ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ 09-08-2011: Дан „Де“… БАРИКАДЕ ОСТАЈУ!!! Ивановић- Срамота шта нам ради Тадић… Богдановић- Срби шаљу „лошу поруку“ ОКУПАТОРУ… Састали се и прекинули седницу- Бојкот Зубиног Потока… Народни представници се састају данас у подне, да прихвате или одбаце контроверзни Споразум који не дозвољава повратак на „старо“, и „де факто“ ставља све Србе на северу Космета у окупаторски „карантин“…


 СЕДНИЦА ПРЕКИНУТА- ПРЕДСТАВНИЦИ ЗУБИНОГ ПОТОКА НИСУ ДОШЛИ- ИВАНОВИЋ ОСУДИО СПОРАЗУМ… БАРИКАДЕ ОСТАЈУ!

09.08.2011. 14:54

Zajednička sednica odbornika tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan, prekinuta je danas u Leposaviću, jer se odbornici opštine Zubin Potok nisu pojavili, a dogovoreno je da pojedinačno svaka opština razmatra privremeni sporazum.

Kako javlja novinar KIM radija, zajednička sednica odložena je iz formalnih razloga, pošto se odbornici iz Zubinog Potoka nisu pojavili.

Osim o odlaganju prisutni predsednici tri opštine dogovorili su se da svaka od njih održi zasebnu sednicu na kojoj će odbornici izneti stav o trenutnoj situaciji i privremenom sporazumu Beograda i KFOR-a. Oni su najvalili održavanje nove zajedničke sednice o kojoj će javnost biti naknadno obaveštena.

Predstavnici opozicionih partija i njihovi simpatizeri mišljenja su da nije bilo razloga za otkazivanje današnje sednice. Demokratska stranka Srbijee (DSS) pre početka skupa u Leposaviću delila je pamflete kojima se osuđuje sporazum predstavnika Beograda sa KFOR-om, a lider Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kaže da „postignuti sporazum legalizuje Tačijevu carinu na severu jer nema nikakvog uvoza robe iz Srbije“.

Očekivalo se da će predstavnici Srba sa severa Kosova na sednici u Leposaviću prihvatiti postignut sporazum s KFOR-om i ukloniti barikade, ćime bi, nakon dve nedelj krize na severu Kosova, situacija trebalo da se smiri.

Uz barikade u mestu Zupče kraj Zubinog Potoka i u blizini Leposavića, Srbi su već 15. dan na barikadama i u mestu Rudare kraj Zvečana.

 

Utorak, 9.8.2011.

Predstavnici Srba: Uklanjanje barikada zavisi od situacije

KOSOVSKA MITROVICA, 9. avgusta 2011. (Beta) – Predsednici četiri srpske opštine na severu Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga poručili su u utorak uveče da Srbi treba da sačuvaju mir i jedinstvo i da će barikade biti uklonjene u zavisnosti od situacije na terenu.

Predsednici opština i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Krstimir Pantić, Slaviša Ristić, Dragiša Milović, Branko Ninić i Radenko Nedeljković su gostujući na televiziji Most istakli da sporazum sa Kforom ima manjkavosti, ali da ne sme biti uzrok podela medju Srbima na severu Kosova.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je ocenio da je neophodno sačuvati mir i jedinstvo.

„Nastavićemo kontakte s predstavnicima medjunarodne zajednice i od njih ćemo tražiti da poštuju Rezoluciju 1244 (Saveta bezbednosti UN), to sam rekao i novom šefu Unmika na Kosovu“, rekao je Nedeljković i ukazao da je Kfor stao na stranu Prištine i da je potrebno da se ta medjunarodna misija vrati u okvire svog mandata.

„Složili smo se i da sporazum ima mnogo manjkavosti, ali on je u jednom trenutku stabilizovao prilike na terenu i zbog toga ne sme da bude uzrok naših sukoba i podela“, rekao je Nedeljković i upozorio da se mora pratiti njegova primena na terenu.

Biljana Dikovic 01 30
AUTOR: J. TASIĆ
Leposavić, Priština, Beograd – Skupština četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije juče u Leposaviću, nije odlučivala o sprovođenju sporazuma između Vlade Srbije i Prištine, koji je krajem prošle nedelje postignut uz posredovanje Kfora. Sednica je prekinuta posle deset minuta, a na konsultacijama predsednika opština dogovoreno je da svaka opština sazove sednicu, za čije održavanje nije određen rok.Srpske barikade u Rudarima, Zupču i prilazu Jarinju kod Leposavića ostaju do daljeg, uz omogućavanje prolaska humanitarnih konvoja Kfora. Odluku o uklanjanju barikada doneće krizni štabovi za svaku opštinu posebno. Leposavić će, kako je za Danas izjavio predsednik opštine Branko Ninić, odmah povući blokadu, ali će ostaviti dežurne da prate situaciju.Početak jučerašnje sednice, najavljen za tačno u podne, počeo je sa 45 minuta zakašnjenja. Na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka, koji traže da se o sporazumu izjasni srpski parlament, zato što su iza dogovora s Kforom i Prištinom stali Vlada i predsednik Srbije.- Sednica je, na zahtev predsedavajućih – predsednika opštine Leposavić i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga, obojica su iz DS, najpre zatvorena za javnost. Odbornici su tražili da se o toj odluci glasa i velikom većinom izglasali su da se novinari vrate u salu. Posle prvih kritičkih primedbi da je sporazum veliki korak ka ostvarivanju kosovske nezavisnosti predsedavajući su prekinuli raspravu i na konsultacijama sa predsednicima opština odlučili da prekinu sednicu – kaže za Danas Milan Ivanović, odbornik u Skupštini opštine Zvečan i šef odborničke grupe SNV severnog KiM.

Ivanović smatra da je jučerašnja sednica nelegalno prekinuta i da je na taj način „izbegnuta opasnost da se sporazum proglasi neprihvatljivim za Srbe na severu KiM“.

Marko Jakšić odbornik DSS u SO Kosovska Mitrovica, kaže za Danas da „sporazum nije bio na dnevnom redu, iako je na konsultacijama predsednika opština krajem prošle nedelje dogovoreno da jučerašnje sednica ima samo jednu tačku dnevnog reda – izjašnjavanje o dogovoru, koji su sklopili Beograd, Priština i Kfor“. On kaže da su za prekid sednice bili predsednici opština Leposavić i Zubin Potok, dok je prvi čovek severnog dela Kosovske Mitrovice bio protiv.

– Pokušaj da se otvori rasprava o sporazumu nije uspeo, ali ni namera DS i Beograda da, u odsustvu medija, namaknu većinu. Poruka je da među Srbima na severu KiM nema jedinstva kada je reč o ovom sporazumu – zaključuje Marko Jakšić. Uoči jučerašnje sednice iz DSS saopšteno je da je dogovor Beograda i Kfora deo „pogubne politike prikrivenog, puzajućeg priznavanja kosovske nezavisnosti“.

Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, objašnjava za Danas da je sednica, zakazana kao sastanak četiri opštine, prekinuta zato što odbornici iz Zubinog Potoka nisu došli. Ninić smatra da je zahtev Zubinog Potoka nerealan, jer je „Skupština Srbije na poslednjoj sednici o KiM ovlašćenja prenela na vladu, čiji su predstavnici sklopili sporazum sa Kforom“. On naglašava da „lokalne vlasti ne mogu da raspravljaju o dokumentima donetim na višem državnom nivou“.

Ninić negira da je ovom neslaganjima ugroženo jedinstvo Srba na severu KiM, ali priznaje da su „preovladali stranački stavovi“, za šta optužuje DSS. Na pitanje da li i on kao član DS poštuje partijsku disciplinu i odluku predsednika Srbije i svoje stranke, Ninić odgovara da su i ostali predsednici opština sa severa izašli sa istim stavovima sa nedavnog sastanka sa Borisom Tadićem.

DS drži vlast u Leposaviću, a iz redova demokrata imenovan je i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga. U severnom delu Kosovske Mitrovice na vlasti je SNS, a u Zubinom Potoku i Zvečanu DSS.

– Ovo što se dogodilo na sednici četiri opštine na severu niko nije želeo. To je loša poruka koja dovodi u pitanje jedinstvo i slogu Srba na severu, kao i njihov odnos prema državi – izjavio za Danas Goran Bogdanović, ministar za KiM.

Bogdanović kaže da će se „sporazum realizovati postepeno“ i da nema potrebe za održavanjem posebnih sednica skupština opština, kako je juče odlučeno u Leposaviću. On smatra da zvanični Beograd, zbog jučerašnjeg „zapleta“ neće imati problema sa međunarodnom zajednicom. Bogdanović je ponašanje odbornika iz Zubinog Potoka ocenio kao „bežanje od odgovornosti“, jer, kako naglašava, „privremeni sporazum će isteći pre nego što bi o njemu Skupština Srbije mogla da raspravlja“.

Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom, kaže da odlaganje zajedničke sednice četiri srpske opštine nije dramatičan događaj. On veruje da će sporazum Vlade Srbije i Kfora biti ispoštovan, zato što ga je već prihvatila država, dok lokalni organi na severu KiM treba da ga realizuju.

Galuči: Mit o kriminalcima

Američki diplomata i bivši zvaničnik UN na severu KiM Džerald Galuči juče je ocenio da „člance Kvinte, koja okuplja pet najuticajnijih država Zapada, stvaraju mit da situaciju na severu Kosova kontrolišu kriminalci i nasilnici koji, kao taoce, drže Srbe u tom području“. Galuči tvrdi da je „mit o nasilnicima nepravda prema Srbima i ozbiljno potcenjuje značaj svega oko čega se vodi borba na severu i cenu koja će Kvinta morati da plati“. On tvrdi da se EU pridružila naporima Kvinte da navede predsednika Srbije da odustane od severa Kosova“, kao i da je sledeći korak u tom pravcu da „ Beograd prizna carinske pečate Kosova tokom nastavka pregovora u septembru“, prenosi Fon. Fonet

Delević: Za EK važni događaji na Kosovu

Beograd – Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, smatra da su događanja na severu Kosova od značaja ne samo za mišljenje Evropske komisije o Srbiji, nego i za stvaranje ukupnog raspoloženja u zemljama članicama Unije, koje će biti značajno krajem godine, kada bude donošena konačna odluka o kandidaturi. Delevićeva podseća da je EK telo koje je obavezno da bude statusno neutralno, pošto unutar EU nema saglasnosti o tome da li je Kosovo država ili nije država.

www.danas.rs

Dnevne novine sa vestima iz sveta, politike, ekonomije, kulture, sporta, Beograda, Novog Sada i cele Srbije.

