ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ, 13.10.2011: ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ- СРБИМА ДАТ УЛТИМАТУМ ЗА УКЛАЊАЊЕ БАРИКАДА!!! ХРОНОЛОГИЈА ДАНАШЊИХ ЗБИВАЊА НА КОСМЕТУ… у наставку чланка опширне вести са терена…


ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ: НЕМАЧКИ ОКУПАТОР ГЕНЕРАЛ ДРЕВС, ИСПРЕД КФОР- а, ДАНАС ИЗДАО УЛТИМАТУМ СРБИМА НА СЕВЕРУ КиМ ДА УКЛОНЕ БАРИКАДЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО ПОНЕДЕЉКА(17-ог)… УЗ ПРЕТХОДНЕ ВЕСТИ КОЈЕ СМО ОБЈАВИЛИ НЕДАВНО, А КОЈЕ УКАЗУЈУ НА ИНТЕНЗИВНЕ ПРИПРЕМЕ ОКУПАТОРСКОГ ЕУЛЕКСА И КФОР-а ДА ПРОБЛЕМ НА СЕВЕРУ РЕШЕ УПОТРЕБОМ СИЛЕ- САДА ЈЕ НАПАД ОКУПАТОРА И ШИПТАРСКИХ СЕПАРАТИСТА НА СЛОБОДНИ СЕВЕР ВЕОМА ВЕРОВАТАН И ТО У СЛЕДЕЋИХ НЕКОЛИКО ДАНА- ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ МОБИЛИШУ СВЕ ПАТРИОТСКЕ СНАГЕ У СРБИЈИ, И ИЗВРШЕ ПРИТИСАК НА ТАДИЋЕВ РЕЖИМ (ИНСТИТУЦИОНАЛНИ И ВАНИНСТИТУЦИОНАЛНИ), ДА ИЗВРШИ СВОЈУ УСТАВНУ ОБАВЕЗУ, ИЛИ СИЂЕ СА ВЛАСТИ! АКО СЕ СРБИЈА ДАНАС НЕ ПРОБУДИ- СУТРА ЈЕ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ!!! (М. Новаковић, ФБР- Додатна информација: Поводом ванредне и катастрофалне ситуације на Космету и у централној Србији, СНП1389 врши мобилизацију свих патриота који су спремни да се ставе на располагање отаџбини- ближе информације можете наћи у заглављу блога под рубриком ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ )

19.40 – Срби са севера Косова неће уклањати барикаде док се са административних прелаза не повуче косовска царина и полиција, рекао председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

13.10.2011. 18:08, РадиоКиМ-  КФОР: ОДБЛОКИРАЈТЕ ПУТЕВЕ!
Представници КФОР-а разговарали са представницима општина на северу Косова. Командант КФОР-а Ерхард Древс Србима дао рок за уклањање барикада.

13.10.2011. 18:02 Јахјага примила извештај Европске Комисије
Преседница Косова Атифете Јахјага састала се данас са Директором Дирекције ЕУ за западни Балкан Пјером Мирелом. Мирел предао Јахјаги извештај о напретку Европске комисије о Косову.

13.10.2011. 16:49 Патријарх Иринеј у Пећкој Патријаршији
Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј служиће сутра литургију у Пећкој Патријаршији на празник Покрова Пресвете Богородице.

13.10.2011. 16:43 Отворен алтернативни пут код Јариња
Нови алтернативни пут у близини административног прелаза Јариње, који је КФОР на захтев ЕУЛЕКС-а јутрос затворио, поново је отворен за саобраћај, сазнаје КИМ радио.

13.10.2011. 16:22 В. Дежер: Европа не тражи признање Косова
Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер рекао је данас да Европска комисија (ЕК) не тражи од Србије да призна независност Косова, али да жели нормализацију односа и наставак…

13.10.2011. 16:07 Х. Тачи: Милион евра за општине на северу Косова
Покретање дијалога о визној либерализацији представља велики успех за Косово, рекао је данас на седници Владе премијер Хашим Тачи. Влада је одвојла милон евра за општине на северу…

13.10.2011. 15:12 Габон признао Косово
Афричка држава Габон признала је Косово као 83. земља која је то учинила.

