ДЕШАВА СЕ...

Јевгениј Примаков: На Балкану је могућ крвави либијски сценарио…


 

уторак, 25 октобар 2011 21:41

Бивши руски премијер Јевгениј Примаков сматра да постоји опасност да се на Балкану понови либијски сценарио. Ово што је НАТО допустио у Либији изузетно је опасно за турбулентне регионе и земље чија политика не испуњава жеље НАТО-а, попут Србије, упозорава Примаков.

На Балкану би могао да се понови крвави либијски сценарио јер је тамо претња од етничког и верског сукоба стално присутна. То није нереалан сценарио и морамо учинити све како бисмо то избегли’, проценио је бивши руски премијер Јевгениј Примаков.

Та претња, према његовом мишљењу, најизраженија је на Косову и у Босни и Херцеговини, пише Глобал Ресеарч.

„Ово што је НАТО допустио у Либији изузетно је опасно за турбулентне регионе и земље чија политика не испуњава жеље НАТО-а, попут Србије“, додао је Примаков, који је неко време био и шеф обавештајне службе и министар спољних послова Русије.

Они који тврде како је Русија против уласка балканских земаља у Европску унију намерно или ненамерно искривљују чињенице, тврди Примаков.

„Москва је савршено свесна зашто земље на Балкану желе да се придруже ЕУ. У исто време Русија само жели да спречи слабљење својих веза с балканским државама када оне приступе Европској унији“, закључио је Примаков.

Такође сматра како стабилност и безбедност мултикултуралног света увелико зависи од ситуације у овом региону.

(С медиа)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...