‎00:41 10.08.2011.
LEPOSAVIĆ – Barikade koje su postavljene u Leposaviću na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje uklonjene su večeras, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.
Na magistralnom puti Kosovska Mitrovica – Raška kod Leposavića uklonjeni su večeras teška mehanizacija i kamioni, kao i nabacana drva koja su Srbi postavili u noći 25. jula nakon što su specijalci kosovske policije ROSU pokušali da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.
Pored puta su ostali samo šator i klupe na kojima večeras nema ljudi, a u blizini se nalazi jos šamo nekoliko nekoliko prisutnih građana.

Објавио: Блиц и Курир

www.pressonline.rs

Posle Bernara Kušnera i Mihaela Štajnera, Albanci namestili još jednu mladu visokom zvaničniku na Kosovu. Odlazeći komandant Kfora Erhard Biler u tajnoj vezi s Albankom od 2004. Ostavio ženu Helgu i sina Markusa. Namerava da se preseli na Kosovo Vesti dana – politika, skupstina, Srbija, Tadić, vlada…
 
 
 
ПОСЛЕДЊА ВЕСТ ЗА 09.08.2011.
После разговора са неколико особа са терена Космета извукла сам следеће интересантне ставке:
„-Председник општине Лепосавић, Бранко Нинић је особа која никако не одговара том месту!!!
-То је човек који не поседује никакве интелектуалне нити организационе способности, а ни способност одлучивања, посебно у овако тешкој ситуацији!
-Једино што га кандидује за ту функцију ј…е припадност странци ДС! Он је њихов послушко или што би Лепосавци рекли климоглавац!
-У народу нема апсолутно никакав углед! Сви се спрдају са његовим изјавама – кажу не зна човек шта га је снашло! Заиста, прича за Нушића… или можда пре за Домановића!
-Скупштинска већина у Лепосавићу је веома тесна – само 1 члан, а на пренос скупштине најчешће се гледа као на хумористички програм.
-Он нема подршку Срба из Лепосавића.
Напомињем: ово је утисак оних који познају прилике у Општини Лепосавић.

Са киме се договара „наша Влада“, са САД, КФОР-ом, НАТО убицама? Ево шта каже Милован Дрецун, војни аналитичар о тим „важним миротворцима“ у свету: Milovan Drecun „Bio sam u Zlitenu sredinom juna i video užasno stradanje civila, posebno dece, ali strani novinari tamo ne odlaze jer ih užas koji seju zapadni bombarderi ne zanima. NATO je u tom gradu namerno pogodio čak osam vozila hitne pomоći, a na grad je za 90 dana bačeno skoro 300 projektila. Zliten je mesto NATO bezčašća, a neki u Srbiji žure u članstvo pakta koji je najveći ubica civila u istoriji čovečanstva.“
„S obzirom da ne mogu da poraze libijsku vojsku NATO demokrate nastavljaju sa surovim ubijanjem civila, a međunarodna zajednica i mediji ćute o tom masakru.“

„Некада бејаше “Главу дајем, Крајину не дајем, а сада ово што оста од Србије многи би да дају за виртуелно чланство у ЕУ. Неко се у гробу преврће.“

„Шта год да уради “наша“ влада, Космет нам не могу отети док га носимо у души.“

‎09.08.2011.
LEPOSAVIĆ – Barikade koje su postavljene u Leposaviću na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje biće uklonjene večeras, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Branko Ninić. On je kazao da će Srbi organizovati dežurstva i na taj način ubuduće pratiti situaciju na prelazu Jarinje.
Ninić je dodao da se na taj način u toj opštini na krajnjem severu Kosova poštuje i sprovodi u delo privremeni sporazum koji su postigli predstavnici Vlade Srbije i Kfora.
Barikade koje su Srbi postavili u mestu Rudare, opstina Zvečan i u Zupču kod Zubinog Potoka ostaju do daljnjeg, ali se saobraćaj odvija neometano.

Ову вест је објавио Блиц у 23:17

‎09.08.2011. – Srpska diplomatija na srpskoj zemlji
– Odbrana praznom puškom“Važno je da su i jedni i drugi uvek imali dostojanstven odgovor na univerzalno srpsko pitanje svih pitanja: A su čim ćemo pred Miloša? I možda još važnije, teme su iste: Kosovo i naš vazalski položaj. I ko onda može da kaže da Srbija nema tradiciju. Možda nema budućnost, ali tradi…ciju ima, i te kakvu. Koja to još država sedam vekova ganja istu politiku, sa istim problemima, na isti način?
E sad, pošto smo izručili i poslednjeg haškog pitomca, su čim ćemo pred EU? Sa Kosovom, naravno. A su čim pred građane? Isto sa Kosovom. A tema je? Uvek ista. Naš vazalni položaj. Pa šta ćemo onda? Ne damo, naravno. Nikad nećemo pristati. Zasad. A onda? A onda, nikad ne reci nikad. Pa rekli ste da niko to od nas ni ne traži, da to nije uslov? I nije, dosad. Zato mi treba da to pustimo, sada, pre nego što budu tražili. Da ne bude da smo popustili pod pritiskom. Treba to da obavimo pre nego što postane uslov, jer poznato je da mi ne prihvatamo uslovljavanja. To je naš princip. I ove haške begunce smo hvatali zbog nas, a ne zbog njih i njihovih uslova. Takoreći principijelno. Evropska unija nema alternative, to je još jedan naš princip, mi dakle samo poštujemo principe. Ali i da ne priznajemo nezavisno Kosovo je naš princip. Tako je i oba su principijelna. I oba treba principijelno da ispoštujemo. Ne razumem! Ne razumem ni ja, ali to nije važno, važni su principi i da mi ostanemo principijelni.- Čačkanje mečke“Mi smo protiv nasilja i osuđujemo sukobe. Mi hoćemo dijalog, ali ako se stvari ne vrate na pređašnje stanje, nema ništa od dijaloga“! To je princip. To je diplomatija. Ako vaše nasilno rešenje na granici ostane, mi ćemo napustiti dijalog, a onda ćete tako moći da rešavate i sve ostalo, jer mi smo protiv nasilja. Mi ćemo sve to lepo da osudimo i nikad nećemo priznati, pa vi onda vidite šta ćete. Nećemo ući ni u Evropsku uniju, ako to bude uslov, mada za nas EU nema alternativu. Pokazaćemo mi vama. Ne znamo tačno još kako i sa čime, ali videćete vi svog boga. Posle bezbroj takvih pretnji praznom puškom i puški je dosadilo, pa je opalila. Oni koji su napali prelaze, samo su uradili ono što su zvaničnici govorili – na svoj način. Oni su tako razumeli izjave tipa: Ne damo Kosovo i ne damo prelaze. I krivi su, naravno, jer bukvalno tumače naš diplomatski jezik. Jer ne znaju ono što svi u svetu znaju, da se to samo tako kaže u srpskoj diplomatiji i da oni koji tako pričaju nisu spremni ništa da urade. Da je njihova oštra retorika samo za domaću upotrebu, da je junačenje povodom Kosova samo predstava za birače. Uostalom, tako je ministar spoljnih poslova postao jedan od najpopularnijih političara. I u zemlji, ali i napolju, baš zato što uspešno zamajava nas kod kuće. Znaju oni da pas koji laje ne ujeda. Naročito ako su ga oni i dresirali.
Hajde da vidimo šta je tim povodom zapravo uradio? Obleteo je ceo svet da bi ubedio da ne priznaju Kosovo one koji to inače ne bi uradili, zbog sebe i svojih interesa, a ne zbog nas. A dobio je i mišljenje Međunarodnog suda pravde, kojim je dovedeno u pitanje naše jedino čvrsto uporište, pravno. Jedini međunarodni pravni akt koji je postojao na tu temu bila je Rezolucija 1244, u kojoj piše da Kosovo pripada Jugoslaviji, odnosno Srbiji kao njenoj naslednici. Zašto smo čačkali mečku? Zašto smo sekli granu na kojoj sedimo. Zašto se uopšte išlo na taj, pravni, teren, gde već imamo pozitivno rešenje. Šta bismo dobili još jednom potvrdom da je pravno to tako, kad i vrapci znaju da je problem sa Kosovom politički a ne pravni. Sad nemamo ni to što smo imali, pošto je sud odgovorio u stilu „mož’ da bude, al’ ne mora da znači“, što se moglo i očekivati. Na slepačko pitanje da li je danas dan, ne može se dobiti nikakav smisleniji odgovor od onoga koji smo dobili: Jeste, ako nije noć! Izbili smo tako sami sebi iz ruke najmoćniji, zapravo jedini argument i sad ko slepci tumaramo okolo, kukajući što nas niko ne uvažava. Dok Srbi sa Kosova vode borbu u ringu, naši zvaničnici, kao sekundanti iza konopaca, dele im savete, protestuju kod sudija i prete da će ubaciti peškir. Kome pomažu? Kome prete?“Прикажи више

www.magazin-tabloid.com

Aktuelni problemi na graničnim prelazima prema Kosovu, koje naše mudro rukovodstvo naziva administrativnim, tipičan su primer nemušte srpske diplomatije: Ako ne možeš da ih sve pobiješ, popusti im sve, ali tako da izgleda kao da si se za to izborio, kao da si ih nadmudrio. Proglasi pobedu i bež…
‎- Садашњост -„Такозвана држава Косово данас представља црну рупу Европе. То је држава са највећом стопом незапослености и са врло развијеним шверцом, трговином људима, дистрибуцијом наркотика и корумпираном Владом у којој седе бивши команданти ОВК, од којих су многи масовне убице и вође мафијашких кланова.То је такозвана држава, у којој бивши амерички председник Бил Клинтон има ту част да, док је… још жив, открије свој сопствени споменик. Ова сецесионистичка творевина је дом америчке војне базе Бондстил. То је такозвана држава, која “тежи европским вредностима”, “мултикултуралности” и “толеранцији”, а која је при том готово потпуно етнички чиста, и у којој припадници српског народа живе у резерватима. Они су очигледно изоловани за сопствено добро, попут Јевреја, које су на сличан начин изоловали нацисти уочи Другог светског рата.Сматрам да сам изложио довољно аргумената након којих могу слободно да тврдим да постоји континуитет геноцида над српским народом на Косову и Метохији. Циљ албанске политике никада није био суживот већ етнички чиста територија. Да ли ћемо окренути главу од нашег страдања, претварајући се да је оно плод наше маште или ћемо погледати истини у очи, зависи само од нас.Лично, осећам одговорност да браним истину, ма каква она била. Тим пре што сам Србин са Косова и Метохије, али најпре стога што сам људско биће.“Прикажи више

