ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ- 07.08.2011: Пао договор- Срби ће поштовати резолуцију 1244, а за друге се не зна- Срби ће испоштовати све тачке споразума, чак иако нема повратка на „старо“- На крају Тадић се захвалио што су Срби са Косова пружили помоћ Београду у овако тешкој ситуацији!? Српска „дипломатија“ испословала споразум за Србе на окупираним територијама- коме се једино радују окупатори и шиптари…


Kosovski Srbi i Tadić insistiraju na rezoluciji 1244

Blic, Agencije | 07. 08. 2011. – 13:35h izmena vesti 22:27h |

Završen je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Republike, koji je trajao tri sata. Kosovski Srbi preneli su predsedniku države da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras u razgovoru sa čelnicima opština i skupština opština sa severa Kosova da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo.

U saopštenju Pres službe predsednika Republike navedeno je da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne.
Tokom razgovora naglašena je važnost podrške gradjana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim gradjanima, dodaje se u saopštenju.

„U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od tri sata u dobroj atmosferi, učesnici sastanka su konstatovali da su na severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo“, kaže se u saopštenju.

„Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom delu Kosova i Metohije, da nastavimo saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244“, rekao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

„Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora (Erhardom Bilerom) s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma. Potvrđeno nam je da imamo punu podršku i saradnju sa institucijama Republike Srbije i dogovorili smo se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom rešavaju sve probleme na severu pokrajine, što znači da imamo punu podršku državnih institucija“, rekao je on Nedeljković posle tročasovnog sastanka.

Nedeljković nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti uklonjene sve tri barikade, rekavši da će svakako biti obezbeđen nesmetan saobraćaj i sloboda kretanja, na putevima gde su postavljene i kao problem naveo samo barikade u mestu Rudare.

Tadić je na sastanku razgovarao sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.

Bogdanović: Srbi sa Kosova poručili da stoje uz državu Srbiju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da su predsednici opština sa severa Kosova obavestili predsednika Srbije Borisa Tadića o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i poručili da srpski narod u pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države.

„Oni su izvestili predsednika Srbije o trenutnoj situaciji na Kosovu, izrazili puno poverenje i poručili da srpski narod stoji uz državu Srbiju“, precizirao je Bogdanović za Tanjug, nakon sastanka.

„Cilj sastanaka nije bio da se da direktiva rukovodstvu opština, već je imao svrhu da upozna predsednika Tadića sa novonastalom situacijom, kao i da se razgovara o implementaciji priveremenog sporazuma sa Kforom, kazao je Bogdanović.
Na pitanje da li je bilo reči o tome da li će predstavnici Srba na severu Kosova nastaviti sa blokadama, ministar je kazao da će sednica skupštine opština biti održana u utorak i da je na „njima kakvu će odluku da donesu“.
„Mi verujemo u razumnost ljudi i oni su do sada pokazali svu odgovornost“, istakao je Bogdanović.

Prva tačka sporazuma i preduslov za dogovor je uklanjanje barikada. Poslednja tačka 11. koju je Hašim Tači premijer Kosova sam inicirao je – da, ukoliko neka od strana prekrši sporazum, on više ne važi. Na severu Kosova juče je ostala samo još jedna potpuna barikada, i to na Rudaru.

Mihajlović: Garancije Srbima da nisu zaboravljeni
Srbima sa severa Kosova potrebne su garancije da nisu zaboravljeni i „ostavljeni na cedilu“, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović pre sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova.
On je rekao za B92 da od sastanka ne treba očekivati nista drugo osim da im se garantuje ono što je za Srbe u pokrajini prihvatljivo – a to je da opstanu na severu Kosova.
„Ne treba očekivati da se na ovom sastanku dogodi nešto drugo osim onog sto je prihvatljivo za Srbe na severu i što im daje garancije da opstanu na severu Kosova. Svi Srbi sa Kosova su uvek bili licem okrenuti ka Beogradu. Njima i ne trebaju veće garancije, oni imaju osećaj da su zaboravljeni, da su ostavljeni na cedilu i mislim da će te garancije biti najvažnije onima koji učestvuju u razgovoru sa predsednikom“, kazao je Mihajlović.

 

 

УМРО ХАРИ…

Е да, сад сам сазнала, Harri Holkeri бивши шеф УНМИК-а је умро вечерас.

 

SRS: Srbi ujedinite se

Delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) pozvala je danas Srbe u Zvečanu na jedinstvo i slogu, i saopštila da je svesna situacije u kojoj se Srbi na Kosovu nalaze.

Potpredsednici SRS-a Milorad Mirčić, Zoran Krasić i član Centralne
otadžbinske uprave Božidar Delić nalaze se u poseti Srbima sa
severa Kosova i Metohije.

Funkcioneri su u razgovorima sa Srbima, naveli da NATO i EU vode neprijateljsku politiku prema Srbiji i otimaju Kosovo i Metohiju, navedeno je u saopštenju.

Nedelja, 7.8.2011.

Tadić i kosovski Srbi traže poštovanje rezolucije 1244.

BEOGRAD, 7. avgusta 2011. (Beta) – Na sastanku predstavnika Srba sa severa Kosova i predsednika Srbije Borisa Tadića u nedelju uveče je u Beogradu dogovoren nastavak saradnje sa predstavnicima medjunarodne zajednice, ali uz strogo poštovanje rezolucije 1244.

„Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom delu Kosova i Metohije, da nastavimo saradnju sa predstavnicima medjunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika medjunarodne zajednice zahtevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244″, rekao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

On je novinarima ispred zagrade Predsedništva Srbije kazao da je dogovorena puna saradnja sa institucijama Srbije i dodao da su predstavnici Srba Tadića upoznali sa situacijom na severu Kosova.

„Sporazum je postignut izmedju naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora (Erhardom Bilerom) s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma„, poručio je Nedeljković.

