ДЕШАВА СЕ...

КО С ЂАВОЛОМ ТИКВЕ САДИ… „ПЕТЕН-САРКОЗИ“ И „АДОЛФ-МЕРКЕЛ“ ПРЕГАЗИЛИ МАЛОГ ПАПАНДРЕУА!?


Јоргос Папандреу: Меркелова и Саркози су ме јавно понизили

четвртак, 03 новембар 2011 20:11

Премијер Грчке признао је посланицима, којима се данас поподне обратио у парламету, да референдум о прихватању другог пакета финансијске подршке ЕУ не може бити одржан и истовремено оптужио европске званичнике да су претили Грчкој.

„Последње две године водили смо велику битку… Наша дужност је да избегнемо банкрот како би спречили распад земље. Ми смо заморчићи – развијена земља у монетарној унији која све то проживљава“, рекао је Папандреу на почетку обраћања посланицима у грчком парламенту.

Он је нагласио да Грчка сада „гледа катастрофи у очи“.

„Осетили смо мали део оного шта заиста значи чувати своју земљу и шта би заиста значило не чувати је. Срећом, окусили смо мали део, али опет и то је довољно да видимо где смо сада“, нагласио је он.

Говор грчког премијера пропраћен је у потпуној тишини, без аплауза или негодовања, преноси „Гардијан“.

„Дубоко верујем у демократију, у вредности својствене демократији, тако да кад сам најављивао расписивање референдума… наши партнери су хтели да то буде одрађено механички… ако не можемо да одговоримо на оно што смо се обавезали унутар еврозоне, онда треба да отворимо све карте“, рекао је грчки премијер.

Он је истакао да је одлука о референдуму гарант опстанка у еврозони.

„Рекао сам нашим партнерима да ако имамо политички концензус, ако се изјаснимо о пакету помоћи и у то укључимо опозиционе странке, онда неће бити потребе за другим решењима“, навео је Папанредеу.

Он је потом критиковао европске званичнике који су, како је навео, претили Грчкој.

„Јасно је да нас гледају као земљу која није заслужила (помоћ)“, рекао је он, објашњавајући како су га немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Никола Саркози јавно понизили током састанка у Кану.

„Говорили су нам како да спроведемо референдум, како да дефинишемо правила…“, додао је он.

Ипак, није избегао да помене грчки народ који је, према његовим речима, криза највише погодила.

„Жртвовање народа неће бити узалудно. Сваког дана нам помажу да изградимо нове фондације које ће радити у корист наше земље… Не знам да ли у свету постоје заједнице које би издржале овакакв терет у тако кратком временском периоду“, истакао је Папандреу.

Министар финансија Грчке Евангелос Венизелос рекао је потом да Грчка мора јасно да каже да референдум неће бити одржан. Он је, иначе, један од четворице министара који се противе расписивању референдума и који су затражили оставку премијера Папандреуа.

„Званична Атина мора да убеди своје међународне партнере да ће одмах урадити све што може како би споразум са ЕУ о финансијској помоћи био спроведен у дело“, нагласио је Ванизелос.

Грчки медији су, у међувремену, јавили да је полиција наредила затварање станица метроа „Синтагма“ и „Евангелисмос“ како би спречила „инциденте“.

(Блиц)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...