ДЕШАВА СЕ...

ПРЕДСЕДНИК „СНВ“ К. МИТРОВИЦА: Када ће и да ли ће икада наш државни врх коначно да увиди да ЕУ и Космет не могу и неће ићи заједно? Ова заблуда нас већ скупо кошта, јер док ЕУ и Приштина раде на заокруживању албанске државности, ми упорно причамо (уводећи себе у политички аутизам) о нека два колосека, не увиђајући да смо већ дуго на слепом колосеку…


Небојша Јовић: С(р)амотна стварност

‎24. 10. 2011. 14:47

Београд се, по ко зна који пут, према свом народу на Космету понео као да су у питању Палестинци. Наиме, у само једном дану на Космету су рањена двојица Срба – један је претучен, а један убијен, док је Кфор насрнуо силом на голоруки српски народ. Претходних година, од 1999. до данас, било је на Космету свега: пребијених Срба, паљевина кућа и цркава, ископавања гробова, етничког чишћења, а убијани су сви, жене, старци, деца, и то само из једног разлога – зато што су Срби.

Шта то треба да се догоди Србима на Космету да би званична Србија ефикасно заштитила свој народ, или можда и она почиње да нас третира, исто као и Албанци, „легитимном метом“ екстремиста? Никада Србија ништа друго није радила, до слања „оштрог протеста“, уз оно проклето „али“ (Србија ће заштити свој народ, АЛИ неће реметити односе у региону; Србија се неће одрећи Космета, АЛИ неће ни ЕУ; Србија неће дозволити учешће Косова у међународним институцијама, АЛИ ако промене назив…)

Па, због керуше Миле дигло се више се прашине него због убиства Србина Коматине код Пећи, који је, да подсетим, 1001. жртва на Космету.

Када ће и да ли ће икада наш државни врх коначно да увиди да ЕУ и Космет не могу и неће ићи заједно? Ова заблуда нас већ скупо кошта, јер док ЕУ и Приштина раде на заокруживању албанске државности, ми упорно причамо (уводећи себе у политички аутизам) о нека два колосека, не увиђајући да смо већ дуго на слепом колосеку.

Кфор, који је својим активностима себи доделио улогу плаћеника Хашима Тачија, сада се понаша као политички заступник Приштине. Изјавом генерала Ерхарда Древса да је „бесмислено уклањање барикада ако Срби наставе да бојкотују косовске институције“, коначно је постало јасно да Кфору нису битне барикаде, нити слобода кретања за њих и Еулекс, већ искључиво инсталирање косовских институција на северу. И никакве „вербалне акробације“ појединаца не могу више сакрити истину да су и Кфор и ЕУ, и преговори у Бриселу искључиво у функцији посредног признавања монструм-државе, тачније успостављања добросуседских односа са њом, а никако у функцији бољег живота Срба на Космету.

Последњи је час да Београд схвати да својим даљим учешћем у оваквим преговорима и најављеним пристанком на учешће Косова у међународним институцијама, омогућава стварање „функционалне државе“, која би најпре де факто, а потом и де јуре била призната као независна држава.

Ако Београд заиста жели да се понаша одговорно и према свом народу и према својој држави, али и према Уставу Србије, мора прекинути (због исказане пристрасности Еулекса и константно погрешног тумачења постигнутих „договора“) преговоре са Приштином и затражити нове, под покровитељством УН, на којима се мора инсистирати на доследном поштовању Резолуције 1244 и Кумановског споразума, који кажу да је Космет део Србије и да је могућ повратак одређеног броја припадника полиције и војске. То је једини и најбољи начин да Србија покаже иницијативу, поврати давно изгубљено самопоштовање и тако да пуни допринос да се дође до дугорочног решења, које ће бити једнако добро и за српску и албанску страну, али и дугорочну стабилност у региону.

Председник СНВ-а за Косовску Митровицу  Небојша Јовић

/КОЛУМНА http://www.pravda.rs/2011/10/24/nebojsa-jovic-sramotna-stvarnost/