ДЕШАВА СЕ...

СПРЕМА ЛИ СЕ НОВА ИЗДАЈА?


Београд и Приштина о решењима за прелазе   

12. 11. 2011   17:26

БЕОГРАД, ПРИШTИНА – Обриси коначног решења за административне прелазе на северу Косова се назиру, а циљ је да се потврди посебност Брњака и Јариња и да се обезбеди присуство државе Србије на тим прелазима, изјавио је данас Танјугу шефпреговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић.
Он није желео да коментарише писање приштинске штампе о томе да је постигнут коначни договор који подразумева интегрисано управљање царином јер се, како је рекао, „о коначном договору не може говорити све док државни органи Србије не дају свој суд о документу о КиМ“.
Приштински лист Коха диторе, наиме, данас преноси да су се Београд и Приштина договорили о заједничком, интегрисаном управљању на административним линијама, при чему је договором предвиђено заједничко патролирање царинских и пограничних службеника са Косова, из Србије и Еулекса.
И шеФ приштинског тима у дијалогу Едита Tахири јуче је за приштински дневник „Епока е ре“ потврдила да је за Косово прихватљив предлог европског посредника Роберта Купера о интегрисаном управљању границом, који се, према наводима медија, синоћ састао са Tахиријевом иза затворених врата.
Истовремено, међународни извори потврдили су „Кохи“ да је предлог решења стигао као паралелан процес са процесом дијалога.
Извори које наводе приштински медији тврде да о решењима за прелазе разговарају све заинтересоване стране, док СтеФановић у изјави Танјугу тврди да о томе преговарају Београд и међународна заједница, при чему не негира да постоје контакти на релацији Брисел Приштина.
И једни и други слажу се да разговор о прелазима није део дијалога.
Према приштинским изворима споразум о прелазима предвиђа да Косово и Србија имају заједничке царинске тачке, не обавезујући при томе Србију да Косово призна као државу, док је косовска влада пристала да прелази са Србијом буду успостављени системом интегрисаног управљања границама, по стандардима Европске Уније.

Стефановић, међутим, тврди да је пре било каквог Финалног договора о прелазима неопходно да своје мишљење кажу и званични органи државе Србије, те да одмах након тога очекује одлазак у Брисел на наставак дијалога.
„Наш одлазак у Брисел биће у великој мери суочавање са већ прилично разрађеним темама и када се ради о прелазима, али и о питањима из следеће рунде дијалога, пре свега регионалном представљању Приштине на мултилетериланим Форумима и признавању Факултетских диплома“, рекао је СтеФановић.
Он је потврдио да ће се решење односити на свих шест административних прелаза, при чему ће морати да се уважи посебност Брњака и Јариња.
„Циљ Србије је да се потврде план од шест тачака генералног секретара УН Бан Ки-муна, Резолуција 1244, посебност прелаза Брњак и Јариње, као и да држава Србија има утицај и присуство на тим прелазима“, објаснио је шеф београдског тима.
Стефановић је критиковао поједине политичаре са севера Косова и у Београду који, како је рекао, договор о прелазима и декларацију злоупотребљавају у страначке сврхе.
Управо због тих манипулација, додао је Стефановић, он очекује да да ће бити отпора, неразумевања и злоупотреба онога што је договорено у Бриселу, те да не очекује да решење доживи једногласну подршку.
„Мора се престати са манипулацијом грађанима. Задатак државе је да грађанима каже истину, а то је да се никако нећемо одрећи Косова, али да морамо да радимо на могућим решењима и избегнемо невоље. Лако је доћи до немогућих решење, али је питање како их спровести и то је нешто на шта лидери са севера не дају одговор“, поручио је Стефановић.

И док је министар и потпредседник ДС Душан Петровић уверен да ће бити постигнута сагласност о тексту декларације о Косову и Метохији, што ће омогућити наставак дијалога Београда и Приштине, државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић сматра да не треба да чуди што се усвајање текста пролонгира.
„Tо је веома осетљиво питање и може да буде прекретница у односу према Србима на северу Косова и Метохије и они који учествују у њеној изради имају осећај историјске одговорности“, изјавио је Ивановић за телевизију Б92.

Извор: Танјуг

Категорије:ДЕШАВА СЕ...