Sporazum sadrži sledeće tačke:

1. Preduslov: deblokada puteva
2. Održavanje sadašnjeg stanja na prelazima
3. Kfor je odgovoran za prelaze
4. U principu prelazi treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničene vojne zone
5. Humanitarna pomoć do 3,5 tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specijalizovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć
6. Roba za potrebe SPC može da prođe
7. Svaka osoba i vozilo će se kontrolisati da li ima oružje
8. Kontrolisaće se identitet svake osobe
9. Voz na relaciji Beograd – Mitrovica kontrolisaće Euleks i Kosovska policija uz pomoć Kfora
10. Kfor će izvršavati operacije kontrole na nezvaničnim graničnim prelazima
11. Ukoliko neka strana sporazum prekrši, on je nevažeći (tačka koja cirkuliše u Prištini)…извор Блиц

 
 
 
 
 
 
 
„Blic“ saznaje

Završen sastanak kosovskih Srba i Tadića

Ž. Jevtić – Agencije | 07. 08. 2011. – 13:35h izmena vesti 21:59h | Foto: N. Marković | Komentara: 80

Završen je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Republike, koji je trajao tri sata. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

Tadić je razgovarao sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.

Srbi sa severa smatraju da ponuđenih deset tačaka sporazuma nisu najbolje rešenje, ali i ne žele da odbiju sporazum iza koga stoji vlast u Beogradu. Njihova dilema trebalo bi da bude rešena večeras na sastanku.

Prva tačka sporazuma i preduslov za dogovor je uklanjanje barikada. Poslednja tačka 11. koju je Hašim Tači premijer Kosova sam inicirao je – da, ukoliko neka od strana prekrši sporazum, on više ne važi. Na severu Kosova juče je ostala samo još jedna potpuna barikada, i to na Rudaru.

Nedelja, 7.8.2011. 21 00

Na severu Kosova naizvesno i napeto

Na severu Kosova naizvesno i napeto

KOSOVSKA MITROVICA 7.avgust 2011. (Beta) – Protekla, trinaesta noć na severu Kosova bila je mirna, a na barikadama u Rudaru, Zupču i Leposaviću tokom noći dežurali su uglavnom muškarci.

Dok su Srbi i dalje na barikadama na putevima koji vode prema Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova njihovi politički predstavnici obavljaju konsultacije da li će i u kojoj formi prihvatiti sporazum koji je Srbija postigla sa Kforom.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečana Dragiša Milović, Zubinog Potoka Slaviša Ristić, Leposavića Branko Ninić i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, obišli su tokom noći gradjane na barikadama. Oni su gradjane pitali za mišljenje koje će im biti dragoceno prilikom odlučivanja na zajedničkoj sednici skupština opština o sudbini sporazuma o rešenju krize na severu Kosova.

Na svim putnim pravcima, osim u Rudaru, gde je nemoguće brzo ukloniti blokade i zbog krsta koji je postavljen na sredinu puta, vozila Kfora koja za svoje baze na severu nose hranu i vodu, prolaze neometano i od početka primene tog dela dogovora nije bilo incidenata.

Zbog situacije na severu pokrajine, u opštini Zvečan odlučeno je da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 19 sati. Situacija bi se mogla oceniti kao neizvesna i napeta.

 

ЗАШТО ШИПТАРИ НЕ БИ ТРГОВАЛИ  СРПСКИМ ОРГАНИМА- КАДА „СРПСКИ“ ПРЕДСЕДНИК ТРГУЈЕ СРПСКОМ КОЖОМ!?

ЕНГЛЕЗИ И НЕМЦИ ОТВОРЕНО УПОЗОРАВАЈУ СРБИЈУ ДА АКО НЕ УСПОСТАВИ ОДНОСЕ СА КОСОВОМ КАО НЕЗАВИСНОМ ДРЖАВОМ И САМА НЕ ПРИЗНА ТУЂИ СУВЕРЕНИТЕТ НА ВЛАСТИТОЈ ТЕРИТОРИЈИ- НЕЋЕ БИТИ НИШТА ОД УЛАСКА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ!?

ТО ЗНАЧИ ДА ТАДИЋ АКО И ДАЉЕ ЖЕЛИ ДА „УЂЕ“ У ЕУ- ТОКОМ ВЕЧЕРАШЊИХ ПРЕГОВОРА СА КОСОВСКИМ СРБИМА- МОРА ОТВОРЕНО ДА ИМ КАЖЕ ДА ЈЕ ЦЕНА ЗА УЛАЗАК (САМО КАНДИДАТУРУ) У ЕУ- ЊИХОВА ВЛАСТИТА КОЖА!!! (Коментар ФБР редакције) https://facebookreporter.wordpress.com

LONDON/BERLIN, 07.08.2011

Britanija i Nemačka: Beograd i Priština da otklone tenzije

Ministri spoljnih poslova Britanije i Nemačke Vilijam Hejg i Gvido Vestervele upozorili su Beograd i Prištinu da će ugroziti svoje šanse za pristupanje Evropskoj uniji i propustiti „istorijsku priliku“ ako ne otklone međusobne etničke tenzije duž administrativne linije, preneo je AFP.

Srbija i Kosovo moraju da pronađu diplomatsko rešenje „kojim bi se uvažavale granice Kosova, poboljšao život svih i te dve zemlje postavile na put ka članstvu u EU“, navodi se u zajedničkom saopštenju Hejga i Vestervelea, koje će biti objavljeno u sutrašnjem izdanju nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung.

„Ako to ne učine, propustiće istorijsku priliku“, ističe se u saopštenju.

Francuska agencija podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada, a da je trenutna kriza između Beograda i Prištine nastala u julu kada je kosovska vlada naredila svojim snagama bezbednosti da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova kako bi sprovele zabranu na uvoz robe iz Srbije.

