ДЕШАВА СЕ...

„СНВ“ КОСМЕТА: ДА СЕ ЗАУСТАВЕ ОПАСНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ… У РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА МОРАЈУ ДА СЕ УКЉУЧЕ АКТИВНО: СРПСКИ ПАРЛАМЕНТ, СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА, СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ И ДРУГЕ УГЛЕДНЕ НАЦИОНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ…


Апел севера Космета

25 септембар 2011, Косовска Митровица (ФБР)
 
И поред жеље да сачувамо јединство и међусобно поверење са Београдом, не можемо а да не укажемо на грешке које у име Београда реализује господин Борислав Стефановић.
 
Наиме, блокаде и барикаде на северу нису наш циљ, већ само једна етапа ка том циљу, која је за сада испунила свој задатак, а то је спречавање не само царине, већ свега што симболизује монструм-државу, која се одазива на име – Независно Косово! Међутим, како се „само мање паметан човек саплиће два пута о исти камен”, на путу смо да то учинимо и трећи, четврти,… пут.
 
Подсетио бих да је последњи проблем настао управо због великодушног поклона Албанцима -печата Косова.
Прича да је печат Косова неутралан јер на њему не пише „независно”, не пије воду, јер ни на печатима Србије, Француске… не стоји префикс „независна”. Свој царински печат немају ни општине, нити региони, већ искључиво државе. И то је разлог зашто је наша прва реакција на овакав поклон Албанцима била да не признајемо царинске печате, као и да је Б. Стефановић изгубио поверење Срба на северу.

… Подсетимо се првог „оштроумног” решења око регистарских таблица, када су Албанци добили све – да задрже КС таблице и њима путују по централној Србији, док Срби не само да нису добили ништа, већ су изгубили и оно што су имали – таблице државе Србије. Ако је већ хтео г. Стефановић да постигне компромис, онда је МОРАО да издејствује да и Албанци признају српске таблице.
 
Наставка преговора не сме бити док се на прелазима не врати стање од пре 27. јула! Међутим, Б. Стефановић се спрема да нас по трећи пут „усрећи” преговорима о Телекомуникацијама и Енергетици. Вероватно ће нама припасти могућност да разговарамо са Србијом без наплаћеног роминга, док ће поље Телекомуникација преузети албански ПТК. Енергетику ће вероватно преузети КЕК, али уз обавезу да Срби не морају платити досадашње рацуне?!
 
Али, најопаснија ствар која нас чека и чије би последице сигурно биле погубне је „намера Београда (објављено пре месец, два у В. Новостима) да одблокира учешће Приштине у регионалним конференцијама и организацијама, уз инсистирање да на плочици не пише „Република Косово”. Једно од решења било би да се назив „Унмик Косово” замени називом „Косово по Рез.1244 СБ УН”.
 
Да би ово решење било кобно по српску државу и српски народ на Космету, тврди и угледни професор међународног Уставног права Томас Флајнер који каже: „Са становишта међународног права, свако укључивање Косова у регионалне и интернационалне процесе, односно чланство у организацијама, подразумева да ће оно имати право и обавезе као и свака друга држава-чланица. Уколико Београд на то пристане, то практично значи да признаје независност Приштине”!
 
Иако Београд стално понавља да неће признати независност Косова, ипак ефикасно реализује захтев ЕУ о успостављању добросуседских односа, што ће само финализовати државу створену на трговини људским органима. Држава мора схватити да проблем Космета не може решавати сама, јер је ово проблем свих грађана Србије, и власти и опозиције, стручне и целокупне српске јавности. СПЦ се мора активније укључити у решавање проблема Космета. САНУ и УКС се морају понашати одговорније и да схвате да нису удружења некаквих рекреативаца!
 