www.slobodanjovanovic.org

У овом тексту биће речи о историјским основама на којима почива албански национализам и злочинима према Србима као последици истог. Циљ је утврђивање континуитета албанске националне политике на Балкану.
‎- Специјалне везе увод у поделу –
ТЕМА ДАНА | 9. АВГУСТ 2011. | 14:42ПРИ­ШТИ­НА – Пла­ном Мар­ти­ја Ах­ти­са­ри­ја, ко­ји је Бе­о­град од­ба­цио, а ко­ји за ко­сов­ску вла­ду и ме­ђу­на­род­ног ци­вил­ног по­сред­ни­ка Пи­те­ра Феј­та пред­ста­вља днев­ни за­да­так, пред­ви­ђе­но је да оп­шти­не са ве­ћин­ским срп­ским ста­нов­ни­штвом ус­по­ста­ве спе­ци­јал­не ве­зе са Ср­би­јом. Ипак, они при­м…е­ну тог по­гла­вља пла­на од­ла­жу.
Пла­ном се де­таљ­но не на­бра­ја­ју „ве­зе“, али се под­ра­зу­ме­ва да се то од­но­си на ус­по­ста­вља­ње ди­рект­них ве­за, од ор­га­ни­за­ци­о­них, по­ли­тич­ких, обра­зов­них, до еко­ном­ских и здрав­стве­них, ко­ји­ма се мо­же уна­пре­ди­ти жи­вот гра­ђа­на у би­ло ко­јој срп­ској оп­шти­ни на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји.
Ини­ци­ја­ти­ву да се план Мар­ти­ја Ах­ти­са­ри­ја до­след­но при­ме­ни и у овој обла­сти по­кре­нуо је Бо­јан Сто­ја­но­вић, пред­сед­ник оп­шти­не Гра­ча­ни­ца.
– Не мо­же­мо има­ти де­ли­мич­ну при­ме­ну тог пла­на. Или ће­мо га при­ме­ни­ти у свим сег­мен­ти­ма, или га тре­ба од­ба­ци­ти – ка­же Сто­ја­но­вић.
Он је уве­рен сам да би се до­след­ном раз­ра­дом и при­ме­ном пла­на ре­ши­ли сви про­бле­ми на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји.
Др­жав­ни се­кре­тар у Ми­ни­стар­ству за Ко­со­во и Ме­то­хи­ју Оли­вер Ива­но­вић на­гла­ша­ва да ре­ше­ње „спе­ци­јал­не ве­зе“ одав­но по­сто­ји, али да је пи­та­ње ко и са ко­јим мо­ти­ви­ма на њих гле­да као ре­ал­ност.
– Пла­ном су пред­ви­ђе­не спе­ци­јал­не ве­зе свих Ср­ба на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји са Бе­о­гра­дом. Те ве­зе од 1999. ни­су ни пре­ки­да­не, по­себ­но не на Се­ве­ру Ко­со­ва – ка­же он.
Ива­но­вић ка­же да Ср­би­ја ни­је при­хва­ти­ла Ах­ти­са­ри­јев план, али Ко­со­во и Европ­ска уни­ја је­су, па би план тре­ба­ло да бу­де њи­хо­ва оба­ве­за.
– Чи­ни се да су све ак­тив­но­сти вла­де Ко­со­ва и ме­ђу­на­род­них фак­то­ра у су­прот­но­сти са за­кон­ским ре­ше­њи­ма чи­ја је срж Ах­ти­са­ри­јев план – ка­же Ива­но­вић.
Уз убе­ђе­ње да се Ах­ти­са­ри­јев план „чу­ва као кец из ру­ка­ва“ у на­став­ку пре­го­во­ра При­шти­не и Бе­о­гра­да, он сма­тра да вла­да Ко­со­ва сми­шље­но од­ла­же при­ме­ну соп­стве­ног уста­ва, јер Ах­ти­са­ри­јев план ни­је оп­ште при­хва­ћен ни ме­ђу Ал­бан­ци­ма.
Ли­дер По­кре­та „Са­мо­о­пре­де­ље­ње“ Аљ­бин Кур­ти, као и зва­нич­ни­ци Де­мо­крат­ског са­ве­за Ко­со­ва Исе Му­ста­фе, сма­тра­ју да је Ах­ти­са­ри­је­вим пла­ном за­у­век оспо­ре­на ко­сов­ска не­за­ви­сност.
У из­во­ри­ма бли­ским ме­ђу­на­род­ном ци­вил­ном по­сред­ни­ку Пи­теру Феј­ту, „Прав­да“ са­зна­је да се па­ра­лел­но са на­сто­ја­њи­ма и пла­ном о „за­во­ђе­њу ре­да на Се­ве­ру Ко­со­ва ус­по­ста­вља­њем пра­во­суд­них ко­сов­ских ор­га­на“ уве­ли­ко раз­ма­тра­ју и ту­ма­че „спе­ци­јал­не ве­зе“. Из­вор на­во­ди да би спе­ци­јал­не ве­зе оп­шти­на са ве­ћин­ским срп­ским ста­нов­ни­штвом и по­де­ла Ко­со­ва би­ле мо­гу­ће са­мо уко­ли­ко Ср­би­ја при­зна не­за­ви­сно Ко­со­во.
– При­шти­на би ди­гла ру­ке од срп­ских оп­шти­на, али би се ство­ри­ла мо­гућ­ност ује­ди­ње­ња свих Ал­ба­на­ца. За­го­вор­ник те иде­је је ха­шки при­тво­ре­ник Ра­муш Ха­ра­ди­нај – твр­ди наш из­вор и до­да­је да мно­ги ко­сов­ски Ал­бан­ци упра­во то ви­де као ре­ше­ње си­ту­а­ци­је на Ко­со­ву.
/Не­ђељ­ко Зе­јак – Правда/
‎- Срби би на референдуму изабрали Косово –
ПОЛИТИКА | 9. АВГУСТ 2011. | 19:12
БЕ­О­ГРАД – Ако би био одр­жан ре­фе­рен­дум са пи­та­њем „Ко­со­во или Европ­ска уни­ја“, ве­ћи­на гра­ђа­на иза­бра­ла би да Ко­со­во оста­не у са­ста­ву Ср­би­је, по­ка­зу­је ис­тра­жи­ва­ње „Прав­де“.
На иде­ју да се евен­ту­ал­но рас­пи­ше ре­фе­рен­дум на ко­јем би се на­род раз­ре­шио ову ди­ле­му ко­ја се све отво­…ре­ни­је по­ста­вља пред Ср­би­ју, до­шао је То­ми­слав Ни­ко­лић, пред­сед­ник СНС-а.
– Ни­ка­да још зва­нич­но ни­сам чуо да ЕУ по­ста­вља услов да се Ср­би­ја од­рек­не де­ла сво­је те­ри­то­ри­је како би по­ста­ла њен члан, али, ако се то де­си, ми­слим да без ре­фе­рен­ду­ма о том пи­та­њу Ср­би­ја не би мо­гла да иде да­ље – ис­та­као је Ни­ко­лић.
Ана­ли­ти­чар Де­јан Вук Стан­ко­вић сма­тра да мо­гућ­ност ова­квог ре­фе­рен­ду­ма пред­ста­вља је­дан у ни­зу по­ли­тич­ких пред­ло­га да се ре­ши пи­та­ње ко­је је ско­ро не­ре­ши­во.
– Ре­фе­рен­дум је ви­ше ствар про­це­не по­ли­тич­ке ели­те, а мно­го ма­ње ста­ва на­ро­да, ко­ји је одав­но по­знат. Те две ства­ри не­сум­њи­во су по­ве­за­не. Ини­ци­ја­ти­ва са­ма по се­би ни­је спор­на, али од­го­вор је по­знат – ве­ћи­на би на ре­фе­рен­ду­му иза­бра­ла Ко­со­во. Иде­ја до­бро зву­чи, али бо­јим се да про­блем Ко­со­ва не­ће би­ти та­ко ре­шен – ис­та­као је Стан­ко­вић.
Пот­пред­сед­ник ПУПС-а Мо­мо Чо­ла­ко­вић ка­зао је да је ње­го­ва пар­ти­ја при­ли­ком са­ста­вља­ња ак­ту­ел­не Вла­де као је­дан од сво­јих при­о­ри­те­та ис­та­кла очу­ва­ње КиМ у са­ста­ву Ср­би­је.
– Вла­да­ју­ћа ко­а­ли­ци­ја, а по­себ­но ко­а­ли­ци­ја СПС–ПУПС–ЈС, ни­су про­ме­ни­ле став, ко­ји је и зва­ни­чан. Уко­ли­ко бу­де усло­вља­ва­ња, мо­ра­мо ре­ћи од­луч­но не – ис­та­као је Чо­ла­ко­вић.
Жељ­ко То­мић, по­сла­ник ДСС-а, ре­као је да Ко­со­во тре­ба да бу­де цен­трал­на тач­ка срп­ске по­ли­ти­ке.– У на­шем Уста­ву је ре­ше­но пи­та­ње Ко­со­ва – ис­та­као је То­мић.
Су­за­на Гру­бје­шић, члан Пред­сед­ни­штва УРС-а, ка­же да је ра­но да­ва­ти од­го­вор на та­кво „хи­по­те­тич­ко пи­та­ње“, јер до ула­ска у ЕУ има до­вољ­но вре­ме­на у ко­ме тре­ба учи­ни­ти све да та­кав услов не бу­де ни по­ста­вљен Ср­би­ји.
Пре­ма ре­чи­ма Је­ле­не Три­ван, пот­пред­сед­ни­ка ДС-а, ре­фе­рен­дум „Ко­со­во или ЕУ“ је не­ре­а­лан.
– Ни­ка­да ни­ко не би по­ста­вио та­ј услов, ни­ти по­сто­ји по­ли­ти­чар ко­ји би при­хва­тио та­кав услов. ДС је ви­ше пу­та по­но­ви­ла став да смо ми чвр­сто опре­де­ље­ни за евро­ин­те­гра­ци­је, али да не од­у­ста­је­мо од свог су­ве­ре­ни­те­та – ре­кла је Три­ван за „Прав­ду“.
Дра­ган То­до­ро­вић, пот­пред­сед­ник СРС-а, ис­та­као је да не по­сто­ји мо­гућ­ност да се не­ка пи­та­ња уоп­ште ре­шавају ре­фе­рен­ду­мом:
– Што се СРС-а ти­че, та­кав ре­фе­рен­дум о Ко­со­ву и ЕУ је пот­пу­но не­при­ме­рен и ми­слим да он ни­ка­да не­ће до­ћи на ред, и да се о то­ме на такав начин из­ја­шња­ва­ју гра­ђа­ни Ср­би­је – сма­тра То­до­ро­вић.
П. Ј. – П. Л.
Кфор у овом тренутку заузима алтернативне правце, што је потпуно у супротности са споразумом!!!
Београд, 09.08.2011
O најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије за Двери говори члан СНВ-а КиМ, г. Саша Касаловић:
Док се локални политичари са севера КиМ лојални режиму у Београду труде да разоре јединство српског народа и кроз београдске медије (Блиц) свале кривицу на представнике локалних власти из Зубиног Потока, дотле КФОР не поштујући усмени споразум са Борком Стефановићем, о којем се локалне заједнице још нису ни изјасниле, већ заузима алтернативне правце!Ситуација на северу КиМ све компликованија и напетија.

www.dverisrpske.com

Кфор у овом тренутку заузима алтернативне правце, што је потуно у супротности са споразумом!!!
 