Mirna noc na barikadama, Rudare (Foto KIM)

Mirna noc na barikadama, Rudare (Foto KIM)

 
 
 
 
 
 СРБИ ИЗ ЕНКЛАВА БИ ДА ОДУ, АЛИ НЕМАЈУ ГДЕ. ЖИВЕ КАО У ГЕТОУ ПОД ГЕСТАПООМ… Политика, 18 00

Невоље Срба у енклавама у сенци збивања на северу

ОБИЛИЋ – Срби у енклавама на Косову и Метохији указују да њихове невоље нису ништа мање него невоље њихових сународника на северу Косова, на којима је сва медијска пажња последњих дана.

Овај став деле нарочито Срби у месту Милошево општина Обилић, који живе у потпуном албанском окружењу.

„Јако нам је тешко. Нико нас не гледа, не знамо на чему смо”, рекла је извештачима Танјуга Обренија Дутина чија породица се почетком прошлог века доселила у Милошево.

Она каже да има утисак да нико не мари за Србе у централном Косову. Дутина је рекла да се говори само о северном Косову, али упозорава да, ако се не води рачуна о Србима централног Косова, неће бити добро ни онима на северу.

Она подсећа да не постоје само административни прелази на северу Косова, и да се блокада српске робе спроводи на прелазу Мердаре.

„Немамо где намирнице да купимо. Немамо превоз, не можемо код лекара, зубара. Нема лекова”, објаснила је Дутина.

Иначе, у Милошеву тренутно живи још око 30 Срба, односно 10 породица, а раније их је било преко 100.

Дутина се присећа да је цело Милошево до суседног Лазарева било насељено Србима, и додаје да у Лазареву нема више Срба.

Она је рекла да често када каже неком да је из Милошева сви гледају зачуђено, јер мисле да у том месту више нема Срба.

„Не може се објаснити колико је овде живот тежак”, поручила је Дутина, која у трошној кући живи са два сина који примају „минималац”.

Она се даље пожалила да се куће Срба не обнављају, иако су оштећене, ако се не прихвате косовске институције.„Ја нећу. Живећу како ми је”, подвукла је Дутина.

Што се тиче комшија Албанаца, пренела је да има провокација, и да су славили када су на северу Косова специјалне јединице косовске полиције РОСУ покушале да преузму административне прелазе Јариње и Брњак.

И њен син Радослав истиче да је живот у енклавама неиздржив: „Али немамо где да идемо”.

 
Танјуг
објављено: 07.08.2011.
 
 
 
 
 
‎19:19 | 7. август 2011. |Тадић убеђује Србе да прихвате споразумБЕ­О­ГРАД/КО­СОВ­СКА МИ­ТРО­ВИ­ЦА – Пред­сед­ни­ци че­ти­ри срп­ске оп­шти­не са се­ве­ра Ко­со­ва, са­ста­ли су се ју­че са пред­сед­ни­ком Ср­би­је Бо­ри­сом Та­ди­ћем.

Пред­став­ни­ци ко­сов­ских Ср­ба тре­ба­ло би на сед­ни­ци Скуп­шти­не че­ти­ри срп­ске оп­шти­не у уто­рак да до­не­су од­лу­ку о евен­ту­ал­ном укла­ња­њу ба­ри­ка­да на пу­те­ви­ма ка ад­ми­ни­стра­тив­ним пре­ла­зи­ма Ја­ри­ње и Бр­њак, али су пре то­га за­тра­жи­ли са­ста­нак са Та­ди­ћем. Пред­сед­ни­ци срп­ских оп­шти­на на са­ста­нак су оти­шли са ста­вом да се не сме од­сту­пи­ти од ми­ни­му­ма, а то је по­што­ва­ње по­сто­је­ћих Ре­зо­лу­ци­ја и Де­кла­ра­ци­је усво­је­не у Скуп­шти­ни Ср­би­је.– Они су же­ле­ли из пр­ве ру­ке да чу­ју шта се то у ме­ђу­вре­ме­ну про­ме­ни­ло, јер спо­ра­зум ко­ји су пред­став­ни­ци Вла­де Ср­би­је у пе­так пот­пи­са­ли са Кфо­ром пот­пу­но од­у­да­ра од Де­кла­ра­ци­је усво­је­не у Скуп­шти­ни Ср­би­је – ка­же из­вор „Прав­де“.Ко­сов­ским Ср­би­ма, на­и­ме, сме­та што се кри­је исти­на о спо­ра­зу­му, а то је да не по­сто­ји ни­ка­ква мо­гућ­ност про­то­ка би­ло ка­кве ро­бе.– На­кон про­це­не не­за­ви­сне ху­ма­ни­тар­не ор­га­ни­за­ци­је да по­сто­ји по­тре­ба за ху­ма­ни­тар­ном по­мо­ћи, на се­вер ће се до­пре­ма­ти по­моћ. Осим то­га не­ће мо­ћи да уђе ни­ка­ква ро­ба, а то је упра­во оно што је Ха­шим Та­чи и же­лео – до­да­је наш из­вор.На­кон об­ја­вљи­ва­ња по­стиг­ну­тог при­вре­ме­ног спо­ра­зу­ма, Ср­би са се­ве­ра Ко­сме­та од­би­ли су да укло­не бло­ка­де.Бо­ри­слав Сте­фа­но­вић, шеф ти­ма Вла­де Ср­би­је за пре­го­во­ре са При­шти­ном, ре­као је да по­стиг­ну­ти спо­ра­зум до­бар у да­тим окол­но­сти­ма.– Ср­би су не­за­до­вољ­ни фак­тич­ким огра­ни­ча­ва­њем про­то­ка ро­бе, али су за­до­вољ­ни дру­гим де­лом ко­ји оне­мо­гу­ћа­ва РО­СУ и та­ко­зва­ну ко­сов­ску ца­ри­ну да до­ђу на пре­ла­зе, и да на тај на­чин им­пле­мен­ти­ра­ју ко­сов­ске ин­сти­ту­ци­је на се­вер. А спре­ма­ло се хер­ме­тич­ко за­тва­ра­ње се­ве­ра – ре­као је Сте­фа­но­вић за „Прав­ду“.Ми­ни­стар за КиМ Го­ран Бог­да­но­вић ре­као је да Ср­би­ја до­го­во­ром са Кфо­ром ни­је из­да­ла Ср­бе на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји. Бог­да­но­вић је об­ја­снио да спо­ра­зум ни­ко ни­је пот­пи­сао и да се ра­ди о усме­ном до­го­во­ру, уз чвр­сте га­ран­ци­је ме­ђу­на­род­не за­јед­ни­це.Спе­ци­јал­на ауто­но­ми­ја за се­верПри­штин­ски лист „Ко­ха ди­то­ре“ пи­ше да је ме­ђу­на­род­на за­јед­ни­ца за­ин­те­ре­со­ва­на да одо­бри да­ва­ње спе­ци­јал­ног ста­ту­са оп­шти­на­ма Зу­бин По­ток, Ле­по­са­вић и Зве­чан.– Ме­ђу­на­род­ни при­ја­те­љи су оце­ни­ли да ин­те­гри­са­ње се­ве­ра сма­тра­ју не­мо­гу­ћом ми­си­јом, с об­зи­ром на то да та­ко не­што по­ку­ша­ва­ју већ 12 го­ди­на. За­то, а и с ци­љем из­бе­га­ва­ња ору­жа­них су­ко­ба, они као ду­го­роч­но ре­ше­ње ви­де спе­ци­јал­ни ста­тус за тај део – на­во­ди тај лист из до­бро оба­ве­ште­ног из­во­ра.Ме­ђу­тим, из­вор „Прав­де“ из Бри­се­ла твр­ди да је тај план на­зван „Ах­ти­са­ри плус“ и да би се тим пла­ном по­ну­дио об­лик спе­ци­јал­не ауто­но­ми­је за се­вер као мо­гу­ћи ком­про­мис из­ме­ђу Бе­о­гра­да и При­шти­не.– То је јед­но од мо­гу­ћих по­ли­тич­ких ре­ше­ња за Ко­со­во. Ти­ме се пла­ни­ра спе­ци­јал­на ауто­но­ми­ја за се­вер ко­ја би би­ла ма­ња од ауто­но­ми­је срп­ског ен­ти­те­та у БиХ, али ве­ћа од ауто­но­ми­је ко­ја је ис­цр­та­на у ори­ги­нал­ном Ах­ти­са­ри­је­вом пла­ну. То ре­ше­ње би зна­чи­ло очу­ва­ње ста­ту­са кво на те­ре­ну на се­ве­ру Ко­со­ва. Уко­ли­ко и тај план про­пад­не, ићи ће се на по­де­лу – твр­ди наш из­вор.РЕ­А­ГО­ВА­ЊА