13.10.2011. 15:02 Стефановић и Купер сутра разговарају путем видео линка
Шеф преговарачког тима Владе Србије у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић разговараће сутра са посредником ЕУ Робертом Купером о административним прелазима Брњак…

13.10.2011. 13:58 На Косову мало радно ангажованих жена 
Извештаји многих организација које се баве људским правима и статусом жена у друштву показују да би положај жена на Косову могао бити знатно бољи. Стопа незапослених жена је…

13.10.2011. 12:14 ЕУЛЕКС: Затварање алтернативних праваца
ЕУЛЕКС, уз подршку трупа КФОР-а, од јутрос затвара неовлашћене правце у близини прелаза Јариње на северу Косова.

13.10.2011. 11:56 Галучи: ЕУ од Београда тражи предају севера Косова
Бивши администратор УН за регион Косовске Митровице Џералд Галучи оценио је данас да је Европска комисија повезивањем питања севера Косова и почетка преговора о…

ОПШИРНЕ ВЕСТИ….

КФОР: Одблокирајте путеве
13.10.2011. 18:08
Представници КФОР-а разговарали са представницима општина на северу Косова. Командант КФОР-а Ерхард Древс Србима дао рок за уклањање барикада.

Командант здруженог регионалног одреда Север, пуковник Конрад Хансјоарг, састао се у име команданта КФОР-а са представницима четири општине и разговарао о уклањању блокада на северу Косова, наведено је у саопштењу КФОР-а достављеном КИМ радију.

Командант КФОР-а Ерхард Древс је изјавио да КФОР даје прилику становништву на северу да током овог викенда уклони блокаде на путевима и омогући слободу кретања.

“Драго нам је што представници имају намеру да уклоне блокаде на миран начин који користи свима“, казао је Древс у писаној изјави.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

ГАБОН ПРИЗНАО КОСОВО
Афричка држава Габон признала је независност Косова као 83. земља која је то учинила, саопштило је министарство спољних послова самопрокламоване републике Косово. Министарство спољних послова Републике Косово примило је усмену ноту да је Габон признао његову независност“, пише у саопштењу објављеном на сајту тог министарства. У ноти се „изражава спремност за успостављање дипломатских односа“, додаје се у саопштењу. Косовско министарство наводи да очекује званичне потврде о признавању Косова од Нигерије и Обале Слоноваче.
Детаљније

