ДЕШАВА СЕ...

ПИСМО СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ: НЕЗАДОВОЉНИ СТУДЕНТИ НАЈАВЉУЈУ „КОНКРЕТНЕ АКЦИЈЕ“…


Уторак, 11.10.2011. Танјуг

Студенти траже решење кључних проблема

БЕОГРАД, 11. октобра 2011. (Бета) – Више од 10 студентских организација из целе Србије упутило је у уторак отворено писмо јавности у коме су образложили своје захтеве за решавање кључних студентских проблема и најавили конкретне акције у наредне две недеље под називом „10ка за Србију“.

Студентске организације траже смањење школарина и транспарентност приликом формирања цена, односно потпуну реформу финансирања високог образовања, већа улагања у развој и квалитет образовања, борбу против одлива мозгова и против корупције, као и студентске праксе и обезбедјивање послова за студенте.

Студенти траже да се свим студентима који су у протеклој години остварили 60 ЕСПБ омогући да наредну буду на буџету или у потпуности ослободјени школарине, а они са 48 ЕСПБ да буду ослободјени дела школарине.

Они захтевају потпуну примену закона, а пре свега укидање концепта „обнова године“, затим продужетак „апсолвентског стажа“ на терет буџета за генерације које су прве осетиле реформу високог школства без обзира на остварене бодове, право на испитни рок сваког месеца, регулисање стипендија и здравствене заштите за докторанте, као и стварање институционалних оквира за независно студентско организовање.

 

Категорије:ДЕШАВА СЕ...