Зо­ран Ба­бић, СНС

– Оно у шта сум­њам је­сте ду­го­роч­ност јед­ног та­квог спо­ра­зу­ма. При­шти­на и ин­сти­ту­ци­је са­мо­зва­ног Ко­со­ва ду­го­роч­но не­ће при­хва­ти­ти мир и су­жи­вот са Ср­би­ма на КиМ. Скеп­ти­чан сам, не знам да ли Бе­о­град же­ли по­што­ва­ње Ре­зо­лу­ци­је 1244 и да Ко­со­во оста­не у са­ста­ву Ср­би­је.

Ве­ли­мир Илић, НС

– Не мо­гу да схва­тим да не­ко пре­го­ва­ра и тра­жи при­вре­ме­на ре­ше­ња, ако ми има­мо је­дан до­бар и чврст до­го­вор по Ре­зо­лу­ци­ји 1244 ко­јим је ја­сно де­фи­ни­сан ста­тус Ко­со­ва, да не­ма гра­ни­це, ни­ти ца­ри­не. Ко­со­во ни­је зва­нич­но при­зна­то од ме­ђу­на­род­них ин­сти­ту­ци­ја и не мо­же има­ти гра­ни­цу пре­ма Ср­би­ји.

Мар­ко Јак­шић, ДСС

– То је ја­ко лош до­го­вор, јер он фак­тич­ки уво­ди ем­бар­го на про­ток ро­бе за Ср­бе на се­ве­ру Ко­со­ва. Ср­бе тај спо­ра­зум ста­вља у еко­ном­ски ге­то. То ни­је до­го­вор Бе­о­гра­да и Кфо­ра, већ дик­тат вла­де Ха­ши­ма Та­чи­ја ко­ју је Бо­рис Та­дић при­хва­тио. Ср­би са­да тре­ба да при­хва­те При­шти­ну, а из­гу­бе Бе­о­град.

Глав­не тач­ке спо­ра­зу­ма

1. Де­бло­ка­да пу­те­ва ка Ја­ри­њу и Брњ­ку

2. Про­гла­ше­ње пре­ла­за за огра­ни­че­не вој­не зо­не

3. Кфор да бу­де од­го­во­ран за пре­ла­зе

4. Ху­ма­ни­тар­на по­моћ из Ср­би­је са­мо са во­зи­ли­ма до 3,5 то­на на­кон про­це­не не­ке не­за­ви­сне ме­ђу­на­род­не ор­га­ни­за­ци­је

5. Не­сме­тан про­ла­зак ро­бе за по­тре­бе Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве

6. Кон­тро­ла и утвр­ђи­ва­ње иден­ти­те­та свих љу­ди и во­зи­ла

7. За­тва­ра­ње свих не­ре­ги­стро­ва­них про­ла­за из­ме­ђу Ко­сме­та и Ср­би­је

IZVOR: PRAVDA

 
 
 
 
 
‎07.08.2011. 19:19Počeo sastanak kod TadićaSastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova počeo je oko 18:20 sati u Beogradu u, zgradi Predsedništva Republike. Sastanku prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