ВОЛ СТРИТ ДЖОРНАЛ-КОСОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ СРПСКИ ТРОШАК
Косово Србију „коштало“ четири изгубљена рата. Косово сада прети да подрије европску будућност земље, пише данашњи Вол стрит џорнал. Косово, као најскупља српска реч, које је Србију „коштало“ четири изгубљена рата, међународне изолације и економског пропадања сада прети да подрије европску будућност земље, пише данашњи Вол стрит џорнал. Више од 20 година пошто је бивши председник Слободан Милошевић потпалио балканско буре барута у настојању да оживи Косово као седиште српске културе, та бивша покрајина, која је једнострано прогласила независност 2008. године, за Србију значи мало, осим трошкова, сматра њујоршки дневник. У чланку који се позива на студију београдског Центра за практичну политику, наводи се да осам милиона грађана Србије троши сваког секунда 16 евра да би одржало Косово у српском загрљају, односно да је укупан трошак од 1999. године преко шест милијарди евра. Вол стрит џорнал истиче да је Србија начинила велике кораке у прекиду са ратоборном прошлошћу и обнови привреде, што је помогло да јој се препоручи статус кандидата за Европску унију. Датум почетка преговора, међутим, још није одређен, а Европска комисија је упозорила да се претходно морају нормализовати односи са Косовом, пише лист. Иако ЕУ није званично затражила да Србија призна независност Косова, Вол стрит џорнал процењује да ће се притисак вероватно повећавати, што ће даље закомпликовати живот проевропских политичара у Србији, који желе да њихова земља уђе у Унију, али заједно са својом покрајином Косово. У тексту се подсећа да је председник Србије Борис Тадић дао на знање да се став Србије према Косову неће променити. Лист сматра да је Тадићева изјава да је Србија отворила дијалог који жели да настави и да жели да га настави да би се нашло решење прихватљиво за све можда за „спољну употребу“. Растући европски притисак да се Србија помири са независношћу Косова навела је неке српске политичаре да заузму још радикалнији став и да сугеришу да би савезнике требало тражити у Русији, а не у ЕУ, и тај тренд би се могао убрзати са приближавањем избора, оцењује Вол стрит џорнал . У тексту се цитира изјава заменика премијера Ивице Дачића руској телевизији да Србија неће угрозити своје националне интересе због ЕУ, и који је додао да би се могла размотрити могућност поделе Косова. Неки српски политичари су изгледа спремни да следе тај правац да би освојили гласове, што представља стратегију која би могла довести до ближих веза са традиционалним партнерима, као што су Русија, Кина и Индија, уз напуштање идеје да се Србија икада прикључи ЕУ, сматра лист. По таквом сценарију, Косово ће вероватно остати највећи трошак и још неко време, оцењује Вол стрит џорнал.
Детаљније

ЗАТВОРЕН НОВИ АЛТЕРНАТИВНИ ПУТ КОД ЈАРИНЈА
Припадници немачког Кфора затворили су јутрос од шест сати нови алтернативни пут који су Срби пре недељу дана изградили у близини административног прелаза Јариње на северу Косова. Од представника локалних Срба поново су јутрос тражили да уклоне барикаде и омогуће војницима нормалну комуникацију и снабдевање базе у Јарињу и пошто су добили одговор да ће препреке на путевима остати све до повлачења косовских цариника са прелаза којима Кфор пружа логистичку помоћ , они су затворили пут , рекао је председник Месне заједнице Лешак Милутин Стефановић. -Отежана нам је комуникација са централном Србијом, немаму више ни један пут према Рашки преко Копаоника, принуђени смо да користимо оне преко планине Рогозне који су у лошем стању и километража је већа, рекао је Стефановић. На административном прелазу Јариње, према његовим речима од уклањања бодљикаве жице није прошло ни једно возило нити пешак а Срби и даље држе у блокади овај, као све друге путне правце који воде ка Брњаку и Јарињу. Животне намирнице стижу алтернативнимпутним правцима на северу Косова а за путницки саобраћај грађани користе И путнички воз који саобраћа два пута дневно од Звечана до Краљева.
Детаљније

КОНУЗИН:МОТРИМО НА КОСОВО
За решавање ситуације на северу Косова неопходан је политички дијалог Приштине и Београда, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин и поновио да, када је реч о Косову, позиције званичне Москве остају непромењене. Наставак дијалога је у „веома деликатном стању“, рекао је Конузин и објаснио да због тога „и не би волео да доноси преурањене оцене“. – Пажљиво пратим ситуацију на северу Косова и целој територији Косова и Метохије. Сматрам да се ово питање мора решити и решавати под окриљем Уједињених нација, пре свега Савета безбедности – рекао је Конузин.
Детаљније

