ДЕШАВА СЕ...

Жан Аселборн: Ако хоће у ЕУ Србија ће у једном тренутку морати да призна Косово…


 

уторак, 25 октобар 2011 23:12

Србија ће у једном тренутку морати да призна Косово, ако хоће у ЕУ, истиче, у ексклузивном интервјуу за ”Новости”, министар спољних послова и заменик премијера Луксембурга Жан Аселборн. Он истовремено оставља могућност да се услови око самог питања признавања независности решавају – преговорима.

Луксембург има специфичан став према српском питању: ова веома моћна чланица ЕУ, здушно, у овој фази, подржава европске интеграције Србије, али, истовремено, када је реч о Косову, прва отворено говори о ономе што неке много веће и јаче чланице тренутно скривају иза двосмислених порука.

* Европска комисија је коначно препоручила статус кандидата за Србију. Јесте ли међу онима који 9. децембра неће постављати нове услове?

– Поздрављам одлуку Европске комисије да препоручи статус кандидата за Србију. Радује ме овакав развој догађаја, који представља корак у правом смеру, ка уједињењу европског континента и који, једном за свагда, подвлачи европску судбину Србије.

* Прича се да је, нарочито Немачка, била жесток противник одлуке да се Србији препоручи статус кандидата и да су, пре свих, Француска и Луксембург убеђивали Берлин да попусти. Како су текли ови ”преговори”?

– Контакти између држава чланица о таквој врсти кључних питања су, наравно, стални и интензивни. Ипак, не бих желео да се детаљније изјашњавам о томе какви су ставови једних или других. Али, познато је да Луксембург жели да пројекат мира, који се зове Европска унија, резултира интегрисањем свих земаља Балкана. А, Србија је у његовом срцу.

* Остаје још један услов за почетак преговора, а то је ”нормализација” односа с Косовом. Шта се под тим тачно подразумева?

– То значи да, у оквиру напора да се нормализују односи под окриљем Европске уније, бројна питања треба да буду отворена у преговорима између Београда и Приштине, пре него што се одлучи о преговорима са ЕУ. Неопходно је да се односи међу суседима обнове, тако да људи могу да наставе пословање, да се несметано крећу и, уопште, да се тензије између две стране смање. Потребна нам је стабилност у региону Балкана. Надам се да ће процес нормализације, који је покренут под покровитељством ЕУ, моћи да покрене процес помирења међу народима. Прагматичан приступ ми се чини најприкладнијим.

* Хоће ли Србија морати, на крају, да призна једнострано проглашену независност Косова, ако жели да уђе у ЕУ?

– Преговори ће вероватно бити потребни пре коначног признавања Косова од стране Србије, али мислим да ће, временом, бити неминовно да Србија призна Косово као независну и суверену државу.

* Постоји ли, уопште, у ЕУ, тачна свест о томе колико је то немогућ задатак за Србију?

– Мислим да свест постоји, свакако. Али, и поред свега, сматрам да је неопходно да се гледа напред, ка будућности, а не ка прошлости. Апсолутно је од суштинског значаја да се стабилност врати на западни Балкан, да би се Србија интегрисала у Европску унију! Уверен сам да ће, када дође време, обе стране показати снажну вољу да живе у миру и деле заједничку будућност, у оквиру ЕУ. У том тренутку, границе ће пасти. Не само сентименталне, већ и де факто.

* Како ће Луксембург гласати у децембру, када Европски савет буде одлучивао о статусу кандидата?

– Као што сам већ истакао, ми, с одлучношћу, подржавамо предлог Европске комисије по том питању.

Разговарао: Горан Чворовић

(Вечерње новости)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...