ДЕШАВА СЕ...

ХАШКО ИЖИВЉАВАЊЕ- ТЕШКО БОЛЕСНОГ ЧОВЕКА, НЕСПОСОБНОГ ДА ПРАТИ СУЂЕЊЕ, БУКВАЛНО УНОСЕ У СУДНИЦУ- ПО СВИМ СВЕТСКИМ ХУМАНИМ СТАНДАРДИМА МЛАДИЋ БИ БИО У БОЛНИЦИ ПОД ЛЕКАРСКИМ НАДЗОРОМ, А НЕ У ЋЕЛИЈИ- ДА ЛИ ПРИСУСТВУЈЕМО ЈОШ ЈЕДНОМ „СУДСКОМ УБИСТВУ“ НАД СРБИМА У ХАГУ!?


Генерал Младић: У Сребреници нисам узимао животе, тамо сам делио бомбоне

субота, 08 октобар 2011 11:06 Вести онлајн, ин4с
Статусна конференција у процесу против некадашњег команданта Војске РС, Ратка Младића, у четвртак по подне је каснила скоро два сата зато што је генерал колабирао у својој ћелији.

„Тек када се све завршило признао нам је да је целог дана осећао јаке болове у бубрезима. Неколико сати пред полазак у суд толико му је позлило да је колабирао у својој ћелији. Међутим, захваљујући присебности стражара који су му одмах притекли у помоћ, избегнуто је најгоре“ – каже за „Вести“ његов адвокат Бранко Лукић.   Према његовим речима, стражари су најпре повратили у живот Младића, а затим му помагали да се обуче, али и седне на оптуженичку клупу.   У неколико наврата су били принуђени буквално да га носе.

Да би се ушло у суд треба прећи пар степеника што генерал није могао.    По правилима Трибунала ми као адвокати не смемо да му помогнемо, па су прискочили стражари и буквално га пренели – описује драму која се у четвртак одвијала у Хагу далеко иза очију јавности.

Да нешто није у реду могло се наслутити и по најмање два званична одлагања почетка статусне конференције која је првобитно требало да се одржи у 14.30, али је почела тек иза 16.00 часова. На крају, то је било јасно и када је генерал Младић добио реч.

„Имам страшне болове и молим да ме прегледају лекари из Србије и РС који су ми дијагностицирали покретање камена у бубрегу 1996. године. Није срамота што сам болестан“ – казао је Младић.   У крајње неповезаном говору, Младић је у неколико наврата поновио овај захтев.

Ратко Младић у хашкој судници

„У Хашком трибуналу не браним себе, већ Републику Српску и српски народ. Желео бих што пре да оздравим и да не ометам и не успоравам предстојеће суђење. Ако преживим статусну конференцију желео бих да се кратко видим са својом супругом која је овде у Хагу „- казао је Младић, а председавајући судија Алфонс Ори му је објаснио да то није питање за њега, већ за Секретаријат тужилаштва.

„Овог викенда ћемо написати званичан захтев Секретаријату да генералу одобри посету лекара из Србије и РС. Колико знам, званичници Србије тврде како је тај тим већ формиран, али ништа се не дешава по том питању“ – каже Лукић.

У Хагу и Љиља Булатовић

Уз супругу Босиљку Младић, са галерије за публику расправу је пратила и публициста из Београда Љиљана Булатовић, која је у неколико књига бранила Младића.    Младић их је у више наврата поздрављао, а протествовао је и због проблема у именовању америчког адвоката Дејана Иветића за његовог другог браниоца.   Углавном у тешко разумљивим реченицама, Младић се дрхтавим и плачним гласом најпре осврнуо на захтев Тужилаштва да му се раздвоје поступци и најпре суди за Сребреницу, а затим и рад Хашког трибунала.

Друга страна рата: Ратко Младић у Сребреници

„Мене љути што помињете Сребреницу. Идите редом од 1991. кад сам дошао у Книн, па свака општина, свако село, свака планина…“

„Све што је истина и што ја знам – рећи ћу. Ако вршите на мене притисак, било какав и било ко, неће бити добро“ – казао је Младић и додао да је све јачи, што више притисака врше на њега.   Младић је испричао председавајућем судији и да га је у четвртак ујутро посетио представник француске амбасаде кога је назвао „Кенедијем“ и да му је уручио материјал о фамилији Ковач из Фоче, која га је, због дешавања током рата у овом месту, својевремено тужила пред судом Француске.

Медији лажу о Сребреници

Током обраћања судији Орију, Младић је казао и да је љут на новинске написе о његовој улози у Сребреници 1995. године.

„Сви наводе да сам тамо деци прво поделио бомбоне, а затим им узео животе. То је лаж – казао је Младић. Господине судија. Ви држите и погачу и нож. Хашки трибунал не сматрам непријатељем, али овај суд је најбоље предузеће и банка у Европи. За вас увек има пара“- казао је на крају Младић.   Његов адвокат, Бранко Лукић, потврдио је „Вестима“ да је Младића у притвору ипак посетила супруга Босиљка, а сви су се јуче вратили по подне у Београд редовном авионском линијом ка Београду.

На суду 10. новембра

Следеће Младићево појављивање пред судијама заказано је за 10. новембар, а очекује се да би тужилаштво и његова одбрана претходно могли да усагласе чињенице које се тичу историјског контекста и географских одредница важних за суђење.

2 replies »

  1. strasno sta rade nasem generalu …sramota Srbije kao potpisnice dejtonskog sporazuma da nista ne cini za nase ljude koji su pred tim „sudom“ a i oni koji leze po raznim eu kazamatima …sramota

    Свиђа ми се