ДЕШАВА СЕ...

ШВАБА САВЕТУЈЕ НАШЕ ПОЛИТИЧАРЕ ДА ОДЛУКЕ О КиМ ДОНЕСУ ИЗА ЛЕЂА НАРОДУ!?


Ерхард Бусек: О подели Косова дискутовати мимо јавности

петак, 11 новембар 2011 22:08
Недавном изјавом да подела Косова не би нужно изазвала додатне проблеме у региону, бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек изненадио је многе будући да европски политичари углавном мисле супротно. Бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе казао је за „Политику” да би о подели Косова требало расправљати „по страни” како медији не би изазвали буку око тога, премда признаје да је тај сценарио немогућ све док две стране нису за истим столом и не разговарају директно.

„Неопходно је одрживо решење за Косово. Преложио сам то (идеју о подели Косова) јер нисам баш сигуран да су Косовари спремни да дођу до ње. Али у овом тренутку је прерано за то јер је неопходно да две стране седну за исти сто”, рекао је Ерхард Бусек.

Имате веома добре контакте са албанским властима у Приштини. Сматрате ли да је реално да оне желе да разматрају идеју о подели?

Тренутно албанске власти у Приштини нису раде да то чине, али то може бити једна од могућности. О тој идеји мора да се дискутује са стране тако да не изазове превелику буку у медијима.

Имајући на уму чињеницу да је предизборна кампања у Србији већ почела, мислите ли да су српски политичари спремни да ускоро представе предлог о мењању граница?

Време изборних кампања није најбоље за предлоге. Тренутно српске странке заступају мишљење да је Косово и даље део Србије докле год оно постоји. И сада је немогуће дискутовати ни о чему другом.

Шта препоручујете српским политичарима? Како да представе предлог о промени граница, а да се не замере међународној заједници, нарочито ЕУ?

Српским политичарима могу само да препоручим тест реалности. Србија мора да одлучи којим путем жели да иде. Не можете бити са Европском унијом а уједно и са Русијом, Кином и киме год још.

Како убедити велике силе да је за проблем Косова неопходна нека врста Дејтонске конференције?

Мени није јасно шта би се добило неком Дејтонском конференцијом. Сматрам да је неопходно да две стране седе заједно. Пре него што Срби и Косовари не седну заједно за један сто, ништа није могуће. Чак ни Дејтонска конференција.

Зашто мислите да подела Косова не мора нужно да створи проблеме у региону, нарочито у Босни и Херцеговини, као што мисле многи европски политичари?

Косово није ни у каквoj вези са БиХ. Овде су проблеми другачији. У Босни је неопходно да различите политичке снаге прихвате да морају да имају заједничку земљу и да желе ту државу, што сада није случај.

Ненад Радичевић

(Политика)

Категорије:ДЕШАВА СЕ...