 
 
ЕУРОПА, ЛОНДОН, (НЕ)КУЛТУРА – ИДИ ТИ ТАДИЋУ ТАМО, МИ ВОЛИМО НАШУ СРБИЈУ!!!
09. 08. 2011. – Uzroci nemira: socijalni bunt ili divljanje kriminalnih grupaČini se da nasilje u četiri britanska grada nema mnogo zajedničkih uzroka, mada neki učesnici tvrde da se bune protiv drastičnih mera štednje koju je uvela vlada u Londonu, a koje predviđaju smanjenje socijalnih davanja i otpuštanje desetina hiljad…a ljudi u javnom sektoru do 2015. godine. Iako mnogi tvrde da je glavni uzrok nereda nezaposlenost, policija i političari tvrde da su nasilje izazvale kriminalne grupe. Za druge učesnike nereda se čini da ih naprosto privlači mogućnost
da divljaju.
„Pridružite se zezanju“, vikao je jedan mladić dok je jurcao ulicom u istočnom
londonskom predgrađu Hakni, u kojem su prodavnice pljačkane a kola spaljivana.
/BLIC/
‎20:07 09. 08. 2011.
Snage Kfora nemaju problema da prođu blokade na severu Kosova koje su postavili Srbi, izjavio je portparol međunarodnih snaga Hans Vihter i pozdravio spremnost predstavnika Srbije da se dijalogom reše problemi na tom prostoru.
„Moramo da čekamo razvoj situacije. Očigledno da im je potrebno još vremena za razgovore“, rekao je Vihter, govoreći o sednici skupštine četiri srpske op…štine na severu Kosova koja je danas odložena, a na kojoj je trebalo da se razmatra bezbednosna situacija u pokrajini i uklanjanje barikada.
U međuvremenu, predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da će krizni štabovi koje su izabrali odbornici skupština opština sa severa Kosova odlučiti da li će i kada barikade na putevima biti uklonjene.
Protekla noć na barikadama koje Srbi na severu Kosova drže već dve nedelje prošla je mirno. Barikade su postavljene nakon pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu dva administrativna prelaza na severu Kosova. U sukobima Srba i kosovske specijalne jedinice ROSU poginuo je jedan policajac.
/vestionline/Прикажи више

КАКО ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ТАДИЋ ПРЕКРШИО УСТАВ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ ВИШЕ ПУТА А БОРКО И БОГДАНОВИЋ ЧАК И ВИШЕ ПУТА ОД ЊЕГА, МОЛИМО СВУ ПРАВНУ ЈАВНОСТ, СВЕ ОДБОРЕ, УДРУЖЕЊА И ПОЈЕДИНЦЕ ДА СЕ ЈАВЕ У ВЕЗИ ПОДНОШЊА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ И У ВЕЗИ КРШЕЊА УСТАВА. ИСКРЕНО, У ЗЕМЉИ КОЈА ИМА ТОЛИКО ДИПЛ. ПРАВНИКА, АДВОКАТА И ТОЛИКО ТУЖИЛАЦА И СУДОВА, ОБУДСМАНА ОВО ЈЕ ВЕЋ МОРАЛО ДА СЕ УРАДИ. ИЗГЛЕДА НИје СВАКО ПРаВНИК кО ДОБИЈЕ ДИПЛОМУ ПРАВНОГ. ХВАЛА! ШИРИТЕ ВЕСТ

‎19:41 09. 08. 2011.
Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću prate događaje na severu Kosova od kada je izbila kriza zbog administrativnih prelaza ka ostatku Srbije.
Koordinator za opštinu Klina Milivoje Ribać, sa sedištem u selu Drsnik, ocenio je da se događaji na severu Kosova negativno odražavaju na Srbe povratnike u selima opštine Klina. „Iako je prodaje nekretnina bilo …i ranije, sada je sve ovo što se događa na severu Kosova uticalo da Srbi počnu ubrzanije da prodaju svoje vlasništvo“, rekao je Ribać.
On je naglasio da su ti događaji doveli i do osetnog zahlađenja odnosa između Srba i Albanaca u mešovitim sredinama, da se ponovo stvorio neki zid u međusobnoj komunikaciji. Ribać je istakao da svima, a naročito Srbima južno od Ibra, isključivo odgovara da se situacija na severu Kosova smiri.
Predstavnik Srba povratnika u selu Dolac Božidar Šarković izjavio je da su povratnici zabrinuti zbog spora oko administrativnih prelaza, ali i zbog nastavka pregovora Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima.
On je za agenciju Beta rekao da je zbog događaja na severu vidna zabrinutost kod Srba povratnika, a i osetna doza straha naročito kod porodica sa decom.
„Mi najbolje znamo šta znači egzodus. Zato, ne ponovila se ni 1999, ni 2004. godina, nikada i nikome više“, rekao je Šarković.
Ilustrujući pojavu nekog „hladnijeg“ odnosa između Srba i Albanaca, on je rekao da se to oseti u prodavnici, zatim prilikom saobraćajnih kontrola, kao i kroz svakodnevne kontakte.
I povratnik u selo Drsnik Tomislav Ribać ocenio je da je kod Srba povratnika zbog događanja na severu Kosova prisutna doza straha. „Mi, međutim, živimo u nadi da će prevaladati razum, da će se strasti smiriti i da živimo jedni sa drugima jer za to nema alternative. Oseća se da su odnosi između Srba i Albanaca postali hladniji, ali mi sa starim komšijama i dalje živimo dobro“, rekao je Ribać.
Ljubiša Dončić iz sela Biča kod Kline, smatra da sve što se događa na severu Kosova može loše da se odrazi na Srbe južno od Ibra.
„Srbi na severu imaju iza leđa Srbiju i svaki negativan gest koji se tamo dogodi to ćemo mi da platimo. Kako, pa neko će biti kažnjen, neko premlaćen“, izjavio je Peruničić za agenciju Beta.
Dragoljub Perunučić iz istog sela je kazao da Srbi južno od Ibra stvarno ne znaju šta za njih donosi sledeći dan i da žive u stalnom strahu, pošto su okolna sela naseljena Albancima.
On je istakao da povratnici iz Biče pozdravljaju odlazak predstavnika Srba sa severa Kosova kod predsednika Borisa Tadića, kako bi se dogovorili o prevazilaženju problema, jer bi njihovo rešenje uticalo i na poboljšanje života Srba južno od Ibra.Прикажи више
 
‎09.08.2011. MOSKVA
– Moskva je danas pozvala UN, NATO i Evropsku uniju da ne dozvole da Priština silom potčini srpske delove Kosova.
„Pozivamo UN, NATO i EU, koji su prisutni u pokrajini, da iskažu maksimalnu odgovornost kako se ne bi dopustio takav scenario“, navodi se u pisanoj izjavi portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandra Lukaševiča, povodom sporazuma Beograda i Prištine o g…ranici od 5. avgusta.Podsećajući da je 5. avgusta usaglašen privremeni plan kontrole na administrativnoj granici na „severu srpske autonomne pokrajine Kosovo“, Lukaševič je ocenio da je reč o „iznuđenom sporazumu“. On je izrazio žaljenje što postoji velika verovatnoća da se i pored tog sporazuma, Priština ne odupre iskušenju da pokuša da silom potčini srpske rejone na Kosovu.
U saopštenju se navodi da ne treba ignorisati zabrinutost stanovništva na severu Kosova koje, s obzirom na „gorko iskustvo, ne veruje u obećanja albanskih vlasti na Kosovu“. U izjavi Lukaševiča se navodi da je cilj sporazuma da se smanji napetost, ali da je Moskva čvrsto uverena da takvi sporazumi treba najpre da odgovaraju ljudima u čijim se interesu oni donose, odnosno samih stanovnika pokrajine. On je ocenio i da Savet bezbednosti UN, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, treba da stalno kontroliše situaciju na Kosovu./navodi se u pisanoj izjavi portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova –
Agencija BETA/
‎09.08.2011. – Тајни КФОР документ – “Организовани криминал на КиМ”Онима које сам, документовано означава ексртемним, радикалним и криминалцима, КФОР пружа асистенцију у стварању државе мафије претећи силом српском народу на КиМ!
/Пише: Слађан Николић/
Наиме, у стилу нацистичког официра, командант КФОР Ерхард Билер изјавио је у петак у Митровици да је последњи пут одлучио да повуче припаднике КФОР-…а, и да не употреби силу за шта има овлашћење. Између осталог Билер је изјавио и следеће “…Данас сам одустао од присилног пролаза, јер знам да су се међу грађане умешале радикалне и екстремистичке структуре, које су чак биле и наоружане.”
За Билера су дакле Срби који бране своју државу радикални и екстремни, иако је обавештајна служба КФОРА у извештају “Organized Crime in Kosovo” екстремним, радикалним и криминалним означила Тачија и његову булументу!Уз то, у поменутом извештају се каже да су и бројни припадници тзв. КПС-а повезани са организованим криминалом. И зато су све те приче о организованом криминалу на северу КиМ и потреби да се тамо уведе ред, шећерна водица, у поређењу са подацима из поменутог извештај који има ознаку“SECRET NATO“, а радио га је службеник обавештајне службе КФОР-а “Cpt. Sikora CZA, и да неко стварно хоће да се бави против организованог криминала почео би од имена и криминалних послова у поменутом извештају.Према томе, центар организованог криминала није на северу КиМ већ у Приштини што се може видети у извештају обавештајне службе КФОР-а , и држава Србија, као и грађани Србије имају легитимно право да се супроставе сепаратистима, терористима и криминалцима које предводе Хашим Тачи и други шиптарски башибозлуци. Такође, имају права да се супроставе КФОР-у који асистира злочинцима у покушају да створе мафијашку државу. Наравно, начини супростављања морају бити часни, и у складу с нашом одбрамбеном традицијом.
Шира српска и светска јавност поменути извештај КФОР-а под називом “Organized Crime in Kosovo”, а под ознаком“SECRET NATO“, који је радио службеник обавештајне службе КФОР-а “Cpt. Sikora CZA“, може преузети ОВДЕ.Прикажи више

 

‎19:50; О уклањању барикада одлучиваће кризни штабови које је свака општина основала одмах по упаду албанских цариника на административне прелазе.