ЋИТАКУ:ИЗВЕШТАЈ О КОСОВУ РЕАЛАН
Косовска министарка европских интеграција Вљора Читаку је данашњи извештај Европске комисије о Косову назвала „реалним“, а као најважније навела то што је најављен почетак разговора о либерализацији визног режима за грађане Косова. Читаку је на конференцији за новинаре у Приштини рекла да је у извештају Европске комисије оцењено да је Влада Косова исказала „снажно опредељење за европске интеграције“. У извештају Европске комисије о Косову као највећи проблеми наведени су корупција и организовани криминал. „Извештај Европске комисије означава нови моменат за интензивирање структурних реформи на путу учлањења у ЕУ. Влада извештај види као основну оријентацију политике на јачању реда и закона, економског и раста добробити грађана“, казала је Читаку. Читаку је најавила да ће бити основан Национални савет за европске интеграције који ће имати задатак да изради дугорочну стратегију за интеграцију Косова у ЕУ. Опозиција критикује косовску владу због извештаја ЕК Највећа опозициона партија на Косову, Демократски савез Косова критиковао је владу због тога што је у данашњем извештају Европске комисије указано да се Косово суочава са високим степеном корупције и криминала, лошим трошењем новца из буџета и недовољно јасним процесом спровођења избора. „Посебно су узнемиравајуће констатације у вези са изборним процесом, владиним лошим руковођењем буџетом, нефункционисањем реда и закона, високим нивоом корупције и организованог криминала, као и недостатком политичке воље за борбу против тих проблема“, наводи се у саопштењу. ДСК је упозорио и да проблеми у вези са поштовањем реда и закона утичу лоше на имиџ Косова, што, како је наведено, без сумње утиче и на европске интеграције.
Детаљније

СРБИ СА КОСОВА РЕКЛИ „НЕ“ ЕВРОПИ
Званични Београд победоносно је дочекао препоруку Европске комисије (ЕК) да је Србија зрела за добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији, али им је “промакло” да народу кажу да ће наша земља зарад потврде кандидатуре у децембру и датума преговора морати да направи значајне уступке Приштини! Како оцењују аналитичари, нема разлога за отварање шампањца, јер се од Србије јасно тражи да се одрекне својих институција на северу покрајине. Истовремено, Срби са севера Косова кажу да се никада неће интегрисати у косовско друштво. У мишљењу које је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер јуче предао премијеру Мирку Цветковићу наводи се да би Савет ЕУ нашој земљи требало да да зелено светло за статус кандидата у децембру, али да се подразумева да ће дијалог који је Београд прекинуо бити настављен, а сви досадашњи споразуми с Приштином примењени. Ипак, да би Србија отпочела преговоре са ЕУ од нас се очекује “значајан напредак у нормализацији односа с Косовом”, потпуна регионална сарадња, проналажење решења из области енергетике, телекомуникација, прихватање диплома, као и активна сарадња са Еулексом, чија мисија треба да функционише на свим деловима Косова. У првим реаговањима на препоруку ЕК, лидери Срба са севера кажу да никада неће прихватити косовске институције! – Једно је наставити дијалог, али правити стално нове и нове уступке, не! Нажалост, Београд је изгубио своје црвене линије зарад Европе, а сада су у ситуацији да зарад датума за почетак преговора пристану на све. Захтеви Европе за нас нису техничке природе. Пристајемо да у суду у Косовској Митровици раде и судије Албанци, али под условом да буду на платном списку српског министарства правде и да суде по законима Републике Србије. Што се тиче енергетских споразума, па КЕК је практично отет од Србије и такву крађу и отимачину нико не би требало да призна, нити ће Срби са севера њима плаћати струју, као што наша деца неће на универзитету једног дана учити да им је национални јунак Адем Јашари! – упозорава Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница и општина Косова и Метохије. Бивши амбасадор Србије у Берлину Огњен Прибићевић објашњава за “Ало!” да су пред Београд постављени лакши услови за децембар, али да ће за датум преговора морати да се суочи и са оним правим тешким изазовима, који ће остати у аманет следећој влади. – Пошто траже да успоставимо дијалог с Приштином, они на посредан начин траже и да признамо све оно што су Албанци урадили од јула ове године. Знатно тежи услови постављају се за даљи корак ка ЕУ, а то је укидање институција на северу Косова. Прелази Брњак и Јариње уопште се не третирају као проблем, за њих је то завршена прича – напомиње Прибићевић.
Детаљније

