ДЕШАВА СЕ...

Обесправљени радници и сељаци дижу глас широм Србије… Договор малинара и владе!? Држава у недостатку пара прибегава полицијској репресији…


Nedelja, 7.8.2011. 21 00

Malinari obustavili protest

Malinari obustavili protest

BEOGRAD, 7. avgusta 2011. (Beta) – Uzgajivači malina iz ariljskog kraja usaglasili su u noći izmedju subote i nedelje sa ministrom poljoprivrede otkupnu cenu od 100 dinara po kilogramu maline i obustavili višednevni protest, izjavio je predsednik Udruženja „Vilamet“ Dragan Bogdanović.

„Dogovor je postignut. Uslovi su delimično ispunjeni, razum je prevladao i našli smo kompromis“, rekao je Bogdanović agenciji Beta.

On je rekao da dogovorena otkupna cena maline važi samo za voćare u ariljskom kraju, dok ostali moraju da svoje hladnjače „nateraju“ da od Fonda za razvoj uzmu kredite, kako bi se izjednačile otkupne cene.

Malinarima je prethodno bila ponudjena otkupna cena od 90 dinara za kilogram voća, a nakon dogovora oni su odustali od traženih 126 dinara po kilogramu i obustavili petodnevne barikade u okolini Arilja.

 

 

 

Dogovor malinara i otkupljivača, otkupna cena 100 dinara

Tanjug | 07. 08. 2011. – 09:11h |

Proizvođači malina i otkupljivači tog voća iz ariljskog kraja postigli su dogovor rano jutros u Vladi Srbije da početna otkupna cena maline bude 100 dinara po kilogramu.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je Tanjugu, posle završetka sastanka koji je trajao šest sati i okončan je u dva sata ujutru, da su se vlasnici 11 hladnjača dogovorili s predstavnicima Udruženja proizvodjača malina „Vilamet“ da se za 10 dinara podigne akontna (početna) cena maline (sa 90 na 100 dinara).

Petrović je rekao da je Ministarstvo bilo posrednik ovih teških i komplikovanih razgovora i da je veoma važno da su uspeli da dođu do kompromisnog rešenja. On je pozvao sve one koji protestuju u ariljskom kraju da se „pronađu u tom rešenju“.

Ministar je rekao da će vlasnici hladnjača, koji su se dogovorili sa malinarima, imati mogućnost da podnesu zahteve Republičkom Fondu za razvoj za povoljne kredite, da bi lakše prebrodili ekonomske probleme i bili u prilici da sa višom cenom izađu pred proizvođače malina.Petrović je rekao da će isplata sredstava iz Fonda za razvoj hladnjačarima biti omogućena u što kraćem roku. On je dodao da su se na sastanku dogovorili da već počne priprema za sledeću sezonu, što treba da omogući da Srbija, kao najveći proizvođač malina u svetu, ima što veću ekonomsku korist od toga.

Predsednik Udruženja „Vilamet“ Dragan Bogdanović izjavio je Tanjugu da je početna otkupna cena od 100 dinara po kilogramu maline kompromisno rešenje, istakavši da bi to trebalo da znači i prestanak protesta malinara u ariljskom kraju.

– Sad idemo tamo kod ljudi da ih obavestimo – rekao je on.

Potpredsednik tog udruženja Duško Nenadić rekao je da je odlukom većine prihvaćena početna cena od 100 dinara po kilogramu, ali da je on lično protiv tog rešenja i da su ariljski hladnjačari „izigrali proizvođače maline“. On je rekao da je početna cena mogla da se „najmanje izvuče od 110 do 115 dinara“.

Proizvođači maline izrazili su nezadovoljstvo zato što razgovorima sa ministrom Petrovićem nisu prisustvovali i trgovci i otkupljivači maline iz drugih krajeva, već samo iz ariljskog.

Posle završetka sastanka, predstavnici hladnjačara nisu bili raspoloženi da daju izjave. Pre početka sastanka, u neformalnom razgovoru s reporterom Tanjuga ispred Vlade Srbije, istakli su da je cena maline na svetskom tržištu ove godine drastično pala, dok je tražnja za ovim voćem, posebno u zemljama Evropske unije, mnogo slabija nego prošle godine.

Proizvođači malina, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom od 90 dinara za kilogram, protestuju od 2. avgusta na barikadama nadomak Arilja, tražeći da se otkupna cena tog voća poveća sa 90 na 126 dinara po kilogramu.

 

 

Deblokiran put Arilje-Požega 07.08.2011- 16 00

Malinari su jutros uklonili barikade u mestu Grdovici kod Arilja, posle dogovora postignutog u Beogradu sa hladnjačarima, javio je izveštač Tanjuga.

Uklanjanje barikada počelo je jutros oko šest časova.

Kako je Tanjugu izjavila nacelnica Policijske uprave Uzice Dragica Jevtović, sa blokada se povukla i policija i jutros od 6,30 sati ponovo je uspostavljen saobracaj na putu Arilje-Pozega.

Proizvođači malina i otkupljivači tog voća iz ariljskog kraja postigli su dogovor rano jutros u Vladi Srbije da početna otkupna cena maline bude 100 dinara po kilogramu.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je noćas posle završetka sastanka koji je trajao šest sati, da su se vlasnici 11 hladnjača dogovorili s predstavnicima Udruženja proizvođača malina „Vilamet“ da za 10 dinara bude podignuta akontna (početna) cena maline (sa 90 na 100 dinara).

Otkupljivači maline kod ministra do ponoći, proizvođači “čekali red”

A. Slović, Tanjug | 06. 08. 2011.

BEOGRAD – Otkupljivači maline počeli su sinoć, nešto pre 21 sat, razgovore s ministrom poljoprivrede i trgovine Dušanom Petrovićem o povećanju otkupne cene tog voća. Pre početka sastanka koji je trajao do iza ponoći, hladnjačari su istakli da je cena maline na svetskom tržištu ove godine drastično pala, dok je tražnja za ovim voćem, posebno u zemljama Evropske unije, dosta slabija nego prošle godine.

Čekajući ishod razgovora ministra i otkupljivača i posle toga svoj sastanak sa ministrom, predsednik Udruženja proizvodjača maline “Vilamet” Dragan Bogdanović je izrazio očekivanje da će biti nađeno kompromisno rešenje. Proizvođači malina, nezadovoljni ponudjenom otkupnom cenom od 90 dinara za kilogram, već pet dana protestuju na barikadama nadomak Arilja i traže cenu otkupa 126 dinara po kilogramu, a najavljivali su i blokadu puteva prema Guči.

Oni su prva dva sata sastanka hladnjačara sa ministrom proveli na ulici, ispred zgrade u Nemanjinoj, da bi ih oko 23 sata pozvali unutra da sačekaju ishod.

Ministar Petrović je sa proizvođačima malina razgovarao i juče, ali nikakav dogovor nije postignut.

Petrović je posle sastanka rekao da će predstavnici ministarstva razgovarati i sa otkupljivačima malina, kao i da ministarstvo ne donosi odluke o ceni maline, već da samo pomaže proizvođačima da se dogovore sa otkupljivačima tog voća.

 
 
 
 
 
POLICIJA TUKLA PUTARE!!!

Категорије:ДЕШАВА СЕ...