ДЕШАВА СЕ...

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ АМЕРИКАНАЦА НА ДЕДИЊУ. СРБИЈА НАЈБОЉА ГЕОСТРАТЕШКА ОСМАТРАЧНИЦА?!!


НОВА АМБАСАДА САД ШПИЈУНСКИ ЦЕНТАР!?

10. 11. 2011.   12:22

У оквиру нове Амбасаде САД у Србији, која се гради на месту некадашњег Маршалата на Дедињу, биће смештен и регионални центар ЦИА за Балкан.
Амбасада ће се простирати на више од 40.000 квадрата, састојаће се од седам зграда, запошљаваће чак 400 службеника, а пројекат је вредан 117 милиона долара.
Званичници Амбасаде САД су својевремено обелоданили да ће се овај комплекс, опасан високим зидовима, заправо састојати од седам зграда, а уз објекат за смештај маринаца, радионице, „техничке зграде“, главна зграда Амбасаде ће бити највећа и простираће се на 14.000 квадрата, односно – чак три спрата.
Стручњаци из области безбедности немају дилеме да ће су САД одлучиле да управо у Србију сместе седиште ЦИА за овај део Европе.
Американци су одабрали Србију и Београд зато што је реч о фантастичној геостратешкој осматрачници. Србија је на идеалном месту и у односу на Јадран и у односу на источну Европу – оцењује некадашњи професор стратегије, у Школи националне одбране, генерал Радован Радиновић и додаје да ће због овог циља бити инсталирана и најмодернија шпијунска опрема.
Планирано је да Амбасада САД буде свечано отворена 2012. године, а изградња је поверена америчкој фирми Фрамако интернешенел. Њима помаже око 500 радника и инжењера из Србије.
Власти у Београду су се похвалиле да је комплетна процедура за издавање грађевинске дозволе трајала само два месеца, што је својеврсни рекорд за прилике у Србији.
Радови на изградњи нове Амбасаде САД у Србији отпочели су почетком фебруара прошле године, а камен темељац су симболично ударили америчка амбасадорка Мери Ворлик, министар Оливер Дулић и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Извор: vestionline

Категорије:ДЕШАВА СЕ...