упркос присуству међународних снага безбедности екстремистички расположени Албанци нападају храмове, преноси радио „Глас Русије“.

Недавно је насељу Самодрежа поново оскрнављена црква посвећена Усјековању главе Светог Јована Крститеља, подсећа се у саопштењу Службе за комуникације Одељења спољних црквених веза Руске православне цркве.

„Ситуација у селу Самодрежа, крађа црепа са заштићеног древног храма Богородице Љевишке у Призрену, противзаконита градња пута поред манастира Зочиште и српског гробља и низ других недавних догађаја око светиња Српске православне цркве на Косову и Метохији стављају под сумњу способност полиције Косова да врши ефикасну заштиту српског културног богатства у покрајини“, оцењују у Московској патријаршији. (Срна)

 

3,5 T Dozvoljeno za prevoz a kako će privreda da funkcioniše da li preko Crvenog Krsta? 22:45 (кименовине) 05.08.2011

 

Posle objašnjenja pregovarača o čemu su pregovarali i šta su bile opcije, razmišljamo zašto se sve ovo dešava i o čemu se ovde radi.

Ovoj kriz mozemo simbolički dati naziv „Carinski rat“ zato što se Šiptari trude da nametnu carinu i poremete ekonomiju Srbije ali i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Na ovaj način bi se formirala još jedna od ENKLAVA-GETO na Kosovu i Metohiji. Sada imamo problem za sve privrednike koji moraju da prelaze administrativnu liniju kojma treba da za funkcionisanje na primer energenti, gvožđe, ruda i ostalo a sve mora da se evidentira u Crvenom Krstu što pripada opciji HUMANITARNA POMOĆ.

Na ovaj način kao da neko kaže „Ajde zaustavite život za mesec dana ili duže pa da vidimo kako ćemo dalje“. Zašto mora da se zaustavlja život i normalno funkcionisanje.

Da li je to nas pogodila elementarna nepogoda ili šta se dešava to nevidljivo. Strah od nečega, a čega? Sve smo već videli i preživeli pa još i ovo da se formira još jedan GETO ali sa našim Pregovaračima i našom Državom jer tako kažu da su se i oni saglasili oko ovoga „dogovora“ ili bolje „Srbija neće Carinski da ratuje već će da sačuva narod“.

Izgleda moja Srbijo da ti ne čuvaš ni sama sebe a ni narod jer si se nekako pogubila i ne znaš za sebe kao onaj bolesnik kome se seče noga a on opijen da što manje oseti bol i tek kad se otrezni vidi nema noge. Duga i neodgovorna politika dovela je do ovog stadijuma gde sada ne pomaže ni jedan lek trenutno je vrlo kritično zdravlje našeg pacijenta. Pacijent se ne oporavlja jer su lekovi slabiji od bolesti.

 

 

Bajkeri su stigli da nam daju podršku 17:00

 Danas je stigla grupa bajkera da pruži podršku svima na barikadama koji se bore za pravdu i istinu.

Bajkeri će se okupiti vanredno ovog puta kako bi svima nama ulili energiju istrajnosti za rešenje ovog problema koji su bez razloga napravili Šiptari jednostranim pokušajem da uspostve njihove institucije na Severu Kosova i Metohije.

 

 

Danas nas nadleću naoružani hilikopteri 12:00

 QuantcastKFOR je najavio da su im stigli specijano opremljeni hilikopteri sa raznim sistemima za praćenje ali i sa naoružanjem pa sada demonstriraju mašineriju i redovno prate po dva naoružana hilokoptera jedan koji nije naoružan. Ovim metodama zastrašuju i uznemiravaju narod, jer se dešava da u brišućem letu u kasne sate nadleću iznad zgrada na veoma malim rastojanjima.

Категорије:ДЕШАВА СЕ..., Мишљење

7 replies »

  1. …Када буде почело и по Београду да пршти дебеле свиње које живе од нашега рада и зноја дозваће се памети… Што је реко свети Тадеј… Београђани ће се толико осилити да би се дозвали памети задесиће их разоран ЗЕМЉОТРЕС…Браћо свиње дозовите се памети и не дирајте у светиње да не навучете БОЖИЈИ ГНЕВ на целокупну СРБИЈУ…Не само Београд цео БАЛКАН смирити се неће док КОСОВО поново не буде само и једино СРПСКО да нам кости наших јунака могу мирно почивати тамо где и заслужују…

    Свиђа ми се