Tadić razgovara sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.Srbi sa severa smatraju da ponuđenih deset tačaka sporazuma nisu najbolje rešenje, ali i ne žele da odbiju sporazum iza koga stoji vlast u Beogradu. Njihova dilema trebalo bi da bude rešena večeras na sastanku.Prva tačka sporazuma i preduslov za dogovor je uklanjanje barikada. Poslednja tačka, koju je Hašim Tači sam inicirao je – da, ukoliko neka od strana prekrši sporazum, on više ne važi.IZVOR: RADIO KIM
 
 

www.pravda.rs

ПРИ­ШТИ­НА – При­вре­ме­ним спо­ра­зу­мом о ре­жи­му на ад­ми­ни­стра­тив­ним пре­ла­зи­ма на се­ве­ру „де­ли­мич­но је за­о­кру­же­на др­жав­ност Ко­со­ва на це­лој те­ри­то­ри­ји“, што је и био циљ ак­ци­је спро­ве­де­не 25. ју­ла, твр­ди Ха­шим Та­чи, ко­сов­ски пре­ми­јер. Сле­де­ћи ко­рак је ус…
 
 
 

www.vesti-online.com

Srbija nas je izdala! Da li će dogovor koji su preksinoć sa komandantom Kfora Gerhardom Bilerom sklopili srpski pregovarači Borko Stefanović i Goran Bogdanović zaživeti i u praksi i da li će barikade biti uklonjene a Kforu omogućeno nesmetano kretanje odlučiće odbornici skupština opštine Zvečan Koso..

Невена Ђукановић‎“Svesni smo svih pritisaka, ali i katastrofalnih posledica koje će nam doneti postignuti sporazum, slušaćemo naše odbornike, a ne emisare iz Beograda koji su, zarad ulaska Srbije u EU, spremni i da prodaju Kosovo i Metohiju. Uslov za uklan…janje barikada je samo jedan – povratak na stanje pre napada specijalne jedinice Rosu. Ako ostane kako su se sa Bilerom dogovorili Bogdanović i Stefanović, naša privreda će potpuno biti uništena, a mi ćemo preživljavati od humanitarne pomoći “ kaže jedan od mladih ljudi koji dežura na punktu u Rudaru.

 
 
 
“ Чистка “ је почела …

www.rts.rs

Косовске институције почеле су да кажњавају предузећа која крше забрану увоза робе из Србије и Босне и Херцеговине. Притворено је неколико трговаца код којих су нађени „Галеникини“ лекови. Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политички…
 
 
 

 Игор Маринковић 16 14

nasisrbija.org

Српски народни покрет Наши позива Србе на Косову и Метохији да одрже јединство и истрају у захтевима да се спречи постављање царине тзв. Владе Косова на прелазима Брњак и Јариње. СНП Наши сматра да је склапање споразума Владе Србије са комадантом КФОР-а сраман и кукавички потез имајући у виду да њим…

G. Dančetović: Srbi da prihvate sporazum

07.08.2011. 15:50

(Данчетовић очигледно да није добро прочитао текст споразума, по коме се админ. прелази на Северу затварају за увоз робе из Србије- осим хуманитарне помоћи, и то по специјалном одобрењу „хуманитарних комисија“- тај термин „хуманитарни“ многима већ диже косу на главу, јер су и бомбардовање Србије 99 називали „хуманитарном акцијом“, примедба редакције ФБР)

Srbi koji žive u enklavama na Kosovu očekuju da će sporazum sa KFOR-om doprineti stabilizaciji situacije na severu Kosova. Predsednik opštine Obilić Goran Dančetović smatra da bi Srbi sa severa Kosova trebalo da prihvate taj sporazum.

Dančetović je kazao da su među stanovništvom Obilića bile osetne tenzije zbog zbivanja na severu Kosova proteklih dana.

„Smatram da je svaki dogovor bolji od eskalacije sukoba i nasilja. Mislim da su Srbi na severu Kosova dovoljno zreli da procene situaciju koja jeste. Očekujem da je dogovor dobar za Srbe na severu i nas ovde“, rekao je Dančetović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, aktuelno smirivanje situacija na severu pokrajine svima odgovara i da je realna situacija na severu i u enklavama dosta različita.

Dančetović je ukazao da i Srbe u enklavama pogađa embargo na uvoz robe iz cetralne Srbije, zato što je u njihovim radnjama osetan nedostatak prehrambenih proizvoda iz Srbije.

On je objasnio da se enklave snabdevaju iz severne Mitrovice i da ako tamo nema proizvoda iz centralne Srbije, može doći do problema sa snabdevanjem. РАДИО КиМ

 

 

