ДЕШАВА СЕ...

НАТО НАОРУЖАВА СРПСКЕ КОЉАЧЕ!?


НАТО и Чеку праве војску Косова

ПРАВДА | 3. новембар 2011. | 19:46

БЕОГРАД / ПЕЋ – Агим Чеку, министар снага безбедности Косова, потписаће декларацију са министрима одбране земаља региона и представницима НАТО који учествују на регионалној конференцији НАТО у Пећи. Декларација, како је најављено, треба да поздрави жељу Косова за учлањење у међународне безбедносне и одбрамбене структуре, како би се приближило чланству у алијансу.

На регионалној конференцији министара одбрана земаља региона, уз присуство званичника НАТО-а, учествују и министри одбране Албаније, Македоније, Хрватске, Словеније и Црне Горе. Министар одбране Србије Драган Шутановац није позван. Конференција је почела јуче и трајаће до 5. новембра.

Агим Чеку је рекао да се нада да ће ова конференција допринети заштити и унапређењу безбедности у региону и да неће одустати од формирања косовске војске.

– Наш циљ је чланство у свим регионалним безбедносним структурама, пројектима и иницијативама од значаја за одбрану и безбедност. Потписаћемо декларацију о подршци Косовској безбедносној служби да постане партнер НАТО. Мој циљ и циљ ове владе је да КБС постане функционална војна формација и равноправан партнер НАТО-а – казао је Чеку.

Нинослав Крстић, председник Форума за безбедност и демократију, каже да се албанска страна определила за улазак у НАТО.

– Они су већ формирали безбедносне снаге, али уколико Косово уђе у НАТО, они ће бити за столом на којем се одлучује о судбини других. То никако није добро. Део територије Србије – КиМ – биће држава у саставу НАТО-а. Без тога Србија би могла да се нада неком повратку на КиМ. Албански циљ је да уласком у НАТО заокруже своју државност. Онда би дошли до тога да их, уколико неко покуша нешто према њима, брани НАТО. То је пакт без Србије, која је у чланству Партнерства за мир – истакао је Крстић.

Професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић сматра да је регионална конференција на територији Косова сама по себи апсурд.

– НАТО може да ради шта хоће, у шта смо се уверили. Улазак Косова у НАТО, а да поред тога није чланица УН, био би преседан за Алијансу, али све је могуће. Како после тражити од Србије да уђе у НАТО, када у Уставу Србије стоји да је Косово њен саставни део? Министар одбране Србије Драган Шутановац, и да је био позван, не би смео да учествује на таквом скупу. Видећемо шта ће бити, што кажу: сила Бога не моли – каже Трифуновић.

Драган Петровић са Института за међународне односе тврди да та вест није добра и да представља доказ да је прича о томе како је акција на Косову изнуђена због Милошевића само пројектована, јер је НАТО оружје у рукама САД.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...