Балкан

Сарајевски медији преносе да је у извештају истакнуто да је високи представник у БиХ наставио са незаконитим радњама и да је „драматично прекорачио” свој мандат који проистиче из Анекса 10 Дејтонског споразума…


РС званично од СБ УН затражила укидање високог представника у БиХ

субота, 12 новембар 2011 20:32

БАЊАЛУКА – Република Српска је и званично од Савета безбедности УН затражила укидање позиције високог представника у Босни и Херцеговини, с циљем обнове уставне владавине и владавине закона.

Шести Извештај РС достављен је генералном секретару Бан Ки-муну заједно за писмом које му је упутио председник РС Милорад Додик. Сарајевски медији преносе да је у извештају истакнуто да је високи представник у БиХ наставио са незаконитим радњама и да је „драматично прекорачио” свој мандат који проистиче из Анекса 10 Дејтонског споразума.

Тај анекс, како се прецизира, високом представнику даје овлашћења као координатору активности међународне заједнице и посреднику између домаћих страна.

„Република Српска сматра да, након 16 година мира, једноставно нема оправдања за даље присуство високог представника у БиХ, који крши људска и демократска права грађана БиХ, спречава економски развој, успорава ЕУ интеграције и подрива постизање консензуса у држави”, наводи се извештају.

Високи представник је, међутим, наставио са незаконитим радњама и драматично је прекорачио свој мандат из поменутог анекса, указује се у извештају РС и додаје да високи представник наставио да доноси одлуке којима се поништавају законске радње уставних тела БиХ.

„Исто тако, високи представник наставља да присваја право да намеће ванрасправне казне за појединце по кратком поступку – без процеса или могућности жалбе. Високи представник је, чак, недавно тврдио да му Устав БиХ даје овлашћења да ‘решава политичке и процедуралне сукобе’“, прецизира се у извештају и додаје да високи представник погрешно тврди да је „врховни ауторитет у погледу спровођења Дејтонског споразума”.

Цитирајући Анекс 10 Дејтонског споразума, у извештају се наводи и да високи представник континуирано подрива консензус између конститутивних народа у БиХ и да је његов неповољан утицај на политику евидентан када је реч о застоју у формирању новог Савета министара БиХ.

(Танјуг)