 Убудуће се сва решења за Космет морају тражити јединствено. Не сме се више дешавати да за неке наш планове и иницијативе сазнају и Албанци и ЕУ, само ми и српски парламент ништа о томе не знамо. Оног тренутка кад је почела тајна и нама недоступна дипломатија, нижемо пораз за поразом:1. план у 6 тачака,
2. прихватање ЕУЛЕX-а,
3. мишљење суда у Хагу,
4. САД-ЕУ-СРПСКА(?) резолуција на СБУН,
5. преговори са Приштином…!

На крају да нагласим да нам није циљ да изазивамо било какве деобе или разбијамо јединство јер би то било погубно за све нас. Али, желимо јединство у памети а не у глупости. И, ако већ призивамо јединство и међусобно поверење, онда оно мора бити обострано. Тако да, у писању и изради свих будућих предлога и резолуција мора бити укључен како парламент тако и цела стручна јавност.

Само тако ћемо показати јединство и враћено самопоштовање услед чега ће и ЕУ увидети да нас мора прихватити како равноправног партнера и заједно са нама наћи решење за Космет које ће бити једнако лоше или једнако добро и за српску и за Албанску страну!!!

Председник Српског Нациoналног Већа за К. Митровицу
Небојша Јовић

4 replies »

 1. ДРАГИ МОЈ СРБСКИ НАРОДЕ НА КОСОВУ, ШТА РЕЋИ ПОСЛЕ КОМЕТАРА ГОСПОДИНА ДАНИЛА ВАСИЋА ОСТАЈЕ ВАМ ЈЕДИНО „ДА УЗДАТЕ У СЕ И У СВОЈЕ КЉУСЕ“ ОД ИЗДАЈНИЧКЕ И ПОДАНИЧКЕ ВЛАДЕ НИКАКО НЕ ОЧЕКИВАТИ БИЛО КАКВУ И БИЛО КОЈУ ВРСТУ ПОМОЋИ ЈЕР ЈЕ НЕЋЕТЕ ДОБИТИ, ШТО ЗНАЧИ ПОШТОВАНИ СРБСКИ НАРОДЕ НА КОСОВУ НЕКА ВАМ ЈЕ ДРАГИ ГОСПОД БОГ У ПОМОЋИ.

  Свиђа ми се

 2. Придружујем се коментару уваженог господина који се потписао под псеудонимом
  ЈЕРЕМИЈА што се Српског парламента тиче од тога нема ништа они гледају само своје личне интересе и како да што више своје прљаве руке до рамена завуку овом напаћеном народу који још све то мирно посматра и дозвољаваим да то раде, а што се тиче председника и осталих, зар вам није јасно да су они издајице
  свога рода, јер да су хтели као што нису они неги Србију довели до овог амбиса у
  који су нас све скупа гурнули, једино народ да се самоорганизује и ухапси комплет
  владу и министре и да им не дозволи излазак из земље док им народни суд не шресуди за њихова недела и да из среаних банака врате покрадене еуре.

  Свиђа ми се

 3. TO JE APEL TIPA VUČE DRAŠKOVIĆU POMOZI, A VUK DRAŠKOVIĆ SE VEĆ SPREMA I NUDI SEBI MESTO AMBASADORA U PRIŠTINI. JAKO MI JE ŽAO MOJ NARODE IZDANI I PRODANI ALI ĆEŠ MORATI SAM NAĆI NAČIN KAKO DA BAR SAČUVAŠ GLAVU NA RAMENIMA. NEK TI JE BOG UPOMOĆ NARODE SRPSKI….

  Свиђа ми се

 4. Драги наши, боли ме кад видим од кога очекјуте помоћ (У РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА МОРАЈУ ДА СЕ УКЉУЧЕ АКТИВНО: СРПСКИ ПАРЛАМЕНТ, СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА, СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ И ДРУГЕ УГЛЕДНЕ НАЦИОНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ…). Нити су угледне те већ одавно испражњене вреће, а поготово у свом народу,нити су за оволике године нешто учиниле, на КОГА да се ослоните. Па да иједна вреди као организација, одавно би била авангарда овог јадног народа,част појединцима.

  Свиђа ми се