ДЕШАВА СЕ...

ВАНРЕДНА ВЕСТ: БЕОГРАД ЋЕ АСИСТИРАТИ СЕПАРАТИСТИМА И ОКУПАТОРИМА У НАДЗИРАЊУ „СРПСКОГ ГЕТА“ НА СЕВЕРУ КиМ!?


12.11.2011 11:23 Танјуг

Заједничке царинске тачке Београда и Приштине

ПРИШTИНА – Београд и Приштина су се договорили о заједничком, интегрисаном управљању на административним линијама, преноси данас приштински лист „Коха диторе“ и истиче да је договором предвиђено заједничко патролирање царинских и пограничних службеника са Косова, из Србије и Еулекса.„Предлог је стигао као паралелан процес са процесом дијалога“, рекли су за лист међународни извори.

„Све стране су разговарале о овом питању, али не као о теми дијалога. Сада су се сви сложили и биће интегрисаног управљања границама“, изјавио је неименовани високи међународни званичник.

Споразум предвиђа да Косово и Србија имају заједничке царинске тачке, не обавезујући притом Србију, да Косово призна као државу, док је косовска влада пристала да прелази са Србијом буду успостављени системом интегрисаног управљања границама, по стандардима Европске Уније.

Лист наводи да је посредник ЕУ у дијалогу Роберт Купер синоћ боравио у Приштини и састао се са шеФицом косовског преговарачког тима, Едитом Tахири, али да је и тај састанак био затворен са јавност.

На том сусрету је било речи и о последњим припремама пре него што се Едита Tахири и (шеФ преговарачког тима Београда) Борислав СтеФановић поново састану у Бриселу.

Лист оцењује да је прихватањем овог предлога и званично прихваћена тема граничних прелаза који су постали део дијалога, иако је влада Хашима Tачија то јавно негирала и жестоко се противила.

Према сазнањима листа, СтеФановић је прошлог месеца тражио од посредника Роберта Купера да предлог о интегрисаном управљању царинама изнесе властима у Приштини.

СтеФановић је од Купера тражио да систем интегрисаног управљања границама буде примењиван само на Јарињу и Брњаку, али је његов предлог посредник изменио тако да се тај систем прошири на свих шест административних прелаза са Србијом.

Категорије:ДЕШАВА СЕ...