ДЕШАВА СЕ...

У недељу протест против неконтролисаног прилива азиланата у Бању Ковиљачу: С обзиром да власт намерно или случајно бежи од овог проблема мештани су се самоорганизовали и у недељу 6. новембра у 12 часова у Бањи Ковиљачи организују протест против неконтролисаног прилива азиланта у Бању Ковиљачу. Такође су донели одлуку да ради безбедности своје деце од понедељка 7. новембра основце не шаљу у школу…


Проблем азиланата у Бањи Ковиљачи


Београд, 04.11.2011, Двери

У послењих неколико месеци у Бањи Ковиљачи, која представља једну од најлековитијих бања, у Србији и једно од најпосећенијих туристичких места, може се приметити  неконтролисани прилив азиланата који долазе углавном из Авганистана и Сомалије.
Према последњим подацима, у Бањи Ковиљачи борави око 2 500 азиланата ван Центра за азил, што је скоро половина од броја становника овог места.

Ако узмемо у обзир да Центар за азил располаже са 250 места, појављује се проблем смештаја и обезбеђивање основних услова за живот азиланата. Плод овог проблема је то да имамо случај да су азилатни приморани да сами траже алтернативне смештаје који често не задовољавају нормалне услове живота. Неретко им мештани издају своје шупе, дворишта у којима су постављени шатори, магацине, локале и поткровља као привремени смештај.


Међутим, овде се појављују и проблеми друге природе. Може се приметити  и негодовање мештана Бање Ковиљаче и Лознице због неконтролисаног прилива азиланата чија им биографија није позната, па се одатле појављује страх за безбедност  свих мештана. Доказ да је сигурност мештана угржена јесу случајеви излива насиља азиланата између њих самих, а чак су се дешавали и конфликти са мештанима. Један од најтрагичнијих инцидената јесте случај да су тројица азиланата силовали једну женску особу која је као туриста боравила у Бањи Ковиљачи.Може се рећи да је ово била кап која је прелила чашу, па су се мештани из страха за безбедност своје породице одлучили да преузму ствар у своје руке. У више наврата су се обраћали локалној власти, локална власт се оградила од овог проблема изјаснивши се да то није у њиховој надлежности, па је жалба стигла и на адресу премијера, али се на одговор и решење проблема још чека.С обзиром да власт намерно или случајно бежи од овог проблема мештани су се самоорганизовали и у недељу 6. новембра у 12 часова у Бањи Ковиљачи организују протест против неконтролисаног прилива азиланта у Бању Ковиљачу.  Такође су донели одлуку да ради безбедности своје деце од понедељка 7. новембра основце не шаљу у школу.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...