ДЕШАВА СЕ...

ПО ОЛИВЕРУ ИВАНОВИЋУ БАРИКАДЕ СУ ЛЕГИТИМНИ ОБЛИК БОРБЕ СРПСКОГ НАРОДА И СКУПШТИНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА НИЈЕ ОБАВЕЗУЈУЋУ ЗА СРБЕ- ДА ЛИ СЕ ТО ОЛИВЕР РАЗИЛАЗИ СА ЗВАНИЧНИМ БЕОГРАДОМ!?


Оливер Ивановић: Србија  даје подршку људима који су се определили за миран отпор на КиМ

петак, 11 новембар 2011 21:05

БЕОГРАД – Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да не треба да чуди што се пролонгира усвајање текста Декларација о Косову и Метохији јер је то  веома осетљиво питање и може да буде прекретница у односу према Србима на северу Косова и Метохије.

„Нова декларација о Косову није обична декларација, јер она може да буде прекретница у односу државе према Србима на Косову, а и они који учествују у њеној изради имају осећај историјске одговорности“, изјавио је Ивановић за телевизију Б92.

Ивановић, међутим, подсећа да декларација као таква не представља обавезујући документ, већ изражава вољу већине у парламенту.

„Овог тренутка се у владајућој коалицији чују дисонантни тонови према декларацији, па је један део коалиције, пре свега СПО, али и неке опозиционе партије, кренуо офанзивно да намеће своје ставове“, рекао је он.

Ивановић тврди да неслагања у владајућој коалицији у односу према Косову и Метохији не значе да је Србија променила курс према Косову и Метохији.

„Све одлуке и документи донети у последње време указују да се Србија не одриче Срба са Косова и да даје подршку људима који су се определили за миран отпор“, навео је он, оценивши да представнике четири општине са севера Космета треба укључити у дијалог и одлучивање о ситуацији.

Он је изјавио да не очекује разлаз Срба са севера Косова и владе Србије о питању барикада, али и навео да је тешко да ће код тамошњих Срба проћи план о интегрисаном управљању админстративним прелазима.

Према његовим речима, тешко ће моћи да „прође“ план о интегрисаном управљању, јер ће  99 одсто Срба са севера Косова бити против постављања албанских цариника на административне прелазе.

„Сигуран сам да барикаде представљају озбиљан основ за проналажење бољег решења“, казао је Ивановић за Б92

Он је додао да „нико у власти до сада није оспорио барикаде као начин мирног протеста“ и да је Кфор  схватио да те барикаде не може силом да руши.

Ивановић је казао да Срби на северу имају јасну жељу да се не одвоје од Србије и да им смета успостављање царине на административним прелазима.

(Танјуг)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...