‎07. 08. 2011 | 14:41Премијер се брчка, окупиране територије у жициБеоград – После маратонске седнице парламента Мирко Цветковић отишао да се сунча у Грчкој, док је Србима на Космету прописана радна обавеза да прекину годишње одморе и бдију на граници.
…Срби на моторима, у сватовима, на позоришним даскама, у дресовима, и то све док даноноћно на барикадама чувају север КиМ. Неколико десетина Срба са симболичним жутим тракама око руку окупило се трећег дана протеста на административном прелазу Јариње.
– Желимо да покажемо како живимо уз бодљикаву жицу и блокаду – поручили су окупљени грађани и са рукама дигнутим у ваздух окренули се америчким војницима Кфора који су непомично стајали, не дозвољавајући ником пролаз.
Уз звук хеликоптера, окружени војницима Кфора, појављују се и трубачи. Младенци су са сватовима одмах после венчања дошли на барикаде да се поздраве са мештанима. У то време затичу и Оливера Ивановића, државног секретара у Министарству за КиМ, који је први честитао девојци у белом.
– Дошли су да нам јаве зашто их нема на барикадама. Лепо је што су решили да најсрећнији дан у животу поделе са нама. Сви смо се изљубили са њима, честитали и пожелели да њихови будући потомци живе у миру, а не као сада – каже Ивановић, кога није забрињавало ни то што су словеначки припадници Кфора у том тренутку били на само 300 метара од њих.- Не плашимо их се. Овде су људи који су 1999. преживели све и свашта и не могу се тек тако уплашити – труди се да објасни ситуацију Ивановић.Срби на КиМ данима су чекали реакцију Београда. Влада је одлучила да заседање одржи у суботу, 30. јула. Након 10 сати расправе, седница се завршила нешто после поноћи.
С декларацијом кроз шумаракТог шестог дана протеста, на прелазу Рударе код Звечана донели су телевизоре, па се око 200 људи поделило се у два табора. Једни су гледали заседање Скупштине Србије, а други су на видео-биму пратили финалну утакмицу Светског купа у ватерполу између Србије и Италије.- Браво! Напред Србија! – Викали су мештани.- Обе утакмице су веома важне. И у обе морамо да победимо! Победа у ватерполу битна је за морал нашег народа, а победа у Скупштини битна је за нашу безбедност! – Коментарисао је Оливер Ивановић.Истог тренутка по завршетку седнице Скупштине министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Борислав Стефановић упутили су се на КиМ са „свеже усвојеном скупштинском декларацијом у руци“, али су враћени јер им војници Кфора нису дозволили улаз! Шире се приче да су кроз шумарке морали да пређу административни прелаз.Истовремено, премијер Мирко Цветковић се такође спремао да путује, али на море. После маратонске седнице парламента и усвајања декларације о Косову и Метохији, спаковао је кофере и отишао да се брчка у грчком Порто Карасу.
Упркос драматичним догађајима на северу КиМ, први човек Владе ће до понедељка, 8. августа, напету ситуацију посматрати са безбедне удаљености од око 800 километара од зграде Владе у Немањиној.Док опозиција жестоко критикује овакав потез, у владајућој коалицији уверавају да су чланови Владе мобилисани и да свако зна своје задатке.Посланица Нове Србије Александра Јанковић овакво понашање председника Владе сматра недоличним.- Није довољно што је се обратио посланицима једва цела четири минута, већ решио и да отпутује у иностранство и одмори се. Заиста невероватно какав однос власт има према народу. Цветковић и формално показује да не води Владу и да се ништа не пита. Он се сунча у Грчкој, а јадни Срби на КиМ могу само да се осунчају на барикадама. Питам се где ће им душа – не крије љутњу Александра Јанковић.Док им шеф ужива на мору, министар Горан Богдановић и Борислав Стефановић су на барикадама позивали људе да прекину годишње одморе.- Вратите се и прекините одморе, немојте сада летовати – поручио је Стефановић. Иначе, Србима на Космету је прописана радна обавеза да прекину одмор и ангажују се на барикадама. Било је времена и места и за позориште.Представа „Жица“ приштинског Народног позоришта изведена је на платоу код позоришта изнад Косовске Митровице. Пред око 250 људи приказана је драма породице остављене у једном напуштеном месту, подељеном жицом.- Плашили смо се како ће публика прихватити представу. Када смо стигли, било је само блата, па смо донели најлон и на њега ставили столице – казала је глумица Василија Кокотовић.
Док је представа трајала, на барикадама у Рудару дежурали је неколико стотина грађана. Завршио се и десети дан, Срби су поставили седам метара висок крст на барикаде. Кфор је затражио појачање, НАТО шаље 700 војника на север КиМ. На форумима грађани подржавају санароднике са КиМ уз коментар „народ је ипак најозбиљнија институција коју Србија има“.Аутор: Б. Рајић / Извор: Вести /

Predsednici opština sa severa sa Tadićem

07.08.2011. 14:46Predsednici opština sa severa Kosova otputovali su u Beograd, gde će se danas popodne sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednici opština će, kako prenosti Tanjug, Tadića obavestiti o situaciji na severu Kosova.

Građani na severu Kosova proveli su jos jednu noć na barikadama, mirno i bez incidenata. Odluka o daljoj sudbini barikada biće doneta u utorak, kada će se održati zajednička sednica četiri skupštine opština severa Kosova.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović postigli sa KFOR-om o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak putnički saobraćaj se odvija bez problema i sa minimalnim zastoja zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila KFOR-a. РАДИО КиМ

 
 

Specijalni status opštinama na severu Kosova?

07.08.2011. 12:09

Prištinski list „Koha ditore“ prenosi danas da bi međunarodna zajednica mogla da odobri davanje specijalnog statusa opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

List navodi da takvu mogućnost očekuju predstavnici “ institucija Kosova“, ne isključujući da predlog o „supstacijalnoj autonomiji severa“ izađe u javnost narednih dana na inicijativu međunarodnog faktora.

„Međunarodni prijatelji su ocenili da integrisanje severa smatraju nemogućom misijom, s obzirom na to da tako nešto pokušavaju već 12 godina. Zato, a i s ciljem izbegavanja oružanih sukoba, oni kao dugoročo rešenje vide specijalni status za taj deo“, rekao je izvor lista. Taj izvor je objasnio da međunarodni faktori smatraju da će Kosovo samo na taj način sačuvati svoje trenutne granice.

„Ideja međunarodne zajednice je da se opštine na severu priznaju kao posebne jedinice koje će imati ovlaščenja u samoupravi i finansiranju“, objasnio je visoki zvaničnik kosovskih institucija. Međutim, po njegovim rečima, kosovske vlasti do sada nisu dale nikakav signal da je taj predlog prihvatljiv za njih.

„Ahtisarijev paket ostaje kao najveća ponuda koju mogu da imaju Srbi koji žive na Kosovu“, zaključio je izvor lista. РАДИО КиМ

Obelezavanje praznika u Lapljem Selu, avgust 2010.g. (Foto arhiva KIM)

Obelezavanje praznika u Lapljem Selu, avgust 2010.g. (Foto arhiva KIM)

 

SPC i vernici sutra praznuju Sv. Petku

07.08.2011. 11:47

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležiće sutra praznik svete Petke.Vladika Teodosije će služiti prazničnu liturgiju u manastiru Ulija kod Leposavića.