СПРЕМАЈУ ПЛАН ЗА БАРИКАДЕ НА СЕВЕРУ
Представници Кфора и Еулекса разговарали су прексиноћ о оперативном плану за уклањање барикада, сазнаје “Блиц”. Како каже добро упућени страни дипломата, војна и цивилна мисија нису постигли јединствен став, уколико се руше барикаде, на коју би се требало концентрисати. Еулексова струја наклоњенија Приштини сматра да би провера реакције локалних Срба требало да буде на мосту који дели северну и јужну Митровицу. Кфор не жели да улази у сукоб са локалним становништвом Састанак Кфора и Еулекса одржан је у најужем саставу. Кфор је при ставу да не жели да улази у сукобе са локалним становништвом, док у Еулексу преовладава став да барикаде треба уклонити. У оваквом ставу предњаче француски службеници Еулекса, док је британска струја наклоњенија политичком договору. – Еулекс треба да пружи подршку уклањању односно обезбеди јавни ред и мир, а на Кфору је да употреби машинерију за уклањање – каже саговорник “Блица”.
Детаљније

ПРИШТИНА ОПЕТ ИЗДАЈЕ КС ТАБЛИЦЕ
Министар унутрашњих послова Владе у Приштини Бајрам Реџепи потврдио је да ће ускоро поново почети израда и издавање таблица са ознакама КС, чиме ће бити испуњен део обавеза које произлазе из споразума о слободи кретања између власти Косова и Србије. „Почећемо с таблицама. Припремамо и уредбу о томе, онако како је то предвиђено у споразуму из јула између косовске и српске стране о слободи кретања“, казао је Реџепи за дневник „Коха диторе“. Према њему, издавање таблица са ознакама КС почеће највероватније пре 1. новембра. На Косову се сада издају таблице са ознакама РКС – Република Косово. Таблице са ознакама КС ће се издавати углавном за возила припадника српске заједнице. Такве ће регистарске таблице моћи да добију и припадници других националних заједница према условима који ће бити утврђени посебном уредбом. Представници Србије навели су да у централну Србију неће моћи да се уђе са таблицама са ознакама Републике Косово. С друге стране, Косово је навело да неће признавати нове таблице за градове на Космету које издаје МУП Србије.
Детаљније

СТЕФАНОВИЋ: РАЗГОВОР О СЕВЕРУ КОСОВА СА МЕЂУНАРОДНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ
Шеф београдског тима за дијалог са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да ће Београд, пре следеће рунде разговора са Приштином, са међународном заједницом покушати да пронађе обрисе решења за север Космета. „Што се тиче дијалога са Приштином ми смо спремни да га наставимо у најкраћем могућем року, наравно чим направимо обрисе будућег решења за прелазе Јариње и Брњак, што ће свакако бити тема наших договора са међународном заједницом”, казао је јуче Стефановић за „Радио Слободна Европа”. Очигледно је да Приштина, навео је он, „не жели да се бави горућим проблемом који постоји на северу, чиме показује колико је одговорна према ономе шта се дешава тамо и колико суштински не жели да реши ту кризу”. На питање на који начин се може доћи до обриса решења с обзиром да Приштина и ЕУ не прихватају да се о северу Космета говори током техничког дијалога, он је одговорио да се о томе очигледно неће причати током постојећег дијалога, али да се о томе и те како разговара и то врло дубоко и врло детаљно. Упитан да ли то значи да неће прихватити да седне за сто док се не реши ситуација на северу, Стефановић је одговорио да треба да се направе обриси тог решења пре него што се седне за сто како би сви били на добрим позицијама и успели да остваре свој интерес. „Ми то желимо, и сматрамо да морамо учинити све да ову кризу решимо хитно а не да причамо о неким другим темама у сенци догађаја на северу”, нагласио је Стефановић и истакао да је разговор о северу Космета кључ за решавање косовског проблема.
Детаљније