 
‎18:25 09.08.2011.
Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogu postati meta kosovskih Albanaca, ocenio Oliver Ivanović.
Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju izjavio je da žali zbog prekida sednice u Leposaviću.
Loše je i to što je današnja sednica u Leposaviću, na kojoj je trebalo da bude reči o sporazumu koji je Vlada Srbije postigla sa KFOR-om, iskorišćena za međustranačka prepucava…nja, rekao je Ivanović novinarima.
„Šteta je jer je jedinstvo, koje je stvoreno nakon uspostavljanja barikada (25. jula posle odluke prištinskih instucija da preuzmu prelaze na sveru Pokrajine) narušeno. Mislim da nije sve završeno, ali može da krene loše po nas“, naglasio je Ivanović.
„Onoga trenutka kada se kao Srbi budemo stavili na suprotnu stranu u odnosu na državu ili pak izrazimo neslaganje sa njom, tog trenutka postajemo meta za strance i kosovske Albanace“, rekao je Ivanović.
КИМ

‎19:37; Стефановић : “ Општине неће одлучивати о споразуму, држава Србија је већ прихватила овај договор“ !

Utorak, 9.8.2011. 18 00

Još bez dogovora o uklanjanju barikada –РЕЦИПРОТИТЕТ БРАЋО СРБИ- АКО ВАМА ОКУПАТОР НЕ ДОЗВОЉАВА ХРАНУ И ЛЕКОВЕ- НЕМОЈТЕ НИ ВИ ЊИМА ДА ПУШТАТЕ У ВОЈНЕ БАЗЕ ХРАНУ И ВОДУ…(фбр)

Još bez dogovora o uklanjanju barikada

LEPOSAVIĆ, 9. avgusta 2011. (Beta) – Srbi na severu Kosova i dalje barikadama blokiraju pojedine putne pravce, a za sada ostaje nejasno da li će i kada barikade biti uklonjene.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da će krizništabovi koje su izabrali odbornici skupština opština sa severa Kosova odlučiti da li će i kada barikade na putevima biti uklonjene.

On je rekao da će u Leposaviću do kraja dana biti doneta odluka o barikadama, dok je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da barikade ostaju do daljnjeg.

Gradjani koji se nalaze na barikadi u mestu Rudare kod Leposavića rekli su reporteru Bete da nemaju informaciju o tome da je prekinuta zajednička sednica četiri skupštine opština sa severa Kosova, ali da imaju puno poverenje u svoje rukovodsto te da će na barikadama ostati koliko bude potrebno.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je izjavio novinarima da će barikade ostati na mestima gde su i bile.

Srbi drže u blokadi put Zvečan – južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

Prema Pantićevim rečima od utorka ujutru nijedan kamion, čak ni nosivosti manje od 3,5 tone nije mogao da predje iz centralne Srbije na Kosovo, preko prelaza Jarinje.

 

 

Bogdanović: Ugroženo jedinstvo

09.08.2011. 17:07

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da će privremeni sporazum Vlade i KFOR-a ipak biti ispoštovan, uz ocenu da je prekidom sednice predstavnika četiri opštine upućena loša poruka građanima severa Kosova.

„Jedinstvo, za koje smo se zalagali danas je ugroženo i telefonski pozivi predstavnika nekih političih stranaka su apsolutno neprihvatljivi. Da nas neko iz Beograda, iz udobnih fotelja poziva na ovakav raskol i nejedinstvo, to je neprihvatljivo“, rekao je Bogdanović, prenosi RTS.

Bogdanović veruje u ljude na severu Kosova, koji su prethodnih 13 dana proveli na barikadama, kao i da će sporazum sa KFOR-om polako početi da se realizuje.

„Možda je nekome stalo da situaciju na severu Kosova iskoristi za dnevno političke i stranačke interese, ali sam siguran da će narod ovo prepoznati i da će se ipak ispoštovati ono što su dogovorili država i međunarodna zajednica“, rekao je Bogdanović.

www.dverisrpske.com

Кфор у овом тренутку заузима алтернативне правце, што је потуно у супротности са споразумом!!!

Stefanović: Odlaganje sednice nije dramatičan događaj

09.08.2011. 16:38

Privremeni sporazum Vlade Srbije i KFOR-a je prihvatila država, a lokalni organi na severu Kosova treba da ga realizuju, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

On smatra da je veštački stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate privremeni sporazum i da odlaganje zajedničke sednice odbornika tri opštine na severu Kosova i Metohije nije dramatičan događaj.

„Veštački je stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate sporazum. Na njima nije ni bilo da prihvataju sporazum. Sporazum je prihvatila država, a on na terenu treba da se realizuje“, rekao je Stefanović Tanjugu.

Upitan da li će današnje odlaganje zajedničke sednice odložiti i realizaciju sporazuma, Stefanović je rekao da se radi o „osetljivom procesu koji će imati više faza, ali da je siguran da će situacija na terenu polako ući i normalne tokove“.

Stefanović je podvukao da se mora izbeći nesloga i nejedinstvo, i dodao da se danasnja dešavanja ni po koju cenu ne smeju dramatizovati.

„Plan je da pokušamo da u dogovoru sa Srbima na severu i lokalnim rukovodstvom omogućimo smirivanje tenzija i normalizaciju stanja, pa da bez ove krize u septembru uđemo u dijalog sa Prištinom“, podvukao je Stefanović.

Данас раније у току дана ми је стигла информација да су два аутобуса и два џипа пуна жандармерије отишла ка „југу“- понадао сам се да су у функцији заштите нашег народа на КиМ, тако да нисам хтео да објавим ту вест из разумљивих разлога- Управо сам сазнао да их је диктатор Тадић у ствари послао да разбију мирољубиве демонстранте-путаре на коридору 10 код Врања… Док му се народ на Космету бори за голи опстанак, издајник Тадић користи оружане жандармеријске фаланге за обрачун са изгладнелом радничком и сељачком класом. Време је да у земљи Србији и Слепци прогледају! (коментар уредника)
Тришо Богдановски 16 30
evo kakvi su vojnici u sastavu kfora na kosmetu

www.kurir-info.rs

SEVERNA DAKOTA – Bivši pripadnik američke vojske Bernard Džejms Fišer suočava se sa doživotnom robijom jer je tokom službe u snagama Kfora na Kosovu putem interneta ubeđivao tinejdžerku da s njim stupi u seksualne odnose. Pedofil bio u sastavu Kfora Fišer je juče priznao krivicu pred okružnim s…
Biljana Dikovic16:12 09.08.2011
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković sazvao je za sutra sastanak o novom talasu krize i merama koje je potrebno preduzeti.
Na sastanak u Vladi Srbije povodom poremećaja na svetskom tržištu koji bi mogli da izazovu novi talas krize u Evropi i Srbiji, premijer je pozvao guvernera i predstavnike Narodne banke Srbije, resorne ministre, kao i predsednika i članove Fiskalnog saveta.
Tema sastanka biće kako da Srbija spremno dočeka dolazak krize, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Blic
*Azil od Moskve 09.08.2011.
Molimo da nas vlada Ruske Federacije uzme u zaštitu. Ako je ikako moguće da se ispoštuje Rezolucija 1244 i spreči pogrom koji se sprema nad Srbima. Ako to nije moguće, onda da nam omogući politički azil u Rusiji pošto nas Tadićev režim ostavlja na milost i nemilost Tačijevim specijalcima. Ovde smo sa svojim porodicama, sa malom decom i ne znamo šta nam donosi noć, a šta dan.
/vestionline/

www.vesti-online.com

Beograd nas je predao Tačiju Dok Boris Tadić pokušava da ubedi predsednike srpskih opština na severu Kosmeta da prihvate sporazum sa Kforom Srbi u južnoj pokrajini ne kriju da se osećaju izdanim od sopstvene države toliko da mole Rusiju da ih zaštiti U razgovoru za Vesti predsednik Narodnog pokreta …
Biljana Dikovic15:35 09.08.2011.
Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić smatra da opštinski krizni štabovi treba da odluče o eventualnom uklanjanju barikada na severu Kosova.
Prema rečima Ninića na teritoriji opštine Leposavić nema barikada i ističe da je moguće da opštiniski krizni štab već do kraja dana donese odluku o tom pitanju. Dodaje da će građani i dalje biti organizovani i pratiti razvoj situacije.
“Ima ljudi koji trenutno stoje pored puta koji prate situaciju na terenu i tako će ostati. Mi ćemo i dalje biti organizovani i pratiti svaki postupak KFOR-a i prištinskih vlasti i na svaku njihovu reakciju mi ćemo odgovoriti”, rekao je Ninić.Povodom odlagana zajedničke sednice opština severnog Kosova, Ninić smatra da nije u nadležnosti lokalnih organa da odobravaju ili ne privremeni sporazum predstavnika Vlade Srbije postignut sa KFOR-om.
“Ne možemo da odlučujemo o sporazumima koji su doneli viši organi od nas”, zaključio je Ninić.
КИМ
 Biljana Dikovic16:04 09.08.2011.
Poslanici iz Zubinog Potoka smatraju da o uklanjanju barikada na severu Kosova treba da odlučuje Skupština Srbije a ne odbornici opština sa Kosova.
To je rekao predsednik opštine Zubin Potok posle današnjeg prekida zajedničke sednice odbornika sa severa Kosova.
Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao da odbornici opštine Zubin Potok ne prisustvuju jer smatraju da o privremenom sporazumu treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije, a ne lokalni odbornici.Zajednička sednica odbornika tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan, prekinuta je u Leposaviću, jer odbornici opštine Zubin Potok nisu došli i dogovoreno je da pojedinačno svaka opština razmatra privremeni sporazum.
ким
‎09. 08. 2011. – 15:55
Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je siguran da će dogovor sa Kforom biti realizovan uprkos otkazivanju današnje sednice u Leposaviću na kojoj su odbornici četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se bave tim sporazumom.
Treba imati razumevanje za nepoverenje Srba, puno puta ih je prevarila međunarodna zajednica, … al…i siguran sam da ćemo kroz taj proces proći zajedno i doći do realizacije dogovora – kazao je Stefanović agenciji Beta.
On je rekao da je uveren da će tenzije oslabiti i da će barikade na putevima na severu Kosova biti uklonjene.
Stefanović je rekao da je tokom sednice u Leposaviću bilo više pokušaja iskorišćavanja „muke gradjana“ za stranačke interese što je ocenio kao loše i nikako ne doprinosi smirivanju situacije.
Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije ocenio je da je otkazivanje sednice u Leposaviću pokazalo da je bilo neopravdano stavljati lokalne samouprave „pred dan D“ jer on „u stvari ne postoji“.
– Država je privatila privremeni sporazum sa predstavnicima Kfora, na lokalnim samoupravama je da ih sprovedu. Siguran sam da ćemo kroz taj proces zajedno proći – kazao je Stefanović i dodao da je sada važno da se očuva jedinstvo medju Srbima na severu Pokrajine.
Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su nastavak saradnje sa predstavnicima medjunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244.
Beta
Biljana DikovicБЕТА – 09.08.2011.
Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da će krizni štabovi koje su izabrali odbornici skupština opština sa severa Kosova odlučiti da li će i kada barikade na putevima biti uklonjene.
On je rekao da će u Leposaviću …do kraja dana biti doneta odluka o barikadama, dok je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da barikade ostaju do daljnjeg.Gradjani koji se nalaze na barikadi u mestu Rudare kod Leposavića rekli su reporteru Bete da nemaju informaciju o tome da je prekinuta zajednička sednica četiri skupštine opština sa severa Kosova, ali da imaju puno poverenje u svoje rukovodsto te da će na barikadama ostati koliko bude potrebno.Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je izjavio novinarima da će barikade ostati na mestima gde su i bile.Srbi drže u blokadi put Zvečan – južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.Prema Pantićevim rečima od utorka ujutru nijedan kamion, čak ni nosivosti manje od 3,5 tone nije mogao da predje iz centralne Srbije na Kosovo, preko prelaza Jarinje.