Praznik će sutra, svetom liturgijom, koju će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije, biti obeležen u manastiru Ulija kod Leposavića koji je posvećen ovoj svetiteljki.

Na centralnom Kosovu praznik će svečano biti obeležen i u hramu Svete prepodobnomučenice Paraskeve u Lapljem Selu. Liturgiju koja počinje u 8 časova služiće paroh Milorad Cvetković.

U Srbiji je sveta Petka jedna od najpoštovanijih svetiteljki, a dan njoj posvećen jedna je od najčešćih srpskih slava.

Svetu Petku, koja je istorijska ličnost svrstana u red svetih, kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć.

Sveta Petka, rodom iz Rima postradala je u 2. veku, nakon što je ispovedila svoju veru u Isusa Hrista.РАДИО КиМ

 
 
Kosovo | nedelja 7.08.2011 | 10:45Barikade ojačane?Priština — Prva tačka sporazuma predstavnika srpske i kosovske vlade i Kfora nije ostvarena, jer su putni pravci na severu Kosova blokirani, piše prištinska štampa.
…Dnevnik Koha Ditore navodi da su barikade na pojedinim putnim pravcima dodatno ojačane, umesto da prema postignutom sporazumu budu uklonjene.
„Srpske paralelne strukture koje imaju direktnu podršku države Srbije ojačale su glavne barikade u selima Rudare i Zupče. Oni su dodali još drva i peska, a Kfor u Zvečanu zbog blokade koristi alternativne puteve“, piše Koha ditore.
Dnevnik navodi da „srpski građani tamo odbacuju sporazum Kfora sa vladama Kosova i Srbije, bez obzira na zvanični poziv Beograda za uklanjanje barikada“.
Izvori dnevnika takođe su rekli da su na severu u noći između petka i subote viđena „nova lica“ za koje se veruje da su došla iz Srbije.
Kako navodi list, na Kosovo su ušao veliki broj pripadika specijalnih jedinica
vojske Srbije kao i pripadnici žandarmerije.
„U Zvečanu su u petak uveče viđene jedinice koje na vratu imaju tetovaže škorpije i koje lokalni srbi nazivaju ‘došljaci’. Oni su prenoćili u kafani ‘Coca'“, rekli su izvori dnevnika.
List piše da od zvaničnika policije Kosova juče nije bilo moguće dobiti komentar o ovom pitanju.
Autonomija severa nije nemoguća
U drugom članku na temu događaja na severu Kosova, izvori dnevnika iz kosovskih institucija nisu odbacili mogućnost da narednih dana deo međunarodne zajednice predloži specijalnu autonomiju za sever Kosova.
„Međunarodni prijatelji počeli su da doživljavaju integrisanje severa Kosova posle 12 godina kao nemoguću misiju i zbog izbegavanja oružanih konflikata oni vide prihvatljivo rešenje u davanju specijalnog statusa za taj deo“, rekao je izvor iz institucija Kosova.
Dodao je da je ideja međunarodnih predstavnika da se opštinama na severu Kosova daju ovlašćenja u samoupravi i finansiranju i da međunarodni predstavnici smatraju da će Kosovo samo na taj način moći da sačuva aktuelne granice.
„Do sada, međutim, kosovske vlasti nisu dale znak da će prihvatiti takvo rešenje“, rekao je izvor unutar institucija Kosova i dodao da „Ahtisarijev paket za institucije Kosova ostaje najveća ponuda za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu.Izvor: Beta
Partijarh Irinej tokom posete Gracanci, Vidovdan (Foto KIM)

Partijarh Irinej tokom posete Gracanci, Vidovdan (Foto KIM)

Patrijarh Irinej: Kosovo je moja velika lična rana

07.08.2011. 10:33

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da spaljeni i srušeni srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji najbolje govore o tragediji jednog naroda, i istakao da je Kosovo njegova velika lična rana.

„Kosovo je moja lična i velika rana. Znam kako je bilo još 1948. godine kada sam otišao u Prizren na školovanje. Danas je sve drugačije. I u Prizrenu i svim drugim mestima zjape srušeni zidovi crkava, spaljenih svetinja…“, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu današnjoj „Politici“.

Ističući da je „Bogoslovija opljačkana i spaljena, Bogorodica Ljeviška, biser ne samo naše istorijske i kulturne, već svetske baštine, spaljena je i u žalosnom stanju, sa izgrebanim i oštećenim freskama iz 13. veka“, patrijarh je rekao da „to sve govori o tragediji jednog naroda, najvećoj od Kosovog Polja“.

„Danas u Djakovici, Prizrenu, Uroševcu ili Peći, koji je bio pojam srpske kulture s Patrijaršijom, živi samo po nekoliko ostarelih ljudi, koji ne smeju ni iz svojih kuća i dvorišta da izađu. Na severu pokrajine Srbi se bore i verujem da će se izboriti za neku nezavisnost, ali to je ipak mali, simbolični deo Kosova i Metohije“, kazao je on.

Navodeći da nikada nije bio za podelu Kosova, patrijarh Irinej je rekao da se mora mnogo više učiniti da Kosovo u celosti uvek bude deo Srbije.РАДИО КиМ

Pristina (Foto KIM)

Pristina (Foto KIM)

Sporazum sa KFOR-om podelio Prištinu

07.08.2011. 10:04

Bajram Redžepi najavio je da će narednih dana biti hapšenja a Hašim Tači da je reciprocitet postignut. Opozicija kritikuje dogovor sa KFOR-om o severu Kosova. Veterani OVK spremni na mobilizaciju ukoliko zatreba.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da će narednih dana biti istrage, i kako je kazao “hapšenja kriminalaca”, a da će kasnije uslediti povratak kosovskih sudija u regionalni sud.

Time će, dodao je Redžepi, „postepeno biti uvedena vladavina reda i zakona na severu“. On je izjavio i da će kosovske institucije postepeno delovati na severu Kosova na uspostavljanju reda i zakona i da specijalne jedinice policije neće delovati bez kordinacije sa KFOR-om.