МЕЂУНАРОДНА КРИЗНА ГРУПА: ПОДЕЛА КОСОВА НИЈЕ ОПЦИЈА
Председник Међународне кризне групе (МКГ) Гаред Еванс изјавио је да евентуална подела Косова није добра опција, за Србе који биостали у енклавама јужно од Ибра, а да се неки поигравају са том идејом и оценио да је историја на страни потпуно независног Косова. – Историја је на страни потпуно независног Косова које има своје место у међународној заједници, а да, при том, и Косово и Србија нађу заједничку будућност у Европској унији,јер ће у том случају, временом, питање граница постати кудикамо мање емоционално и важно – рекао је Еванс за Радио Слободну Европу. Он је оценио да су и даље су на сцени национални сентименти, достојанство, осећање дискриминације и тако даље. Међутим, искрено говорећи све алтернативне опције су много горе. Према његовим речима, евентуална подела није добра опција за Србе који би остали у енклавама јужно од Ибра. Неки се поигравају са том идејом, али нема правог решења мењањем граница, већ променом понашања и уважавањем реалности. Важна је заштита људских права, као и друштвена и социјална. – Ако би дошло до поделе Косова, то би био додатни притисак на БиХ због Републике Српске. Дакле, треба се напокон одрећи таквих идеја и почети размишљати конструктивно о дугорочној, заједничкој европској будућности – нагласио је Еванс. На констатацију да косовске власти нису довољно учиниле на убеђивању Срба да прихвате нову реалност, врате се избеглице и да скоро да није откривен није починилац инцидената над Србима, Еванс је рекао : – Ако се стално будемо фокусирали на питања из прошлости, никада нећемо изаћи из тог зачараног круга, јер ће та прастара и новија непријатељства стално окупирати људе. Јасно је да је политичка ситуација на Косову компликована и да су снажне тензије и емоције, као и у Београду када је реч о овом питању. Важно је пронаћи заједничке основе. Мислим да Ахтисаријев план то пружа – рекао је Еванс. На подсећање да се подела Косова, неводно разматра и у појединим европским круговима, о некој врсти аутономије за север Косова, како би Србија добила нешто, Еванс је рекао да су одређени нивои аутономије увек потенцијална опција у земљама које су суочавају са оваквим поделама. Он је поновио да су та питања веома добро разрађена у Ахтисаријевом плану и да је у том смислу, пут јасан. Еванс је потврдио да су компромиси таквог типа увек могући. – Али, ослободимо се таквог начина размишљања – да је нешто у интересу Србије или косовских Албанаца. Нужан је приступ шта је у интересу Косова као целине и читавог региона, а то је стварање амбијента у коме свако може да живи удобно поред другога, а не да се као до сада, на директан или индиректан начин, наставе досадашње битке које припадају прошлости – рекао је Еванс. Еванс је такође рекао да постоји ризик да званични Београд застане у опредељности ка европским интеграцијама. – То је била опасност све ово време, у последњих 10 година. Међутим, протоком времена те емоције ће ослабити. Време лечи ране. У свачијем је интересу да се убрза време. То значи да ЕУ схвата да је потребно да држи своја врата широм отворена за улазак Србије и Косова, јер је то на крају решење за поменуте проблеме – оценио је Еванс.
Детаљније