www.dverisrpske.com

Разговор са Игором Војиновићем из Народног Покрета Отаџбина са севера КиМ.

Mилан Ивановић:срамота шта нам раде! 15 55


Режим Бориса Тадића и даље манипулише сопственим народом, док Србима са КиМ прети хуманитарна катастрофа!

Београд, 09.08.2011

Након неуспелог заседања одборника четири српске општине са севера Косова и Метохије, разговарали смо са г. Миланом Ивановићем, председником СНВ-а КиМ.

По речима г.Ивановића, истурена фигура режима Бориса Тадића, преговарач Борко Стефановић, је још једном слагао српску јавност обавестивши је да камиони са робом до 3,5 тоне несметано могу да уђу на територију КиМ. Реч је само о камионима са хуманитарном помоћи, чији улазак одобрава „неутрална“ међународна комисија. Овако, стиче се утисак да се ситуација стабилизује, а реално је да заиста српском народу на КиМ, уколико се овако настави, прети озбиљна хуманитарна катастрофа!

Председници општина лојалних режиму у Београду, након неуспелих манипулација одборницима четири српске општине, бесправно прекинули заједничко заседање.

Opštine KiM samostalno o sporazumu 15 40

Zajednička sednica odbornika tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan, prekinuta je danas u Leposaviću, jer odbornici opštine Zubin Potok nisu došli,a dogovoreno je da pojedinačno svaka opština razmatra privremeni sporazum.Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da će privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora ipak biti ispoštovan. Opštine bi trebalo da realizuju sporazum, smatra šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Predsednik Skupštine opstine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je novinarima da su se predsednici skupština sa severa Kosova dogovorili da se zajednička sednica odlaže, jer ne postoje formalno pravni uslovi za njeno održavanje, pošto sednici nisu prisustvovali odbornici iz Zubinog Potoka.

Prema njegovim rečima, skupštine opština će pojedinačno održati sednice na kojima treba da razmatraju prvremeni sporazum.

Stevanović nije mogao da precizira kada će biti održane te sednice.

Opštinski krizni štabovi treba da odluče o eventualnom uklanjanju barikadama koje su postavljene na putevima na severu Kosova, rekao je danas predsednik opstine Leposavić Branko Ninić.

Ninić je kazao da je moguće da opštiniski krizni štab u Leposaviću već u toku dana donese odluku o tom pitanju i da će građani i dalje biti organizovani i pratiti razvoj situacije.

Ninić je kazao da je zajednička sednica četiri opštine sa severa Koosova odložena, jer nisu došli odbornici iz Zubonog Potoka.

On smatra da nije u nadležnosti lokalnih organa da odobravaju ili ne privremeni sporazum predstavnika Vlade Srbije postignut sa Kforom.

Na barikadi u opštini Leposavić, danas oko podneva, skoro i da nije bilo građana, na putu su jedino bila istovarena drva, kao prepreke, a nekoliko građajna se nalazilo pored puta.

Šatori pored barikada u kojima su se građani prethodnih dana okupljali, danas su prazni.

Uz barikade u mestu Zupce kraj Zubinog Potoka i u blizini Leposavića, Srbi su već 15. dan na barikadama i u mestu Rudare kraj Zvečana.

Predstavnici Srba sa severa KiM su posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je održan u nedelju u Beogradu, ocenili da je najvažnije sačuvati mir, jedinstvo i stabilnost.

Predsednik Srbije poručio je u razgovoru da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo, a učesnici sastanka su se složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne.

Bogdanovic: Biće ispoštovan sporazum Vlade Srbije i Kfora

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da će privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora ipak biti ispoštovan, uz ocenu da je prekidom današnje sednice predstavnika četiri opštine o sporazumu i deblokadi puteva, upućena loša poruka građanima severa Kosova.

U izjavi Tanjugu Bogdanović je izrazio sumnju da su na takvu odluku uticale pojedine stranke iz Beograda.

“Jedinstvo, za koje smo se zalagali danas je ugroženo i telefonski pozivi predstavnika nekih političih stranaka su apsolutno neprihvatilji. Da nam neko iz Beograda, iz udobnih fotelja poziva na ovakav raskol i nejedinstvo, to je neprihvatljivo” izjavio je Bogdanović.

On je dodao da veruje u ljude na severu Kosova, koji su prethodnih 13 dana proveli na barikadama, kao i da će sporazum Vlade Srbije i Kfora polako početi da se realizuje.

“Možda je nekome stalo da situaciju na severu Kosova iskoristi za dnevno političke i stranačke interese, ali sam siguran da će narod ovo prepoznati i da će se ipak ispoštovati ono što je dogovorila država Srbija i međunarodna zajednica” rekao je Bogdanović.

Stefanović: Na lokalnim organima je da realizuju sporazum

Privremeni sporazum Vlade Srbrije i Kfora je prihvatila država, a lokalni organi na severu Kosova treba da ga realizuju, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

On smatra da je veštački stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate privremeni sporazum i da odlaganje zajedničke sednice odbornika tri opštine na severu Kosova i Metohije nije dramatičan događaj.

“Veštački je stvoreno očekivanje da lokalni organi vlasti treba da prihvate sporazum. Na njima nije ni bilo da

prihvataju sporazum. Sporazum je prihvatila država, a on na terenu treba da se realizuje”, rekao je Stefanović Tanjugu.

Upitan da li će današnje odlaganje zajedničke sednice odložiti i realizaciju sporazuma, Stefanović je rekao da se radi o “osetljivom procesu koji će imati više faza, ali da je siguran da će situacija na terenu polako ući i normalne tokove”.

Stefanović je podvukao da se mora izbeći nesloga i nejedinstvo, i dodao da se danasnja dešavanja ni po koju cenu ne smeju dramatizovati.

“Plan je da pokušamo da u dogovoru sa Srbima na severu i lokalnim rukovodstvom omogućimo smirivanje tenzija i normalizaciju stanja, pa da bez ove krize u septembru uđemo u dijalog sa Prištinom”, podvukao je Stefanović.

Prva tema u nastavku dijaloga sa Prištinom biće carinski pečati, podsetio je Stefanović i dodao da će insistirati na tome da pečat bude u skladu sa Rezolucijom 1244, a prateća carinska dokumantacija – statusno neutralna.

Izvor: Tanjug

Utorak, 9.8.2011. 15 30

МИНИСТАР БОГДАНОВИЋ ОСУЂУЈЕ СРБЕ НА СЕВЕРУ ЗБОГ ИЗДАЈЕ БЕОГРАДСКИХ ИНТЕРЕСА- УГРОЖЕН ПУТ СРБИЈЕ У ЕВРОПУ КОЈА СЕ РАСПАДА….

Prekidom sednice pogaženo jedinstvo

BEOGRAD. 9. avgusta 2011. (Beta) – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je u utorak kao „lošu poruku“ prekid zajedničke sednice predstavnika četiri skupštine opštine sa severa Pokrajine, na kojoj je trebalo da bude reči o dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora.

Bogdanović je u izjavi za agenciju Beta dodao da se nada da će postignuti dogovori biti postepeno realizovani, bez obzira na to što je otkazivanjem sedice „pogaženo neophodno jedinstvo“, koje je postojalo od početka krize na severu Kosova – 25. jula kada su prištinske vlasti donele odluku da preuzmu prelaze na severu Pokrajine.

„Ono što se desilo u Leposaviću šalje lošu poruku gradjanima pre svega severnog Kosova, a samim tim i svim ostalim gradjanima Pokrajine. Ono za šta smo se zalagali i borili – što smo imali svih ovih dana – to neophodno jedinstvo, mislim da je danas pogaženo“, rekao je Bogdanović.

Ministar je podsetio da niko nije tražio da se održavaju skupštine opština i da se na taj način donosi bilo kakva odluka.

Na sednici je, kako je ranije najavljivano, prvo trebalo razgovarati o uklanjajnu barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije – Goran Bogdaović i Borislav Stefanović sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

www.vesti-online.com

Tačijevi inspektori uklanjaju srpsku robu Tržišni inspektori samoproklamovane republike Kosovo počeli su proveru zastupljenosti srpske robe u prodavnicama i kontrolu kako trgovine poštuju uvođenje zabrane uvoza robe iz Srbije
 БОРКО ПРИЗНАЈЕ ДА СРБИ НЕ ДОБИЈАЈУ СПОРАЗУМОМ СКОРО НИШТА (ОСИМ „МИРА“?), АЛИ ДА ИПАК ТРЕБА ДА ГА ПРИХВАТЕ!?

B. Stefanović: Odluka u interesu države i građana

09.08.2011. 08:20

Predstavnici lokalnih vlasti na severu Kosova danas odlučuju o sprovođenju sporazuma sa KFOR-om. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović očekuje da će biti doneta „prava“ odluka, koja odgovara u interesu države i građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Stefanović je rekao da je velika greška to što se taj sastanak predstavlja kao „Dan D“, jer je prema njegovim rečima, to za njih prevelik teret.