Sporazum kosovske vlade sa Kforom Redžepi je ocenio kao veoma povoljan za Kosovo, a odlaganje uklanjanja barikada na putevima severnog Kosova nakon postizanja dogovora, po njegovim rečima, predstavlja taktiku tzv. zajednice srpskih opština na severu.
Kosovski premijer Hašim Tači tvrdi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je Priština uspela da obezbedi potpuno poštovanje reciprociteta u uvozu robe, prekid krijumčarenja i uspostavljanje kontrole na celoj teritoriji Kosova.

“Ono što je trebalo da se desi u junu 1999. godine, desilo se u julu 2011”, kazao je on i dodao da su sada čitava međunarodna zajednica, SAD, EU, a i NATO, jedinstveni po pitanju uspostavljanja zakonitosti i ustavnosti na celoj teritoriji Kosova.

Na pitanje šta će se desiti nakon 15. septembra, do kada, kako je rečeno, traje postignuti dogovor, Tači je kazao da će situacija biti praćena pažljivo.

“Na prvom mestu je stvaranje bezbednog ambijenta za sve građane Kosova. Naše odluke nisu uperene ni protiv koga, to su odluke u interesu svih građana. Srbi koji žive u tom delu nisu protiv reda i zakona. Ti građani su 12 godina bili taoci kriminalnih struktura. A te strukture će se sada suočiti sa pravdom, redom i zakonom”, rekao je on.

Iz kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage saopšteno je da je sporazum dobra vest za građane jer se njime rešava kriza u tri opštine na severu Kosova i na prelazima 1 i 31.

Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da podržava sporazum i da je spremna, ukoliko bude potrebno, na mobilizaciju u odbrani suvereniteta Kosova, dok Opozicioni pokret Samoopredeljenje ocenjuje da sporazumom Tačijeva vlada pokušava da sakrije neuspeh i da jača uticaj Srbije na Kosovu.

Najveća opoziciona stranaka kosovskih Albanaca Demokratski savez Kosova pozdravila je sporazum i pozvala međunarodnu zajednicu da sačuva novu situaciju i nove zakonske realnosti stvorene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. РАДИО КиМ

Mirna noc na barikadama, Rudare (Foto KIM)

Mirna noc na barikadama, Rudare (Foto KIM)

Još jedna noć na barikadama protekla mirno

07.08.2011. 09:31Građani na severu Kosova proveli su još jednu noć na barikadama, mirno i bez incidenata, u isčekivanju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva. Na Kosovo stigli lekovi I medicinski materijal.

U Leposaviću, Rudaru i Zupču građani nastavljaju da čuvaju barikade, postavljene u znak protivljenja pokušajima Prištine da preuzme kontrolu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

U Leposaviću je broj građana koji su boravili na barikadama tokom noći daleko manji nego ranije, ali u Rudaru je stanje ostalo nepromenjeno.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sinoć i jutros putnički saobraćaj se odvija bez problema i sa minimalnim zastoja zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila Kfora. Sinoć su građane na barikadama u Rudaru posetili predsednici skupština opština severa Kosova, koji su pozvali Srbe na jedinstvo i istakli da treba da budu uz svoju državu, ali i država uz njih.

Odluka o daljoj sudbini barikada biće doneta u utorak, kada će se održati zajednička sednica četiri skupštine opština severa Kosova.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović postigli sa Kforom o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

Na Kosovo je juče stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo zdravlja nastaviti u kontinuitetu da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, a na osnovu potreba koje te ustanove budu iskazale ministarstvu.РАДИО КиМ

 АУДИО ЗАПИС РАЗГОВОРА ДВЕРИ СА ЈАКШИЋЕМ….

Ексклузивно: зашто су Срби са севера КиМ одбили план!
www.dverisrpske.com

‎07 август 2011

Рударе, српска барикада Тадићевој политици

Српске власти су у среду увече пристале да северно Косово оставе у гету Приштине и КФОР-а, уз ултиматум тамошњим Србима да договор имају да прихвате или ће им Србија окренути леђа. Као да то већ није учинила

Док премијер Косова Хашим Тачи држи ванредне седнице своје владе, премијер Србије Мирко Цветковић брчка се у Грчкој на мору. Док НАТО на север Косова допрема свеже трупе да се супротставе Србима на барикадама, српска војска слави Дан ваздухопловства. Док Тачи постројава своје специјалце и објављује општу мобилизацију оружаних снага Косова, председник Србије Борис Тадић постројава посланике, нестрпљиве да са члановима владе оду на одмор, и објављује да је Србија земља мира. Док за председницу Косова, Косово нема алтернативу, њеном колеги из Београда Европска је унија оно што нема бољу алтернативу. Док та Европска унија и САД отворено стају на страну приштинске владе, српска Скупштина инсистира на дијалогу с Приштином којим руководе Брисел и Вашингтон, и за то добија америчку подршку. Док косовске власти тврде да су административни прелаз Јариње запалили криминалци, српске власти тврде то исто… Да, Срби су на барикади у Рудару, у Лепосавићу, у Зупчу и Зубином Потоку, на мосту у Митровици, остављени сами себи. Наставак у магазину Печат: http://www.pecat.co.rs/2011/08/rudare-srpska-barikada-tadicevoj-politici/

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

2 replies »

  1. Ovo je velika greska, ovo je put u srpski geto na KiM, barikade moraju ostati dok se sve ne vrati na stanje koje je bilo pre pokusaja siptarskih terorista da ovladaju severnim delom KiM. Velika greska je verovati izdajnicima iz Beograda. Prosto je neverovatno koliko narod veruje lazima onih ciji su naredbodavci u Briselu i Vasingtonu.
    Srbijo nema ti napred dok su ovi smradovi na vlasti. Kad to shvatis mozda ce biti kasno.

    Свиђа ми се