ЈЕРЕМИЋ: НЕ МЕНЈАМО СТАВ О КОСОВУ
– Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да мишљење Европске комисије неће утицати на политику Србије према Косову. „Наша политика према Косову се неће мењати као резултат мишљења Европске комисије“, рекао је Јеремић на након разговора са шефом италијанске дипломатије Франком Фратинијем. ЕК је препоручила да се Србији одобри статус кандидата за чланство у ЕУ, док је одређивање датума почетка преговора условљено напретком у дијалогу с Косовом и побољшањем ситуације на северу покрајине. Јеремић је поновио да је Србија посвећена европским интеграцијама и налажењу компромисног решења за проблем Косова путем дијалога, истакавши да је Београд посвећен преговорима са Приштином. „За нас су то два одвојена процеса и један не може да утиче на други“, додао је Јеремић. Министар Јеремић је такође навео да ће Србија наставити да доприноси миру и стабилности у региону, између осталог, и бржим спровођењем реформи. Фратини је рекао да се Италија залаже за наставак дијалога Београда и Приштине којим ће се постићи „компромисно, али прагматично решење“. Министар спољних послова Италије је додао да ЕУ треба да објасни властима у Приштини да је чланство Србије у ЕУ „у интересу Косова“ и оценио да преговори о визној либерализацији за грађане Косова и почетак преговора Србије о чланству у ЕУ треба да почну истовремено. Фратини је поновио да ће Италија наставити да пружа подршку Србији на европском путу и похвалио напредак постигнут у реформском процесу. Европска комисија препоручила је да се Србији додели статус кандидата за пријем у Европску унију, „уз разумевање да ће се дијалог Београд-Приштина обновити“. Председник Борис Тадић изјавио је да је поносан што је реформе које је Србија спровела Европска комисија оценила као успешне. Док су већина домаћих странака поздравиле добијање статуса кандидата, чланови СРС су протестовали испред Председништва Србије. Из иностранства такође стижу позитивне реакције. Европска комисија је предложила Савету министара ЕУ да почне преговоре о чланству с Црном Гором, док је ЕК оценила напредак БиХ као „врло ограничен“.
Детаљније

АВГАНИСТАНАЦ ФАРИД ЗАРИФ НОВИ ШЕФ УНМИКА
Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун именовао је данас авганистанског дипломату Фарида Зарифа за шефа Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК) и свог специјалног представника за Косово. Зариф, који је досад био вршилац дужности шефа УНМИК-а, на том месту ће наследити Италијана Ламберта Занијера, који је на челу Мисије УН на Косову био до јуна ове године. Генерални секретар је изразио дубоко поштовање према Занијеру и његовим пожртвованим напорима да унапреди мир и стабилност на Косову и у региону, наводи се у саопштењу достављеном Тањугу. Бан је оценио да је италијански дипломата успешно водио УНМИК, „у изазовном политичком окружењу“. Зариф је, како се додаје, искусни дипломата, који је био на разним дипломатским дужностима, укључујући положај сталног представника Авганистана при УН, од 1981. до 1987. Он је био заменик министра спољних послова од 1987. до 1989. и председников саветник за медјународне послове од 1989. до 1991. У службу УН ушао је 1993.године, где је радио у седишту светске организације у Њујорку, као и у хуманитарним и мировним операцијама у Еритреји, Либерији, Јужној Африци, Ираку и Судану. У августу 2010. именован је за директора европског и латиноамеричког одсека канцеларије за мировне операције УН, а у августу ове године постављен је за вршиоца дужности шефа УНМИК-а. Завршио је Факултет за право и политичке науке у Кабулу, а затим отишао на студије медјународних односа и дипломатије на Оксфорду.
Детаљније

