ИСТОРИЈА

ШОКАНТНО: Потпредседнику СДА и члану парламента БиХ, муџахедини доносили на поклон одсечене Српске главе, 1992…


СВЕДОЧАНСТВА…

Ратном начелнику муслиманске полиције у Тешњу Шемсудину Мехмедовићу, данас потпредседнику СДА и посланику те странке у Представничком дому Парламента БиХ, у септембру 1992. године муџахедини су на поклон у станицу полиције донели четири одсечене главе српских војника заробљених у борбама око коте Црни врх између општина Теслић и Тешањ!
У шокантном исказу заштићеног сведока, чији је транскрипт у поседу Пресса РС, тврди се да је Мехмедовић муџахедину који му је донео одсечене српске главе заузврат поклонио никловани пиштољ и обећао да ће га похвалити код вође злогласног одреда „Ел муџахид“, с којим је начелник тешањске полиције током рата блиско сарађивао!

Сведочење


У истом сведочењу Мехмедовић се тешко оптужује и за ратне злочине, који укључују убиства, мучења и малтретирања заробљених српских цивила из Тешња и околине, који су држани заточени у логору у кругу полицијске станице у том граду.
Према исказу сведока, одсечене српске главе из базе у селу Јабланица донео је муџахедин по имену Зеид, који се, у пратњи полицајаца Енвера и Амира Беше, те Бесима Сејдића, довезао пред полицијску станицу у Тешњу у теренском возилу.
– Зеид је узео пртену врећу и унео је у зграду полиције, бацивши је на сто дежурног полицајца Хакије Хаџана, који је исхитрено упитао: „Шта сте то донели, браћо?“ Зеид је на то одговорио: „Што је начелник тражио, ми смо урадили. Донели смо, брате, четири влашке главе њему на поклон“ – испричао је сведок, наглашавајући да је након тога у станици полиције настало опште грљење и љубљење муџахедина и полицајаца.
Сведок наводи и то да је Мехмедовић дошао у станицу на позив дежурног полицајца, који је путем мотороле користио шифру „Хум 101″.
– Дежурни полицајац радосно му је саопштио да су браћа из Јабланице донела хедију (поклон) и да он тражи муштулук. Недуго затим дошао је Шемсо (Мехмедовић) у друштву Емира Ахметовића. Тада је Зеид узео врећу и истресао главе у ходник. Главе су биле крваве, са стравичним изразом лица. На месту на ком су одсечене видело се да су нечим тупим одваљене, а по темену су се виделе рупе, највероватније од удараца тупим предметом. На једној глави није било ушију и носа, а на једној није било ока – наводи сведок у овом стравичном исказу.
Према даљим наводима сведока, Мехмедовић је пљунуо у правцу одсечених глава и рекао да је штета што су одсечене само четири.
– Да сте, богдо, одсекли и хиљаду других – рекао је Мехмедовић и, према исказу сведока, наредио полицајцима Емиру Ахметовићу, Смаилу Смаилбеговићу и Хакији Хаџану да покупе одсечене главе и закопају их испод зграде болнице у Тешњу.
Убили старца зато што је пекао ракију
Заштићени сведок оптужује Мехмедовића за убиства и злостављања српских цивила заточених у гаражама полицијске станице у Тешњу. Детаљно су описани методи мучења, од одвођења логораша на копање ровова на првим линијама фронта до поливања водом из шмркова усред зиме у дворишту станице полиције, по Мехмедовићевом наређењу. Описан је и случај убиства старца из села у околини Тешња, који је ухапшен јер је пекао ракију.
– Мехмедовић је специјалцима наредио да туку старца, који се презивао Аврак. У једном моменту старац је од удараца пао низ степенице. Кад је утврђено да је мртав, Мехмедовић је наредио да га пребаце у болницу, где је установљено да је подлегао повредама од пада са степеница, пошто се наводно сам саплео – тврди сведок.
Мехмедовић је, потом, муџахедина Зеида наградио никлованим револвером, који је донео из канцеларије.
– Ово је пронађено код једног Србина одавде. Њему више сигурно никада неће требати, а ево теби. Јесте да ћеш њиме моћи само шест Влаха убити – рекао је Мехмедовић, и додао да ће Зеида и лично похвалити главном емиру одреда када дође у Јабланицу.

 

Извештај МУП-а РС


У МУП-у РС званично нам је потврђено да је против Шемсудина Мехмедовића 2005. године поднесен извештај о почињеном кривичном делу ратног злочина против човечности и против цивилног становништва на подручју општине Тешањ. Кривична пријава примљена је исте године у Окружном тужилаштву у Добоју, где нам је речено да су по овој пријави обављене одређене истражне радње.
– По налогу Суда БиХ случај је 2006. године пребачен у Тужилаштво БиХ. Немамо никакву повратну информацију о даљем току истраге – речено нам је у добојском Тужилаштву.
За стравичан злочин одсецања глава заробљеним српским војницима и њиховог доношења у станицу полиције у Тешњу чуо је и Џевад Галијашевић, политички аналитичар, који је у то време, од априла до новембра 1992. године, био заточен у једном од тешањских затвора за српске цивиле и „неподобне“ Бошњаке.
– О томе је у то време, а и касније, брујао цео Тешањ. Муџахедин кога помиње сведок и који је Мехмедовићу донео главе на поклон је Ебу Худеифа Зеид, Алжирац који је у БиХ стигао из Француске и који је из католичанства прешао на ислам. По налогу Мехмедовића и власти СДА у Сарајеву добио је босанско држављанство и, по свему судећи, и данас живи у БиХ, али под другим именом – тврди Галијашевић.

Прилог: Наредба о оснивању Станице Јавне Безбједности у Сребреници


Категорије:ИСТОРИЈА

1 reply »

  1. Био сам близу тих догађаја када су војници Војске Републике Српске улетили у шатор Алкаиде и пронашли фотоапарат са горњим снимцима септембра 1992. године. Иако смо одмах на нивоу теслићке бригаде организовали изложбу у Палама на Богојављење 1993. године за засједање Скупштине РС када се разматрао Венс-Овенов мировни план и том приликом у јавности показали одсјећене главе Срба, показало се да је требало проћи скоро 20 година да се призна тај злочин а у Федерацији БиХ чекамо званичну реакцију. Између осталог и због тих снимака је бурно реаговала Скупштина РС и План је одбачен који је ионако био неповољан за Републику Српску у односу на каснији Дејтон.

    Свиђа ми се