ДЕШАВА СЕ...

ВЕЖИ КОЊА ЂЕ ТИ ГАЗДА КАЖЕ


Обама „удара пацке“ лидерима ЕУ

11. 11. 2011.   14:40

Амерички председник Барак Обама телефоном позвао вође великих држава Европске уније, како би им рекао да морају предузети драматичнију акцију у сапсавању еврозоне.
Како преноси Ројтерс, Обама је у четвртак увече редом звао немачку канцеларку Ангелу Меркел, затим председника Француске Николу Саркозија, као и италијанског председника Ђорђа Наполитана.
Такође, амерички министар финансија Тимоти Гајтнер је изјавио да је дужничка криза у Европи и даље највећа препрека глобалном привредном расту, па је од пресудне важности да Стари континент убрзо осмисли одлучан план за поновно успостављање финансијске стабилности.
За то време, на европском континенту Грчка покушава да се спаси од банкрота формирањем нове владе „националног јединства“.
Сада су све очи упрте у новог премијера Лукаса Пападемоса, од ког се очекује практично чудо, тј да извуче Грчку из дугова и банкротсва и омогући нормално функционисање државе.
Истовремено, Европа страхује и од Италије, за коју се сматра да би ЕУ могла „коштати“ и више од Грчке. Наиме, данас би требало да италијански Сенат гласа о пакету мера штедње, чије увођење захтева Европска унија у циљу спречавања ширења дужничке кризе у еврозони.
Аналитичари очекују да ће предлог у Сенату бити усвојен великом већином гласова, као и да ће се исто догодити у суботу у доњем дому парламента. У Сенату ће данас први пут гласати Марио Монти, бивши европски комесар, који је фаворит за новог премијера Италије.
Уколико гласање прође очекивано, Наполитано би могао да прихвати Берлусконијеву оставку већ сутра навече и веома брзо након тога званично овласти Монтија за формирање нове владе, оцењују аналитичари.

Извор: vestionline

Категорије:ДЕШАВА СЕ...