ДЕШАВА СЕ...

ШВАБСКИ ПАРЛАМЕНТАРАЦ- ПРВО ДА ПРИЗНАТЕ КОСОВО, ПА ОНДА МОЖДА У ЕУ!?


Петер Вајс: Пре добијања кандидатуре Србија мора да реши питање Косова

четвртак, 03 новембар 2011 19:05

Петер Вајс из делегације немачког Бундестага за југоисточну Европу рекао је данас у Београду да Србија пре добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ мора да убеди земље ЕУ да је у дијалогу са Приштином дошло до нових конкретних решења за нека отворена питања.

Вајс је у разговору са делегацијом Одбора Скупштине Србије за европске интеграције нагласио да ЕУ не може да прими у своје чланство државу са отвореним политичким питањима, саопштено је из Народне скупштине.

Србија очекује да 9. децембра на састанку Савета ЕУ добије одговор на свој захтев за стицање статуса кандидата за чланство у Унији.

Чланица српске делегације Јелена Триван одговорила је да су „преговори Србије са албанском страном прекинути због једностране акције на административној граници, од стране Алалбанаца“. Триван је изнела уверење да ће се ускоро стећи услови за наставак дијалога Београда и Приштине и додала да је у интересу Србије да се ситуација на северу Косова смири, „али да догађаји показују да дијалог није у интересу албанске стране“.

Немачки парламентарци истакли су да је Немачка међу највећим донаторима Србије, „што није довољно видљиво у јавности“. Они су, такође, изнели спремност за јачање економске сарадње две земље и препоручили да се отклоне административне препреке за веће присуство немачких инвеститора.

Чланови Одбора за европске интеграције истакли су да прилив немачких инвестиција у привреду Србије није на задовољавајућем нивоу и да постоје могућности за већу сарадњу, посебно у области енергетике и железница. У српској делегацији, поред Триван, били су и народни посланици Наташа Вучковић и Ненад Константиновић, док су немачку, поред председавајућег посланичке групе ЦДУ/ЦСУ Петера Вајса, чинили и посланици Ута Цаф, Кристел Хапах-Касан и Марилуиз Бек.

(Бета)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...