ДЕЖЕР ЗА ДИЈАЛОГ-ПРОТИВ БАРИКАДА
„За Србију је потребно да поново покрене дијалог, а сад то није било могуће због проблема са барикадама (на северу Косова)“, рекао је Дежер за телевизију Б92 и додао да је „на Влади Србије у Београду да донесе одлуку на ту тему и како ће да наставе даље по овом питању“. Дежер је рекао да верује да би било много лакше и боље ако се нађе решење за барикаде, јер нема разлога да барикаде буду на путевима. „Мислим да није добро да има барикада уопште, мислим да није добро ни за људе који су на барикадама, није добро ни за Кфор и Еулекс који су ту да би обезбедили безбедности“, рекао је Дежер. Шеф делегације ЕУ у Београду сматра да „Србија преузима ризик ако барикаде остану“, оценивши да „на овај начин идемо у ћорсокак“. „Према нашем мишљењу веома је јасно да ово решење није добро… мора да се нађе решење и имамо неколико недеља, односно месеци, да се нађе решење“, рекао је он. Дежер каже да не мисли да ће људи остати на барикадама целе зиме или идуће године. „Будући да је Косово посебна царинска територија, нема разлога да се на један начин управља једним, а на други начин другим прелазима“, рекао је Дежер.
Детаљније

ФИЛЕ У ПЕТАК У БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВЛЈА ИЗВЕШТАЈ ЕК
Европски комесар за проширење Штефан Филе у петак долази у Београд како би српским званичницима представио извештај о напретку Србије, речено је Тањугу у Филеовом кабинету. Филе ће о извештају, као и о предлогу Комисије да Србија добије статус кандидата, разговарати са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и председницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић. Сем тога, биће речи и о корацима који Србији предстоје како би отпочела процес преговора о чланству у ЕУ, поручено је из комесаровог кабинета. Извештај, који је Европска Комисија објавила у среду, садржи 140 страна и у њему се детаљно наводи шта је све Србија учинила како би се приближила европским стандардима, а указује се и на недостатке у неким областима. Филе ће, такође, говорити на састанку Игманске иницијативе, која се у петак одржава у Београду.
Детаљније

УНМИК ПЛАЋА МИЛИОНСКУ ОДШТЕТУ?
Американац Џејмс Васерстром тражи милион долара одштете од УН због третмана према њему за време док је радио у мисији Унмика на Косову, након што је пријавио сумње у корупцију међународних службеника у те мисије. Васерстром каже да је његово место у Унмику укинуто 2007. године када је поднео извештај о колегама за које је сумњао да узимају мито од локалних званичника у енергетском сектору. Према његовим речима, УН полиција га је на кратко привела, његова канцеларија је претражена и била забаркадирана месецима док је Унмик испитивао њега за, како је речено, сукоб интереса, зато што је потписао уговор о пружању консалтинг услуга када је био завршен његов посао у УН. Васерстром, који је радио за УН 25 година, данас ће поднети захтев за одштету у новом судском систему УН за питања запослених, Трибуналу УН за спорове, који је заменио стари систем, оцењен као „нефункционалан“ и да повлашћује управу светске организације. На данашњем рочишту треба да се утврди да ли су званичници УН предузели мере одмазде према Васерстрому зато што је изнео сумње у рад својих колега у Унмику. „Док је УН испитивао Васерстромове наводе о раду његових колега Унмик је објавио да укида његово радно место и навео да је то било давно планирано и да то није узвратна мера одмазде“, рекла је Мери Дорман, Васерстромов адвокат. Канцеларија за етичка питања у УН је у вези с тим случајем проценила да третман Васерстрома „изгледа претеран“, али је навела да нису нађени докази да се деловало против њега у смислу одмазде. Васерстром, који сада ради у амбасади САД у Авганистану, допутовао је ове недеље у Њујорк да присуствује данашњем рочишту на коме ће оспорити налазе Канцеларије УН за етичка питања. Како наводи АП, случај Васерстрома је међу најпознатијим у новом Трибуналу УН за спорове, који је успостављен пре две године и има суднице у Њујорку, Женеви и Најробију. Рочишта су отворена за јавност, а одлуке су обавезујуће за високе званичнике УН, укључујући и генералног секретара. Васерстром тражи преко милион долара на име изгубљених плата, надокнаде за клевету и претрпљену душевну патњу. „То што се десило уништило је његову каријеру у УН“, рекла је његова адвокатица.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...