ДЕШАВА СЕ...

Вукадиновић је навео да улазак Србије у НАТО подржава свега 14,6 одсто, а да му се противи готово 70 одсто испитаних. Више од 75 одсто грађана учесника испитивања противи се да држава одустане од подршке Србима на северу Косова због добијања кандидатуре за чланство у ЕУ у децембру…


Истраживање НСПМ: Евроентузијазам у паду, СНС води испред ДС, кључ владе у рукама трећепласираног

петак, 11 новембар 2011 16:27

Београд – Према истраживању Нове српске политичке мисли, највећи рејтинг на политичкој сцени има СНС, коју подржава 28,4 одсто испитаних, и ДС, коју подржава 27 посто.

Ђорђе Вукадиновић каже да ће, према резултатима овог истраживања, само још четири странке моћи да пређу цензус, а то су СПС, за коју би гласало 8,4 одсто, СРС са 7,1 одсто подршке, ДСС са 7,1 и Либерално-демократска партија са 6,6 одсто.

Вукадиновић је рекао да би за цензус могли да се боре и Уједињени региони Србије, који сада имају подршку од 3,2 одсто, док је то много мање вероватно за Јединствену Србију са 2,6, Социјалдемократску партију Србије са 2,3 и Лигу социјалдемократа Војводине, коју је у истраживању изабрало 2,2 одсто грађана (сви остали имају мање од два процента).

Испитивање НСПМ-а обављено је у октобру, у форми теренског истраживања, уз учешће 1.200 грађана старијих од 18 година.

Процењујући могуће постизборне коалиције, Вукадиновић је рекао да је то сада веома тешко претпоставити, али да ће јако добру, практично одлучујућу улогу имати трећепласирана странка – СПС, нарочито ако на изборе изађе с коалиционим партнерима из Јединствене Србије и с Покретом уједињених пензионера Србије.

Према његовим речима, на изборе би изашло 61 одсто анкетираних, док је 21 одсто одлучно против. У случају одржавања председничких избора највећи број гласова 38,2 одсто добио би досадашњи председник Борис Тадић, док би председник СНС-а Томислав Николић добио подршку 33,9 одсто испитаника.

Тадић је уједно и политичар који ужива највеће поверење грађана и у том смислу има подршку 11,2 одсто испитаних, на другом месту је Томислав Николић са 10,9 одсто. Следе Драган Ђилас са 5 одсто, Ивица Дачић са 4,7, Драган Марковић Палма са 4,6, Вук Јеремић са 4,4 и Чедомир Јовановић са 3,2 одсто подршке.

Као могућег будућег премијера, највише испитаника види градоначелника Београда Драгана Ђиласа, на другом месту је функционер СНС-а Александар Вучић, на трећем министар спољних послова Вук Јеремић, а на четвртом потпредседник Владе Ивица Дачић.

Уредник НСПМ-а Слободан Антонић је рекао да је забележен даљи пад евроентузијазма међу грађанима, па сада 47,4 одсто испитаних подржава улазак у Европску унију, док се томе противи 37,5 одсто.

Вукадиновић је навео да улазак Србије у НАТО подржава свега 14,6 одсто, а да му се противи готово 70 одсто испитаних. Више од 75 одсто грађана учесника испитивања противи се да држава одустане од подршке Србима на северу Косова због добијања кандидатуре за чланство у ЕУ у децембру.

Антонић је рекао да подршка Унији опада константно од августа, а да је разлика између оних који подржавају учлањење у ЕУ и оних који се томе противе „никада мања“.

Као најупешнијег министра испитани грађани виде Ивицу Дачића (34,8 одсто), а следе Вук Јеремић (19,1), Расим Љајић (17,4), Зоран Станковић (5,9), Милутин Мркоњић (4,9), Драган Шутановац (3,5) и Божидар Ђелић, који је добио подршку 2,5 одсто учесника анкете.

(Ово је део ширег истраживања који је презентован на конференцији за штампу 11. 11. 2011)

Видео запис са конференције за новинаре погледајте ОВДЕ.

(Бета)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »

  1. Могли су тако да изоставе из анкете ЦНС или ДС и да наброје остале које су поделиле 100% гласова. Овде се свесно изостављају Двери Српске али нема везе, изненадићете се сви. Ма колико се трудили да од њих направе фашисте, комунисте, ђиласове плаћенике, много ће нас гласати за њих. Жао ми је што јеан овакав сајт, који пратим често, поставља овакве текстове и тиме учествује у медијској блокади политичке сцене.

    КОМЕНТАР РЕДАКЦИЈЕ ФБР: Ми мислимо да је управо зато добро што смо преузели тај чланак, јер сте сада у могућности да га јавно критикујете или демантујете. Ми преузимамо материјале са разних сајтова, и објављујемо их без цензуре, али такође не цензуришемо ни коментаре читалаца, осим ако су изузетно вулгарног или кримииналног садржаја- иначе за садржај овог чланка је одговоран искључиво НСПМ, одакле смо и преузели чланак… Уосталом, можда и Ви господине Едвард можете да напишете јавни деманти у виду чланка, који ћемо радо објавити- услов је само да се потпишете пуним именом и презименом…

    Свиђа ми се