ДЕШАВА СЕ...

БОРКО „ЂАВОЛОВ ШЕГРТ(ТАДИЋЕВ) У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ“!?


Стефановић се игра са народом

ПРАВДА | 3. новембар 2011. | 19:39

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Грађани севера КиМ су од скупштинског Одбора за КиМ очекивали много више од захтева упућеног председници српског парламента Славици Ђукић Дејановић да од Владе затражи обавезујући акт о ситуацији у јужној покрајини, о којем би се изјашњавали посланици. Председници четири српске општине – Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток – овлашћени од стране грађана од почетка кризе на северу КиМ, нису упознати са „варијантама разрађеним до детаља“ о решењу за административне прелазе Јариње и Брњак.

Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, указује на чињеницу да је власт у Београду саопштила да ће представници Срба са севера КиМ бити укључени у преговарачки тим по питању кризе на северу КиМ:

– Нико од председника четири српске општине са севера КиМ није упознат са модалитетима решења за административне прелазе Јариње и Брњак, па тако ни грађани. Борислав Стефановић никоме није представио модалитете могућег решења. Изјава Стефановића да решење „није идеално“ упућује да Срби са севера неће прихватити понуђено и евентуално договорено решење – рекао је Пантић, и додао да о озбиљности и одговорности шефа преговарачког тима Београда најбоље говори његов одговор на питање „Зашто је постигао договор о таблицама када је свестан да је лош по српски народ на КиМ?“

– Он је одговорио: „Ја сам тај договор постигао, а ви немојте да га спроводите“.

Пантић је од Одбора за КиМ очекивао „неку јаснију одлуку и став, а не само захтев да се од Владе захтева декларација о којој би се изјаснила Скупштина“. Он је додао да је „сигуран да ће министри Владе показати пуну одговорност и да неће дати сагласност да се овакви договори спроведу, попут министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића, који неће предати матичне књиге док је министар, јер је то у супротности са Уставом РС“.

Оливер Ивановић, државни секретар Министарства за КиМ, оцењује да је ситуација „објективно  врло тешка“ и да се у таквим околностима „мора узети у обзир неколико ствари и утицај тог решења за живот и будућност житеља севера КиМ, једнако као и утицај на европску перспективу Србије“.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...