Балкан

Радмановић је рекао и да су, након више од годину дана, мале шансе за формирање власти на државном нивоу БиХ, јер су договори препуштени лидерима политичких партија, што није добро…


Небојша Радмановић: БиХ да буде неутрална ако се гласа о Палестини

субота, 12 новембар 2011 13:47

Члан Председништва БиХ, из реда српског народа, Небојша Радмановић сматра да су Палестинци заслужили мир и државу, али да БиХ мора остати неутрална уколико се у Савету безбедности УН о том питању буде гласало са „да” или „не”.

Радмановић је у интервју Радију Слободна Европа рекао да је то његов став, као и да Председништво које око тог питања није јединствено, мора избалансирати свој говор који се очекује ових дана у Савету безбедности.

Радмановић је рекао и да су, након више од годину дана, мале шансе за формирање власти на државном нивоу БиХ, јер су договори препуштени лидерима политичких партија, што није добро.

Радмановић је оценио и да „колективни шеф државе” ради сложније него пре, те да ће и различити ставови око палестинског пријема у УН до седнице Савета безбедности бити избалансирани, а говор председавајућег усаглашен.

Он је, међутим, изнео примедбу да они који производе највише кризу у БиХ уопште нису одговорни за то.

„То су одређени међународни представници у овој земљи. Ја мислим да бисмо се лакше договарали да њих нема овде уопште. Превише се неке групације у БиХ ослањају на њих и то нам производи делом кризе. Наравно, то не значи да нисмо одговорни ми који смо изабрани у БиХ. Тешко се у овом моменту може договорити око формирања власти”, рекао је Радмановић.

Он је додао да не може рећи да се то никако неће догодити, али да не може да каже ни да ће се догодити за 15-ак дана, како неки поручују.

Радмановић сматра да, у овој фази, нажалост, нема могућности ни за договор о Уставу БиХ, јер док он и они којима припада сматрају да у Уставу треба урадити оно што је могуће и око чега се сви слажу, из Сарајева, па и из Мостара кажу да је сада прилика за корените промене највишег државног акта.

Говорећи о стању у регији, Радмановић је рекао да су односи БиХ са суседима „компликованији него у неким претходним периодима”.

Упитан шта је компликовано, Радмановић је рекао да мисли да је „решење и за нас и за ЕУ да сви будемо чланови”, па да се проблеми решавају унутрашњим, а не спољним притисцима, као што је то, како каже, био случај са Румунијом и Бугарском.

Он је пожелео Србији да већ сада, у децембру постане кандидат за чланство у Европској унији, а Црној Гори да отвори преговоре, мада му је, како је рекао, жао што ће БиХ остати усамљена.

(Танјуг)