ДЕШАВА СЕ...

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ЈЕДИНИ УСПЕХ „ПЕТООКТОБАРСКИХ“ ИЗДАЈНИЧКИХ ПРЕВРАТНИКА, КОЈИ СУ ПОСЛЕДЊИХ 12 ГОДИНА НА ВЛАСТИ У СРБИЈИ, БИО- „ПРОТЕРИВАЊЕ“ НАЈОБРАЗОВАНИЈИХ И НАЈСПОСОБНИЈИХ ИЗ СРБИЈЕ!?


Бранко Ковачевић: Србија је стара и необразована

недеља, 13 новембар 2011 17:01

Најбољи високообразовани млади људи ће и даље одлазити из Србије, јер је она једна од најсиромашњијих држава у Европи, која при томе нема слуха да више улаже у науку и створи боље услове за останак таквих људи, оцењују представници просветне струке.

Ректор Универзитета у Београду проф. Бранко Ковачевић изјавио је да се процењује да је у последњих 20 година Србију напустило око пола милиона грађана, а да је држава одласком најбољих изгубила око 12 милијарди евра.

– Одласком најбољих стручњака и младих дипломаца Србија је много изгубила, јер се годинама улагало у њихово образовање, а сада они раде у другим државама у којима плаћају порез – рекао је ректор Ковачевић.

Он је додао да је Србија једна од најсиромашнијих држава у Европи, а да једино јака економија и привредна могу да утичу на отварање нових радних места.

– Једино ћемо отварањем нових радних места задржати најбоље, а ту могу да помогну и инвеститори који ће у њих улагати – додао је Ковачевић.

Ректор је напоменуо да је „Србија стара и необразована и да док у свету земље имају од 40 до 60 одсто младе, високообразоване генерације, ми имамо 40 одсто неписмених“.

– Данас одавде и даље одлазе високообразовни људи, јер се они у свету највише траже, а поготово они који су завршили природне и техничке науке – казао је ректор и додао да на пример Немачка у овом тренутку тражи око 400.000 инжењера, који ће радити на модерним технологијама и иновацијама и то све како би та земља побољшала бруто национални доходак за један до два одсто.

(Блиц)