ДЕШАВА СЕ...

Уле Бјерке: Србија је жртва а не агресор…


Правда | 4. новембар 2011. | 19:27


БЕОГРАД – Књигом „Зашто – пропаганда и лажи о ратовима на Балкану деведесетих година“ норвешки правник и судија Уле Бјерке представио је јавности резултате истраживања о сукобима у Хрватској, БиХ и на Косову, стављајући посебан акценат на раскринкавање увреженог мишљења да су Срби главни кривци и највећи злочинци у ратовима од 1991 до 1999. године. Од 2000. до сада, Бјерке је шест пута боравио у Србији, а на последњем Сајму књига у Београду представио је ову књигу. У интервјуу за „Правду“ говори о сазнањима до којих је дошао током писања и проучавања чињеница које бацају ново светло на ратне сукобе на овом простору у претходној деценији.

– Имао сам двоструке мотиве да напишем ову књигу. Први је био тај што сам се цео живот као судија борио за право и правду, а други што сам по убеђењу пацифиста и противник свега што има везе са ратовањем. Разлози које је НАТО 1999. године наводио као оправдање за бомбардовање тадашње Југославије били су толико неприхватљиви здравом разуму и представљали су својеврсну иницијалну капислу да напишем књигу о ратовима на овом делу Балкана од 1991, да предочим истину о правој улози Србије и српског народа, који у тим ратовима није био агресор, већ жртва – каже на почетку разговора Уле Бјерке.

Каква је била реакција јавности у Норвешкој на књигу „Зашто“?

– Књига је у Норвешкој примљена на најгори могући начин, а то значи апсолутном тишином у јавности и зидом ћутања, што ме је прилично депримирало, али ме није поколебало у намери да чињенице о ратовима у Босни и Косову предочим читаоцима. Књига „Зашто“ првенствено је намењена норвешкој јавности, да би схватила колико је била дволична у погледу Срба и сатанизације вашег народа.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »

  1. Ја сам дубоко увјерен да се двери Истине, полако, али сигурно, отварају. Желим аутору добро здравље и дуг живот да истраје у својој намјери.

    Свиђа ми се