ДЕШАВА СЕ...

Гзавије де Марњак: Нема слободе кретања с барикадама на путу….


 

уторак, 25 октобар 2011 21:21

Први и главни циљ који желе Еулекс и Кфор јесте поновно успостављање слободе кретања на Косову, јер би то користило и међународним мисијама и народу који тамо живи, изјавио је шеф Еулекса Гзавије Бу де Марњак.

„Уколико постоје било какве препреке на путу, онда нема слободе кретања, ма какав аргумент да постоји за те препреке”, рекао је Де Марњак за РТС не желећи да говори о томе шта све треба да чини слободу кретања.

„Моја главна порука је да се мора наћи пут до поновног успостављања слободе кретања за све на Косову”, истакао је Де Марњак.

Међународне мисије, на основу договора Београда и Приштине од 2. септембра, само покушавају да спроведу јединствену царинску област, коју су признали сви, укључујући и УН, каже Де Марњак.

Шеф мисије ЕУ у покрајини рекао је да „можемо да радимо на побољшању стања на пољу владавине закона на целом Косову, укључујући и север, тек када се успостави слобода кретања”.

Он је додао да нема разлике између северног и осталих делова Косова, истичући да међународне организације свуда исто раде.

Де Марњак је истакао да је са народом и лидерима Срба на Косову имао добру комуникацију и редовне разговоре, али да због недостатка слободе кретања сада не постоји могућност за поновно успостављање дијалога.

„Ја сам увек спреман за дијалог, јер знам да само кроз дијалог можемо да решимо ситуацију на локалном нивоу око практичних проблема”, поручио је шеф Еулекса.

(Танјуг)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...