ДЕШАВА СЕ...

Жолт Немет: До 9. децембра мора бити нађено решење за српски Закон о враћању имовине…


 

уторак, 25 октобар 2011 23:53

НОВИ САД – Државни секретар у Министарству спољних послова Мађарске Жолт Немет изјавио је да до 9. децембра, када ЕУ треба да одлучи о кандидатури Србије, мора бити нађено решење за српски Закон о враћању имовине.

„Уколико не дође до решења, онда нећемо бити у позицији да потврдно гласамо за статус кандидата“, рекао је Немет за новосадски Мађар со (Magyar Szo).

Савез војвођанских Мађара (СВМ) је оценио да су Законом о враћању имовине Мађари проглашени колективно кривим за окупацију и злочине у Другом светском рату. Мађарска је потом запретила ветом на кандидатуру Србије за ЕУ.

Председник Србије Борис Тадић и лидер СВМ Иштван Пастор су се у међувремену договорили да се законом о рехабилитацији прецизно утврди ко све може да затражи враћање имовине одузете после Другог светског рата.

Немет је рекао да Мађарска сада чврсто очекује да се до решења за то питање дође пре 9. децембра.

Он је навео да је пре доношења Закона о враћању имовине постигнут „тихи споразум“ мађарског министра спољних послова Јаноша Мартоњија и потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића, али је изнео да се Влада у Београду није придржавала тог споразума.

(Бета-Мађар со)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...