ДЕШАВА СЕ...

ИТАЛИЈУ ВИШЕ НЕМА КО ДА СПАСЕ. СВЕТ НА ИВИЦИ ЕКОНОМСКОГ КОЛАПСА – НУРИЈЕЛ РУБИНИ, „ДОКТОР ПРОПАСТ“, НАЈАВЉУЈЕ ДОЛАЗАК НАЈЖЕШЋЕ КРИЗЕ ДО САДА


СВЕТ НА ИВИЦИ ЕКОНОМСКОГ КОЛАПСА – НУРИЈЕЛ РУБИНИ, „ДОКТОР ПРОПАСТ“, НАЈАВЉУЈЕ ДОЛАЗАК НАЈЖЕШЋЕ КРИЗЕ ДО САДА…

Италију више нема ко да спасе

РИМ, 12. 11. 2011.

Предаја – Отпис дуга Риму у Бриселу се и не узима у разматрање јер су дугови астрономски. Прогноза – Кулминација светске кризе очекује нас убрзо, каже човек који је предвидео крах америчке економије 2008.
ITALIJA-1
Италијански Сенат усвојио је јуче пакет економских мера за смањење јавног дуга, који износи невероватних 1.900 милијарди евра. Усвојени пакет требало би да спречи банкрот треће по величини привреде у еврозони и потпуни суноврат светске економије.
Међутим, економски стручњаци сматрају да усвојене мере неће спасти Рим и да свету предстоји нова економска криза.
– Тешко је очекивати да ће народ мирно прихватити оштре мере штедње којима је предвиђено да запослени раде више за мање пара. Као и у Грчкој, могу се очекивати штрајкови незадовољних радника – наглашава професор економије са Њујоршког универзитета Нуријел Рубини.

* Спремају се штрајкови

Познат по томе што је предвидео крах америчког тржишта некретнина и глобалну рецесију још 2006, две године пре њеног избијања, „доктор пропаст“, како га зову сада, предвиђа да је пад Италије увод у кризу која ће бити много већа.
– Други талас кризе је кренуо, а у 2013, а можда и раније, очекује нас кулминација – сматра оснивач фирме за економске и финансијске анализе „Рубини глобал економикс“. Он каже да је италијански дуг стигао до тачке са које више нема повратка. 

– Никаква политичка промена не може променити чињеницу да италијански дуг износи 120 одсто БДП-а. Италија би требало да оствари суфицит од пет одсто само да би могла да отплаћује дуг – каже Рубини.

Велико је питање како ће Италијани реаговати на усвојене мере, међу којима су повећање ПДВ-а са 20 на 21 одсто и замрзавање плата у јавном сектору до 2014. године.
Он је истакао и да би Италија могла да напусти еврозону и врати се својој националној валути – лири. У том случају, то би значило и распад јединствене монетарне уније – каже Рубини, који је објаснио и разлике између дужничке кризе у Грчкој и Италији.
– Италија је седма по величини економија на свету и трећа у Европи. Удео Италије у БДП-у ЕУ износи 17, а Грчке свега два одсто. Дуг Италије износи невероватних 1.900 милијарди евра, док је Грчка у минусу „свега“ 350 милијарди. Када погледате како су реаговала светска финансијска тржишта последњих десет дана, за време Грчке драме, није тешко закључити шта би се десило када би и Италија доспела у исту ситуацију – истиче економски стручњак.
Он истиче да је немогуће да европартнери, пре свих Немачка и Француска, натерају банкарски сектор да Италији отпише део дуга.
ITALIJA-2
– Отпис дуга Италији се у Бриселу и не узима у разматрање јер су дугови Рима астрономски високи. У еврозони једноставно нема довољно новца за спас Италије. Једно је кад отпишете 100 милијарди као Грчкој, а друга ствар је опростити Италији половину дуга, односно 1.000 милијарди евра. Чак и у Европском фонду за помоћ угроженим земљама, који је повећан на 1.000 милијарди евра, нема довољно средстава за спас Италије – закључује Рубини.

* Врућ кромпир Монтију

Пакет мера усвојен у италијанском парламенту односи се на кресање јавних трошкова, реформу пензијског система, либерализацију, поједностављење административних процедура и подстицај запошљавања. Оштрим мерама штедње би до 2014. Италија требало да уштеди 60 милијарди евра. Када мере борбе против кризе, на које се земља обавезала ЕУ, буду дефинитивно усвојене, премијер Силвио Берлускони уручиће оставку италијанском председнику Ђорђу Наполитану. Нови мандатар ће, како се очекује, бити бивши европски комесар Марио Монти од кога се очекује да на челу транзиционе владе примени усвојене и уведе нове реформе. По свему судећи Монти ће у својим рукама имати више него врућ кромпир.

* Министарка шокирала Британију: Вратимо се Марксу и Енгелсу

Министарка економије Велса Едвина Харт, коментаришући актуелно стање у економији, нагласила је да је капитализам као систем „разочарао“. Притом се осврнула на тешко стање економије у Велсу и у остатку Британије истичући пропаст индустријског сектора и високу незапосленост младих људи.
– Жао ми је, али капиталистички систем је разочарао. Да бисмо правилно дискутовали о актуелним проблемима требало би се да се вратимо историјским лекцијама Карла Маркса и Фридриха Енгелса – рекла је она. Коментар је изазвао бурне реакције колега из британске политике.
– Да ли је ова министарка економије заиста способна да привуче стране инвестиције – запитала се Еланд Паро из проевропске Либерално-демократске странке.

ИЗВОР: Бранислав Чукић pressonline.rs

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

1 reply »

  1. Vratimo se Titovom sistemu dok ne bude kasno i zavrnimo rukave uz pesmu i radimo nesto umesto gluvarenja i praznih prica o kapitalistickom blagostanju…. Ako je verovati ekonomistima da ne postoji besplatan rucak onda i kapitalisti moraju svatiti da ni oni ne mogu da se bogate na tuđi račun, i da ne postoji besplatna radna snaga…!!!

    Свиђа ми се