Čelnici srpskih opština donose odluku o sprovođenju sporazuma, objasnio je Stefanović, ističući da su svi svesni manjkavosti postignutog dogovora.

Stefanović je ponovio da sporazum koji je prošle sedmice postigao sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, nije savršen jer pre svega ne omogućava ulaz robe u vozilima nosivosti veće od 3,5 tone.

„Sigurno je da je država spremna da pomogne svojim građanima, kao i oni njoj i ne treba da se raskida to jedinstvo“, kaže Stefanović.

Stefanović je istakao da ne postoje rokovi za uklanjanje barikada i da Srbi na severu Kosova „ne smeju da se opuste“ već da treba da „paze“ da Priština „ponovo ne pokuša nešto slično“.

Prema njegovim rečima, poslednja dešavanja na severu Kosova stvorila su negativnu atmosferu, smanjila poverenje u međunarodnu zajednicu, posebno u deo koji je ohrabrio avanturizam Hašima Tačija.

Šef pregovaračkog tima rekao je da će se pregovori sa Prištinom nastaviti 5. septembra u Briselu. On očekuje da se tada reši problem carinskog pečata što će, prema njegovoj oceni, smanjiti napetost na Kosovu.

„Ne sme se dozvoliti instaliranje bilo kakvih institucija i simbola takozvane države Kosovo“, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je rešavanje problema carinskih pečata odvojeno od pitanja regulisanja prometa robe na administrativnom prelazu Jarinje.

 

Кфор ће предати Косово и Метохију у руке Хашиму Тачију

Вести | 08.08.2011 | 22:31
 

Милорад Мирчић: Добар дан. Погрешна и погубна политика коју води власт у Србији, на челу са Борисом Тадићем, има катастрофалне последице по грађане Србије. Оне се највише огледају на делу Србије који се зове Косово и Метохија. Срби на Косову и Метохији су, због овакве погубне политике Бориса Тадића, осуђени да се својим животима боре за елементарна људска и грађанска права. Без обзира што су та права, као и свим грађанима, загарантована и Уставом Србије и међународним правним актима, какав је Резолуција 1244, Срби су приморани да, због погрешне политике Србије и политике коју води међународна заједница на челу са Америком, изађу на барикаде. Да се својим телима, својим животима, боре за елементарна права, за основно право на слободу.

Прича која има за циљ да Србе разувери у лоше намере Америке и НАТО пакта, састоји се у политици коју води Борис Тадић. Она је у оној крилатици да Европа нема алтернативу. Потпуно је јасно да је алтернатива тој њиховој причи то да Србија нема алтернативу. Са друге стране, желе да се наметну као неко ко и те како добро размишља о грађанима Србије на делу Косова и Метохије, тако што говоре да њихова политика мира нема алтернативу. Само слобода нема алтернативу. Све остало има алтернативу. Политика коју води Беорис Тадић и његов режим има алтернативу у политици која би се водила паметно, политици која је осмишљена и која би се стриктно држала спровођења Устава ове државе и придржавала се свих оних правних норми и регулатива које су потписане од стране Савета безбедности, односно Уједињених нација. То је алтернтивна политика овој погубној политици коју води Борис Тадић.

Делегација Српске радикалне странке била је у суботу на простору северног Косова и Метохије. Ишли смо да се лично уверимо каква је ситуација и какво је стање. Стање је алармантно. Људи су свесни да поверење, које су имали у руководство Србије, полако нестаје. Руководство Србије, на челу са Борисом Тадићем, већ дуги низ година заговара политику подаништва и компромиса, политику која има крајњи циљ да међународна заједница, у виду Кфора, Унмика и Еулекса, окупира овај део Косова и Метохије, а онда да га преда у руке Хашиму Тачију. Таква политике је одавно прозрена од стране грађана Србије који живе у овом делу Косова и Метохије. Без обзира на њихову верску или националну припадност, сви су јединствени у ставу да је ово почетак признавања независности Косова и Метохије.

Србима се тамо причају различите приче. Те приче имају само један циљ да се примени један модел где ће се сва одговорност за оно што се убудуће буде дешавало на подручју Косова и Метохије, пребацити на локалне скупштине, на локалну самоуправу. Да ли је то можда модел који Борис Тадић са својом влашћу осмишљава да би применио на две општине, као што су, рецимо, Бујановац и Прешево? Да ли ће можда општине Прешево и Бујановац , сутра на својим заједничким скупштинама, доносити неку сличну одлуку о суверенитету и интегритету дела територије? Само, одлуке по Уставу доноси Скупштина Републике Србије и органи као што су председник и Влада Србије. Они су власти и они су надлежни да, по закону и Уставу ове државе, тако поступају, а локалне самоуправе треба да расправљају о неким другим проблемима. Можда је ово матрица да се сутра неколико општина на северном делу Србије, које се налазе у Војводини, одлуче за одржавање заједничке скупштине. Да ли то Борис Тадић крије, не сме да каже, или ће то уследити након оваквог одлучивања које жели да примени у општини Лепосавић, где ће се одржати заједничка скупштина? Његово убеђивање, његово инсистирање да Србија стоји иза грађана који живе на Косову и Метохији, одавно се потврђује као залудно обећање. Од тога нема ништа. Грађанима Србије који живе на простору Косова и Метохије преостало је да користе свој најјачи адут, а то је да ове разговоре и преговоре приведу крају тако што ће се поштовати Резолуција 1244. Гаранција за то ће бити Влада Србије, њен предсеник и републички парламент. Мора се разговарати на Скупштини Републике Србије о свим проблемима са којима се суочавају грађани Републике Србије који живе на Косову и Метохији. Без обзира да ли су северно или јужо од Ибра.

Полазна и завршна основа је Резолуција 1244. Инсиситирање на спровођењу Резолуције 1244 не сме се сводити само на вербално и декларативно. Свака одредба Резолуције 1244 мора да буде примењивана, пре свега она одредба која се односи на повратак прогнаних са Косова и Метохије, а затим и на повратак око 1000 припадника Војске Републике Србије. О томе се ћути. Како могу специјалци Хашима Тачија да, под окриљем међународних снага које се зову Кфор, односно НАТО, заузимају граничне прелазе, а не може 1000 војника да буде постављено на границу Србије према Македонији и суседним државама. Како може Кфор да штити такву једну чињеницу која није предвиђени ниједним делом резолуције 1244, а не може да гарнтује безбедност 1000 војника који би стали на званичне границе државе Србије? О томе треба разговарати јасно, тамо где је место, а то је у Савету безбедности.

Српска радикална странка је против оваквих споразума и жестоко се супротставља оваквим манипулацијама. Српска радикална странка јасно указује да је заблуда све оно што се причало, у смислу да је излазак из ове кризе Европска унија, да су највеће заблуде, доле на Косову и Метохији, управо Кфор, Унмик и Еулекс.

Решење које нуди Српска радикална странка, и на чему инсистира, је да се цела расправа врати у парламент Републике Србије, да званичне институције и органи ове државе предузму све мере како би заштитили сваког грађанина на подручју Косова и Метохије, и да се тражи решење у Савету безбедности. Залуд је више инсистирати и тражити да се уђе у Европску унију. Та Европска унија мора да буде јасно суочена са ставом Србије. Ако желимо да сачувамо Косово и Метохију, руководство на челу са Борисом Тадићем мора јасно да каже да се одриче уласка у Европску унију зарад Косова и Метохије. Јено и друго не може.

Борис Тадић има, за овакву једну погубну и сулуду политику, подршку Американаца, Европске уније и неких његових политичких истомишљеника, који пореде Косово и Метохију, стављају у исту раван, као да су им синови. Један син је Европска унија, а други је Косово и Метохија. Од таквих ће увек имати подршку и помоћ, јер је њихов задатак исти као онај који има Европска унија, а то је да Косово и Метохија све више клизи у самосталност и независност.

У делегацији Српске радикалне странке су били чланови Председничког колегијума, међу њима је и генерал Божидар Делић који је присутан на конференцији.

Генерале, изволите.

Божидар Делић: Оно што је кључно што наши грађани морају да знају је да Унмик, Еулекс и посебно Кфор никада нису били статусно неутрални. Када говоримо о Кфору, увек га можемо изједначити са НАТО-ом. Тако је било 1999.године и тако је данас. Снаге Кфора су апсолутно изашле из оквира који им је дала Резолуција 1244 и ту треба да се ангажује наша дипломатија и наша влада.

Што се тиче нашег становништва на Косову и Метохији, посебно у северном делу, сада се налази у посебно тешкој ситуацији. У руци имам тај споразум, и то у оној форми каква је дата председницима све четири српске општине да о њима расправљају и да сутра у Лепосавићу донесу одлуку. Уколико постоји могућност да се то ископира и да то добијете, можете да закључите да је ово све оно што је тражио Тачи. Ако наши преговарачи кажу да су обезбедили да на нашим границама до 15.септембра нема цариника из Приштине, односно шиптарских цариника, онда треба погледати да овде пише да на истим тим границама нема никаквих роба. За шта би и служили цариници ако је забрањен промет комерцијалних роба? Каже се да само хуманитарна роба, и то се прецизира да на основу одлука независних међународних хуманитарних организација може проћи само хуманитарна роба, и да је дозвољен само пролаз робе за Српску православну цркву. Ништа више. Практично је свака тачка овог споразума супротна стању које је постојало пре 25.јула.

Наши преговарачи су били неуспешни. Нећу д кажем да су преговори били лаки. Али, они су тражили да имају мандат и подршку Скупштине и добили су ту подршку. Али, овде овај споразум само потврђује да Еулекс, Унмик и Кфор раде на томе да оно што нису успеле шипштарске институције и Шиптари силом, да то сада, за њихов интерес, одради Кфор. То сте и кроз своје новинарске извештаје и ви саопштили грађанима Србије.

Оно што је добро је да доле постоји јединство српског народа да одбрани ту територију, тај северни део Косова и Метохије, посебно ове четри општине. Ви, такође, знате да на једном другом делу територије живи много више Срба. Сви су они ипак усмерени на тај северни део, јер њихово снабдевање, санитетско збрињавање и лечење је везано за Косовску Митровицу. Уколико из Србије не буде била дата адекватна подршка становништву северног дела Косова и Метохије и ако буду препуштени да о њиховој судбини одлучује Кфор или Еулекс, на тај начин ће све српске енклаве на Косову и Метохији бити угашене.

