ДЕШАВА СЕ...

Небојша Јовић – Политичка анемија…


Biljana Dikovic за ФБР, петак, октобар 28, 2011 у 9:42 по подне

 Небојша Јовић – Политичка анемија 

„Војници, јунаци, Врховна команда је избрисала наш Пук из свог бројног стања. Ви не треба да бринете за ваше животе који више не постоје. Зато напред у славу, за Краља И Отаџбину“!

Ове речи Мајора Гавриловића провејавају Косметом пуних 12 година. Данас готово да немамо војску, а немамо ни официра тог формата (данас су у моди неки други министри, док се говори пишу у кабинетима). Врло добро знам како се тада војска осећала, јер се и ми, Срби на Космету, тако осећамо данас. Они су били „избрисани“ у славу Отаџбине, ми смо остављени у име „Еуропејства“?!

Скупштина Србије,председник Србије, Влада, јасно рекоше да неће оставити Србе на северу,да су повукли „црвену линију“ (која значи да се Јариње и Брњак морају вратити на стање пре 25. јула) и да, ако Албанци поставе цариника на прелазима или примене силу, имају ефикасан одговор!

И дођоше Албански цариници, уз поруку да ће свако ко не поседује документа монструм-државе бити ухапшен. Ухапсише не само Србе са севера, већ и са територије која није под протекторатом (Рашка), а реакције – НЕМА!

 

Колико год отужно звучало, чињеница је да и Тачи и Б.Реџепи јасно показују како се бескомпромисно бори за оно што они мисле да је њихово. Док наша држава јасно показује како се калкулантски и плашљиво „бори“ за оно што „не осећа“ да је наше.

 

Пратећи све „оштре осуде“ и неиспуњене резолуције наше државе у глави нам одзвањају речи песме М. Комненића: „нама нико не оте Косово, но ми више и нисмо за Косово…“.

На Тачијеву претњу да ће по сваку цену север Косова „утопити“ у монструм-државу, као одговор наше државе очекивали смо да каже: Србија ће поштујући међународно право, Резолуцију УН 1244. и Кумановски споразум, заштити наш народ и државу на Космету, вратити 999 полицајаца и привести правди злочинца који је оптужен пред нашим судом, а истовремено и осумњичен за трговину људским органима. Интересантно би било чути „разлоге“’ евентуалног одбијања од стране ЕУ ове иницијативе, тим пре што, ако већ имају пуно разумевање за једностране потезе Приштине (који су континуирано у супротности са резолуцијом 1244 УН), онда би се морали сагласити и са доласком полицајаца за које су раније тврдили да не би били безбедни на територији Космета. Међутим, на северу Косова, сигурност би им била максимално обезбеђена.

На долазак великог броја тзв. специјалаца „РОСУ“ у јужну Митровицу, зашто као одговор, наша држава није довела наше специјалне јединице у касарну Рашке на пример, и „извела“ их у међузону испред Руднице да „осматрају терен“? Неко би одмах рекао – ето, Срби на северу призивају рат. Што апсолутно није тачно и нема везе са истином, на памет нам не пада.

Оваквом заменом теза, мешајући узрок и последицу, избегава се главна чињеница: од оружаних акција и силе коју демонстрира Приштина не може се одбранити апликацијом за ЕУ!!!

 

Знам, иду избори! Јесу у кампањи потребни гласови „народа са кратким (без ?) памћењем“, али ипак је дража, а можда и ефикаснија помоћ ЕУ, јер ће можда опет, без обзира на исход гласања, стране амбасаде „састављати српску Владу“?!

 

Упорно бежимо од чињенице да велики део међународне заједнице и поред крајње послушног и сервилног понашања наше државе последњих година, изгледа више цени једног осумњиченог за трговину људским органима, него цео нас државни политички врх. И то упозорава да је време да наша држава почне да исправља кичму и искаже самопоштовање, како би ЕУ увидела да ипак нема посла са „банана републиком“ (како рече З.Ђинђић), већ са равноправним партнером, који није и неће никада бити тај који ће позивати на насиље и немир у региону, али који ће свим средствима бранити свој народ и државу, кад год буду од стране било кога угрожени насилним средствима!!!

Председник СНВ-а за Косовску Митровицу Небојша Јовић

28. 10. 2011.