Документи

ДОДИК УПУТИО ПИСМО УН: крање је вријеме да високи представник престане са уплитањем у дневно политичке и теме које су у сваком друштву искључиво унутрашње и о којима суверено морају да одлучују локалне структуре које од тих питања директно зависе и политички и економски, а у крајној консеквенци и на демократским изборима!


ДОДИК УПУТИО ПИСМО САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обавијестио је 10.11.2011. Савјет безбједности УН да је циљ извјештаја високог представника Валентина Инцка о стању у БиХ, да се се одржи представа о неопходности присуства високог представника у свим питањима од значаја у БиХ, било да се она тичу примјене Дејтонског споразума или је ријеч о текући питањима од искључиво локалног значаја и у потпуности у надлежности домаћих структура.

DODIK

– Због тога у Извјештају високог представника можете наћи референцу на готово свако питање које је актуелно у БиХ, наравно виђену очима само једне стране, написану потпуно пристрасно и са циљем да доведе у заблуду – наводи се у Додиковом писму, у које је Срна имала увид.

Осврћући се на неке од аспеката које у свом извјештају Инцко третира, Додик наводи да је досљедност високог представника у паушалном и неаргументованом оптуживању РС за наводно поступање мимо Дејтонског споразума.

– Као и у прошлом извјештају, високи представник не нуди ни један конкретан примјер кршења Дејтонског споразума, али га то не спрјечава да те тешке оптужбе изнесе на више мјеста у свом извјештају – истиче се у писму, и додаје, да је високи представник тумач анекса 10 Дејтонског споразума, али да му чак ни та улога не омогућује да лаконски изриче оптужбе, а да при томе не даје конкретне референце.

Додик наводи РС је један од два ентитета у БиХ и потписник свих анекса Општег оквирног споразума за мир који су саставни дијелови међународног уговора којима се регулишу питања функционисања институција БиХ. Као њихов потписник РС је и субјект међународног права.

– Као и увијек, високи представник рачуна да ће Савјет безбједности некритички прихватити његове оцјене, а да наши ставови немају ни приближну тежину нити снагу – наводи се у писму предсједика РС Савјету безбједности и напомиње да је кршења Дејтонског споразума и његових анекса, поготово анекса 4, сигурно било, али од стране самог високог представника.

Предсједник РС напомиње да му расправа о прошлом извјештају високог представника у оквиру Савјета безбејдности УН ипак даје разлога да вјерује да високо тијело УН не може бити дезавуисано и „увучено у локалну игру коју играју високи представник и његово особље у БиХ“.

– Мени је одавно јасно да високи представник у недостатку стварног посла који му је дат анексом 10 Дејтонског споразума, а који се тиче надзирања примјене Дејтонског споразума, покушава да се уплете у локална питања и да се de facto понаша као једна од страна у БиХ, али он у овом Извјештају показује очиту намјеру да се уплете у посао у коме једину улогу могу имати искључиво ЕУ и њене институције с једне, односно БиХ и њени органи с релевантних нивоа власти, с друге стране, као што је структурисани дијалог – наводи Додик.

При томе, РС у самом дијалогу има активну улогу и у траженом времену доставила је све што је ЕК затражила, те је у потпуности спремна за даље разговоре који ће довести до изградње транспарентнијег и ефикаснијег правосуђа. 

– Такође, структурисаном дијалогу претходио је договор највиших представника РС и ЕУ у којем су, између осталих, третирана и питања референдума и закључака које високи представник помиње и свих недоумица које су се појавиле, а као што сами можете да видите тај договор се поштује и примјењује – подсјетио је предсједник РС и нагласио да структурисани дијалог о реформи правосуђа води Европска комисија и релевантне институције са нивоа заједничких органа БиХ и ентитета.

– Високи представник и његово особље немају никакву улогу, нити су дио поменутог процеса. То је лако провјерити, али је веома тешко објаснити због чега високи представник у свом Извјештају о примјени Дејтонског споразума третира питање које нема никакве везе са споразумом, већ је ријеч о питања односа између ЕУ и БиХ као земље која има аспирације ка чланству у европској заједници – истиче се у писму.

Говорећи о буџету БиХ, Додик је рекао да се намеће питање гдје је граница уплитања високог представника у животна, политичка, економска и финансијска питања БиХ. „Да ли БиХ може да буде третирана као суверена и независна земља, уколико међународни представник полаже права да се уплиће у питања формирања органа власти, усаглашавања буџета и расподјеле прихода од индиректних пореза“, упитао је он.

Природа спора је, каже Додик, борба за обезбјеђење средстава у годинама економске кризе и финансијских рестрикција. „Борба која се, колико видим, води у готово свакој земљи ЕУ и већини земаља свијета. Борба за праведну раподјелу пореских прихода између различитих нивоа власти позната је и легитимна политичка тема у свакој земљи, било да је она федерална, конфедерална или централизована“, објаснио је он, и додао, да је само у БиХ она предмет опсервација међународног представника.

– Само у БиХ је забрањено тражити свој новац. Високи представник и сам констатује да је РС у протеклим годинама оштећена у расподјели индиректних пореза, али упркос томе приједлог из РС да се увођењем подрачуна избјегну будуће неправилности оцјењује као оспоравање државних надлежности – каже се у писму.

Додик је поновио да РС не оспорава надлежности БиХ, нити руши систем индиректних пореза, али инсистира на политици „чистих рачуна“, тј. инсистира да се установи систем расподјеле који ће спријечити да се новац РС узима, а РС доводи у позицију да мукотрпним и бескрајним преговорима моли за поврат властитих средстава.

– Такође, и питање имовине представља очигледан примјер у којем високи представник и његово особље траже себи посла и изговор за свој даљи останак у БиХ. Ситуација у којој смо сада у вези са питањем имовине у највећој мјери је резултат неконзистентног и навијачког понашања високог представника – упозорио је предсједник РС.

За РС је, поручио је Додик, прихватљиво да се установе листе имовине које су неопходне за функционисање институција на нивоу БиХ и да им се та имовина да на употребу, уз клаузулу да престанком потребе за њеним коришћењем она буде враћена у власништво ентитета, односно општина на чијем се територију налази. „Остала имовина биће укњижена као власништво ентитета, односно оштина тамо гдје се налази. Овај јасан принцип треба примјенити, како на војну, тако и на осталу имовину, чиме би се отклониле све недоумице и једини формални разлог за незатварање канцеларије високог представника“, објаснио је он.

Управо због тога, констатовао је Додик, високи представник и његово особље наставиће да чине све да се ови јасни принципи не примјене, а проблем имовине никада не уклони са дневног реда.

– Ове упорне нападе доживљавам као покушај да се ућутка сваки глас који упозорава на проблеме који су, у значајној мјери, узроковани и због покушаја високог представника и његовог особља да наметањем и притиском мијењају одредбе Дејтонског споразума, мијењају механизме доношења одлука и уставни баланс надлежности, те ванпроцедурално јачају ниво власти на нивоу БиХ – наводи се у писму.

Додик је истакао да је крање вријеме да високи представник престане са уплитањем у дневно политичке и теме које су у сваком друштву искључиво унутрашње и о којима суверено морају да одлучују локалне структуре које од тих питања директно зависе и политички и економски, а у крајној консеквенци и на демократским изборима.

В.Д. – СРНА

Категорије:Документи