Оно што људи у разговорима са нама истичу је да су решени да одбране своје право на живот. Не некаквим насилним методама, него останком на барикадама. Не плаше се ни Шиптара ни њихове специјалне јединице РОСУ, ни Кфора, никога. Једино чега се плаше је да их сопствена држава, односно Београд, не изда и не испоручи Шиптарима.

На барикадама смо срели професоре универзитета, и судије, и лекаре, све људе, из свих институција, и сви су једногласни. А сећамо се времена од пре неколико година, када се тачно гледало ко ће бити на протесту, да би онај ко је био на барикадама и протесту остао без посла. Ево, ми шаљемо пруку председнику Србије, премијеру и свима осталима да можда не посегну за таквом методологијом. Јер, ово је врућ кромпир који је пре две вечери гурнут у руке председницима локалних самоупрва: ми смо преговарали, постигли споразум, а ви се сад договорите како ћете да га спроведете. То личи на то. Ако нисте задовољни и ако то не прихватате, ми ћемо сеоградити од вашег даљег поступања. А људи су барикадама и мирним протестом указали на то да је ово све практично против интереса Срба на Косову и Метохији и да траже да их њихова држава подржи. Неко помиње балване, па то бива подсмешљиво. Па, нормално, тамо су и балвани и тешке машине, механизација. Али, те барикаде су управо допринеле да уопште буде неких преговора. Оне треба да остану док Срби не кажу: да , ово што се наша држава договорила, наша влада, наш председник, министарство иностраних послова, то је то и то штити наше интересе. Онда ће и саме барикаде нестати. То је симболичан вид отпора и мирног протеста. Неће нико од тих грађана кренути на Кфор и неке дуге институције, исто као што ми очекујемо да ће Кфор, ваљда, гледати да се врати у оквире свог мандата и да неће учинити ништа против грађана. Сам овај папир никако не би могао да служи на част нашој држави, влади и преговарачима.

Хвала.

Новинар: Ако је тај споразум максимум који смо могли да добијемо, шта ће онда постићи нови протести и останак на барикадама?

Милорад Мирчић: Пре свега, тај споразм није ништа у смислу званичног документа. Он је постигнут више на основу усменог договора са представницима Кфора. То су представници војне формације која је задужена за очување безбедности свих грађана на Косову и Метохији. Постигнут је, како смо обавештени у јавности, са главнокомандујућим Кфора. То је човек који је на неки начин, у интерпретацији, дао своју реч да ће ово све овако да буде. То није званични документ иза кога стоје институције као што је Савет безбедности или Уједињене нације, или да стоји администрација Унмика илиЕулекса. Не. Постоји војна формација која се зове Кфор, чији је главнокомандујући обећао да ће све испунити што стоји на папиру. Први предуслов је да склоне барикаде. Шта ако се тај човек смени? Ако за који дан дође други? Зар немамо довољно искуства са таквим преварама којима се служе Американци? Зар није довољно то искуство да би изразили сумњу у такву врсту договора? Шта ако кажу званичне институције да их не интересује то што је главнокомандујући и Кфор договорио са локалним становиништвом или са предтавником било које владе? Шта ће тада Срби? Који им је аргумент да поново седну за преговарачки сто? Да представник владе и Бориса Тадића оде у Брисел и разговара, то је још већа заблуда.

Српска радикална странка инсистира на томе да разговори буду у складу са Резолуцијом 1244, вођење тих разговора је тачно прецизирано од стране Резолуције 1244, у крајњем случају, све је то дефинисано међународним правним нормама. О оваквим питањима се разговара за преговарачким столом, где имате представнике Савета безбедности Уједиљених нација и представника Републике Србије. То је суштина.

srpskaradikalnastranka.org.rs

ЕВРОПА СЕ ЖУРИ ДА ДЕЗИНТЕГРИШЕ СРБИЈУ, ПРЕ НЕГО ШТО СЕ САМА ДЕЗИНТЕГРИШЕ- ЕНГЛЕСКИ и НЕМАЧКИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЈУЧЕ ПОРУЧИЛИ СРБИЈИ ДА ОНА НЕ МОРА ДА ПРИЗНА КОСОВО, АЛИ ДА МОРА ДА ПРИЗНА „ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ“ КОСОВА- ШТА ЋЕШ САДА ТАДИЋУ- НЕМА ВИШЕ И ЕВРОПА И КОСОВО!? ИЛИ СИ ВЕЋ ПРОДАО КОЖУ ОНИХ ЈАДНИКА „ДОЛЕ“, А ДА ОНИ ТО  И НЕ ЗНАЈУ? (редакција фбр)

| utorak 9.08.2011 | 08:23

Sandžak žuri u Brisel

Izvor: Večernje novostiBeograd — U Briselu otvorene kancelarije Kragujevca i Niša, u oktobru stiže Novi Sad. Novi Pazar pokrenuo inicijativu za predstavništvom u Evropskoj uniji, pišu Novosti.

Vojvodina će se, konačno, početkom oktobra pridružiti Nišu i Kragujevcu i podići svoju zastavu u Briselu.

Kako za Novosti kaže Tomislav Stantić, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međunarodnu saradnju, Novi Sad će tada otvoriti svoju kancelariju u EU, što će im omogućiti lakši pristup sredstvima iz evropskih fondova i projekata.

„Sedište naše kancelarije biće u zgradi Misije Srbije pri EU, oni će u svakom trenutku biti upoznati sa onim što naša filijala radi. Direktor će najverovatnije biti Predrag Novikov, koji je trenutno na čelu Fonda za evropske poslove“, objašnjava Stantić.

Grad Kragujevac i još šest opština iz tog kraja od prošlog septembra predstavlja Borka Tomić, a Niš od 22. juna Aleksandra Lugović, koja se u Briselu već duže bavi evropskim integracijama.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović objašnjava da su troškovi zastupništva veoma mali, da su dobili besplatan prostor na korišćenje za kancelariju u Asocijaciji lokalnih agencija za demokratiju. Od sledeće godine, niška kancelarija zastupaće i sve ostale opštine iz tog kraja.

I Novi Pazar sprema se da se uskoro pridruži Vojvodini, Nišu i Kragujevcu. Kako smo čuli od predsednika Stranke za Sandžak Fevzije Murića, dobili su podršku i od diplomata iz neformalne grupe ”Prijatelji Sandžaka”, koju čine ambasadori vodećih zapadnih zemalja u Srbiji.

www.vesti-online.com

Srbima zatrpali jedini bunar Preostale dve srpske porodice u selu Opraške kod Osojana na Kosmetu ostale su bez jedinog izvora pijaće vode Tokom dana nepoznati počinioci su zatrpali jedini bunar stajskim đubrivom granjem šutom i striporom Vandali su takođe polomili krst na starom spomeniku na lokalno…

 

 

Данашња конференција за штампу Српске Радикалне Странке

 

BILER:KRIMINAL, A NE POLITIKA PROBLEM NA KOSOVU

Ponedeljak, 8. Avgust, 2011.| Autor: Agencija BETA

LONDON – Organizovani kriminal a ne politika je ono zbog čega svet oprezno gleda na Kosovo, ocenio je komandant Kfora Erhard Biler, a preneo londonski Obzerver.U osvrtu na krizu na severu pokrajine Obzerver u jučerašnjem izdanju navodi reči Bilera da „kriminalci kontrolišu sve na severu Kosova i podižu međuetničke tenzije što dovodi do sukoba uvek kada su njihovi interesi ugroženi“.Prema rečima generala, kriminalci pripadaju srpskoj manjinskoj zajednici i većina Albanaca lako sarađuje sa njima tako da „kriminalne strukture imaju završnu reč“.“Organizovani kriminal koristi ekstremističke grupe za svoje ciljeve i mobilisao je „vojnike“ da stave prepreke na puteve i čak plaćao Srbima da „brane“ te barikade,“ tvrdi komandant Kfora.Prema saznanjima Kfora koje prenosi Obzerver, organizovani kriminal stoji i iza paljenja prelaza u Jarinju.Kako navodi komentator lista Tomas Brej, oko 2.000 kriminalaca vodi mreže zbog kojih su na oprezu EU, NATO, UN, sve do Saveta bezbednosti.

 

Barikade u Rudaru se uklanjaju u podne ?

barikada_kosovoSastanak odbornika sve četiri srpske opštine na severu Kosova biće održan u 12 časova u Leposaviću, posle koga bi trebalo da budu uklonjene barikade iz Rudara. Na sastanku će biti razmatran privremeni sporazum koji je Vlada Srbije usaglasila s predstavnicima Kfora o rešenju krize na severu pokrajine.
Predstavnici Srba sa severa KiM su, posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ocenili da je najvažnije sačuvati mir, jedinstvo i stabilnost.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuje da će već od sutra na severu Kosova kretanje biti slobodno i uspostavljen mir što će pružiti šansu nastavku dijaloga. Bogdanović je uveren naročito posle razgovora predstavnika Srba s predsednikom Srbije Borisom Tadićem da će situacija na severu Kosova biti razrešena inaglašava da je Kfor imao vrlo konstruktivnu ulogu. (извор www.021.rs)

| utorak 9.08.2011 | 17:36

Ivanović: Kosovski Srbi u problemu

Izvor: Beta

Kosovska Mitrovica — Državni sekretar Oliver Ivanović ukazao je da bi kosovski Srbi zbog nesaglasja sa Beogradom mogli postati meta stranaca i kosovskih Albanaca.

Oliver Ivanović (Tanjug)
Oliver Ivanović (Tanjug)

Ivanović je dodao da je loše i to što je današnja sednica u Leposaviću iskorišćena za međustranačka prepucavanja.

„Šteta je jer je jedinstvo, koje je stvoreno nakon uspostavjanja barikada (25. jula nakon odluke prištinskih institucija da preuzmu prelaze na sveru Pokrajine) narušeno. Mislim da nije sve završeno, ali može da krene loše po nas“, kazao je Ivanović.

Ivanović je ukazao na to da bi kosovski Srbi mogli postati meta za strance i Albance ukoliko ne stoje uz Srbiju ili izraze neslaganje sa stavovima Beograda.

„Onoga trenutka kada se kao Srbi budemo stavili na suprotnu stranu u odnosu na državu ili pak izrazimo neslaganje sa njom, tog trenutka postajemo meta za strance i kosovske Albanace“, kazao je Ivanović.

Zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova prekinuta je danas na samom početku, jer na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka. Odlučeno je da se dogovor Vlade Srbije i Kfora razmotri na odvojenim sednicama opštinskih skupština u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kako je ranije najavljivano, na sednici je trebalo da bude reči i o uklanjanju barikada na severu Pokrajine, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.