ДЕШАВА СЕ...

АЛАРМАНТНО: ВАКЦИНА ИЗАЗИВА БОЛЕСТ?! Свих 149.817 Срба који су 2009. и 2010. године примили „фоцетрију“, „Новартисову“ вакцину против свињског грипа, више не спава мирно!


АЛАРМАНТНО: ВАКЦИНА ИЗАЗИВА БОЛЕСТ?!
Цепиво против свињског грипа које је примило 149.817 људи садржи сквален, потенцијални узрок многих обољења
14. Новембар, 2011. (Курир)

TOMICA VAKCINA

БЕОГРАД – Шта су нам убризгали?
Свих 149.817 Срба који су 2009. и 2010. године примили „фоцетрију“, „Новартисову“ вакцину против свињског грипа, више не спава мирно!
Вакцина против свињског грипа није била довољно испитана, а појачивач дејства сквален, који је у њеном саставу, може да изазове многе болести: астму, мултиплу склерозу, дијабетес, али и спаваће болести за које стручњаци тврде да могу да се појаве у будућности, сазнаје Курир.
Страх појачава и чињеница да је вакцина направљена брзо, а у Србији је регистрована без потпуне документације.

*Направљена на брзину
Др Радмило Петровић, епидемиолог, каже за Курир да људима који су примили вакцину може свашта да се деси.
– Вакцина је направљена брзо и недовољно је испитана. У такозваним предлиценцним испитивањима цепиво се даје животињама. Уколико немају последице, онда се даје малом броју људи. Али то није урађено, као што није испитана на деци и трудницама. „Новартис“ није имао времена за опсежнија истраживања, јер послелиценцно праћење последица по здравље захтева године. Ми не знамо у којој мери ће вакцина са скваленом утицати на здравље људи – упозорава он.
Имунолог из Загреба Срећко Сладовљев за „Инсајдер“ рекао је да може доћи до аутоимуних болести и да овај појачивач не би требало да се примењује на људима.

*Предлог министарства
Директорка Агенције за лекове Татјана Шипетић каже за Курир да људи у Србији могу мирно да спавају.
– Сквален се налази у саставу адјуванса МФ59, који се користи у сезонској вакцини против грипа још од 1997. године. Од 2006. године 20 милиона људи примило је вакцину и није уочено да се појавила било која болест везана за сквален. Агенција је на основу закона и наших и међународних прописа који дозвољавају примену сквалена у вакцинама против грипа проценила да је у „фоцетрији“ његова употреба безбедна. Иначе, он је присутан у човековом организму – каже Татјана Шипетић. Она нам је рекла да су добили сву документацију неопходну за издавање привремене дозволе у складу са чланом 45. Закона о лековима и медицинским средствима, али и на основу предлога Министарства здравља за хитно издавање привремене дозволе.
– Тражили смо и допуну документације. Пошто смо је добили, издали смо дозволу за стављање у промет. Потврђивала је повољан однос користи у односу на ризик при примени те вакцине – нагласила је она.

*Амери га забранили
Иначе, вакцину са адјувансом, односно скваленом, како је пренео „Инсајдер“, купила је већина земаља у Европи. Француска је на пример користила вакцину без сквалена. „Новартис“ је за америчко тржиште правио посебну вакцина без сквалена.

*Оболели од вакцине
Противници сквалена најчешће се позивају, на америчко искуство. Један број америчких војника који су примили вакцине током Заливског рата накнадно је оболео од аутоимуних болести, а као разлог навођен је склвален, који је тада додат вакцини против антракса. Број оболелих био је 10 пута већи него претходних година. Међутим, узрок који је довео до развоја синдрома никада није чврсто установљен, али није ни искључена повезаност са вакцином и скваленом.
Према правилнику о имунизацији становништва Србије, нигде није предвиђено да је сквален дозвољен, а да би се примењивао на становништву, мора да буде дозвољен. Надлежне институције прекршиле су правилник уз оправдање да је увезена вакцина малтене слична оној која је код нас дозвољена.

*Станковић: СЗО због вакцина долази у Београд
Зоран Станковић, министар здравља, каже да су се са стручњацима Светске здравствене организације договорили да се заједно са европским стручњацима појаве 12. децембра у Београду и учествују на конференцији о вакцинацији и пандемији свињског грипа.

*Шта је Томица рекао о сквалену?
Б92: Ви сте министар у Србији, ми смо грађани Србије, а нисмо знали да вакцина може да изазове аутоимуне болести. Није испитан сквален, који је саставни део вакцине.
Томица Милосављевић: Свака вакцина може да има неке нежељене ефекте, ја вам понављам, кад дајете вакцину или лек у медицини, увек размишљате о томе колика је корист од њеног коришћења и колика је потенцијална штета од нежељених ефеката.
Б92: Једна ваша изјава је била је да не можете да препоручите вакцину трудницама, да ће то тек морати струка да препоручи.
Томица Милосављевић: Тако је.
Б92: Ко је онда одлучио да се то препоручи трудницама?
Томица Милосављевић: Струка, међународна и домаћа. Заузет је став да треба да се вакцинишу и труднице и деца.

 

1 reply »

  1. Licno smatram da se Tomice Milosavljevica familija uhvati i vakcinise istom vakcinu kao i Tadiceva i cele njegove mafije .Njima suditi a familije ostaviti da se muce i da crknu u najvecim mukama

    Свиђа ми се