ДЕШАВА СЕ...

Мирослав Лајчак: ЕУ има план за БиХ


уторак, 25 октобар 2011 17:12

Европска унија је одлучила да ће Босна и Херцеговина бити њена чланица. Међутим та земља мора да уради још много домаћих задатака, сматра извршни директор Европске уније за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Босна и Херцеговина је у години за нама остварила минималан напредак када су у питању реформски процеси и приближавање Европској унији, а лажна је нада да ће неко споља да заврши посао који само може да се оствари унутар те земље, сматра извршни директор за Русију, Источно суседство и Западни Балкан у дипломатској служби ЕУ, а некадашњи специјални европски представник у БиХ, Мирослав Лајчак. Он каже да је ЕУ у истом том периоду јасно показала да има план, визију и стратегију за БиХ, док су изговори домаћих политичара углавном били у тражењу спасиоца или кривца.

„Ми радимо свој део посла, а желимо да видимо и да се политичари у Босни и Херцеговини мање баве тражењем кривца за своје пропусте негде ван БиХ, а да се више баве својим послом и да у потпуности преузму одговорност коју су већ преузели када су се кандидовали на изборима и добили подршку грађана“, каже Лајчак.

Спасиоци и кривци су само изговор

Европска унија и цела међународна заједница су ту да пруже помоћ БиХ, али не и да уместо ње завршавају посао. Нови представник ЕУ у БиХ, Петер Соренсен, тако има снажну подршку свих земаља чланица, као и партнера ван ЕУ, за своју позитивну агенду која би требало да погура БиХ унапред, каже Лајчак.

„Ми желимо да он буде успешан, јер његов успех је успех за БиХ. Оно што је главно у његовој мисији јесте то да је ЕУ будућност и перспектива  БиХ и он ће се трудити да то свима постане јасно и видљиво“, каже Лајчак.

ЕУ одлучила да ће БиХ бити чланица, али..

Управо у европској перспективи огледа се и оно што Лајчак види као предност БиХ, а то је јасан и снажан путоказ. Он каже да за разлику од неких других земаља, као што су Украјина, Молдавија или Грузија, БиХ има перспективу чланства у ЕУ и јасно одређене кораке које на том путу мора да на прави:

„То је велика ствар што је ЕУ одлучила да ће БиХ бити чланица ЕУ и ми радимо свој део посла да би до тога дошло, али очекујемо од наших партера у БиХ да раде исто- да се сви, првенствено, боре државу БиХ.“

Истовремено Лајчак додаје и то да би домаћи политичари у БиХ требало да се мање баве коментарисањем једни других и више да покажу шта су сами урадили, а не шта им други нису дали да ураде.

(Дојче веле)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...