ДЕШАВА СЕ...

КО САД ЛАЖЕ- БОЖА „ФРАНЦУСКИ ЂАК“ ИЛИ ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР- ОВАЈ ПОСЛЕДЊИ КАЖЕ ДА РАЗГОВОРИ СА „КОСОВОМ“ ЈЕСУ УСЛОВ ЗА КАНДИДАТУРУ!?


Божидар Ђелић: Учешће Косова на форумима услов за датум преговора, не за кандидатуру

субота, 12 новембар 2011 00:01

Питање учешћа Косова на регионалним форумима биће главна тема следеће рунде дијалога између Београда и Приштине, која би требало да се одржи наредне недеље, потврдили су ”Новостима” у Европском савету. Брисел, међутим, још нема ”готов” предлог како би ово учешће требало да изгледа, као што је то био случај са царинским печатима. ”Гимних” формула, која је већ омогућила представницима Београда и Приштине да седну за заједнички сто могла би да буде образац. Она подразумева да испред учесника састанака стоји само име, без функције и елемената државности.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић каже да је Србија формулисала неколико предлога и да су сви у складу са нашим уставом и законом:

– Договор не мора да се постигне до 9. децембра, јер је Европска комисија у свом мишљењу учешће на форумима навела као услов за добијање датума преговора, а не статуса кандидата.

Према нашим сазнањима, једно од решења прихватљиво за обе стране могло би да буде да се убудуће назив Унмик-Косово замени формулацијом ”Косово – по Резолуцији СБ УН 1244” или само речју Косово.

Покушаји Приштине да издејствује столицу у Савету Европе неће успети, јер ова међународна организација не признаје Косово као независну државу, већ га искључиво третира у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, каже за ”Новости” посланик Жељко Ивањи, члан наше делегације у СЕ. За пријем сваке нове чланице потребна је једногласна одлука Комитета Савета министара СЕ. У овом телу седе министри 47 земаља, од којих многе не признају Косово.

(Вечерње новости)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...