ДЕШАВА СЕ...

КРВ НИЈЕ ВОДА- НЕМЦИ НАСЛЕДИЛИ ГЕНЕТСКИ МРЖЊУ ПРЕМА ЈЕВРЕЈИМА- БИЛО БИ ИНТЕРЕСАНТНО ИСТРАЖИТИ КАКВА ИМ ЈЕ „ЛАТЕНТНОСТ“ ПРЕМА НАМА СРБИМА!?


Дојче веле: Сваки пети Немац „латентни антисемита“

недеља, 13 новембар 2011 12:53

Посебна комисија немачке владе установила је у једном истраживању да у Немачкој постоји „уврежена клишеизирана слика“ о Јеврејима. Сваки пети Немац је латентни антисемита, тврди та комисија.

Млади у Немачкој реч „Јевреј“ данас користе као нормалну псовку, иако онај коме је та псовка упућена обично нема везе ни са Јеврејима ни са њиховом вером. „Тебе би требало у Аушвиц“, такође је једна од често коришћених увреда. Ово се наводи у извештају посебне комисије стручњака, који ће према жељи немачког парламента, убудуће редовно подносити извештај о стању антисемитизма.

Један од закључака научника гласи: у кругу пријатеља, на стадиону, у ресторану или на интернету – увреде спадају у нешто што доживљава сваки Јевреј у Немачкој. Иако је званично протеран из друштва и политике, антисемитизам је свуда присутан. Двадесет одсто становника Немачке је латентно антисемитски настројено.

Арапи (ипак) нису криви

Комисија, чији су чланови били и историчар из Лондона Петер Лонгерих, ректор Високе хајделбершке школе за јеврејске студије Јоханес Хајл, у својим закључцима се користи и налазима до којих се дошло путем више демоскопских истраживања током протеклих година.

Највећи извор антисемитизма су десноекстремни кругови, којима се приписује чак 90 одсто кривичних дела у вези са антисемитизмом. У таква дела се убрајају изазивање мржње, скрнављења гробаља и порицање холокауста. И ово последње наведено је у Немачкој као кривично дело. Експерти узгред напомињу како је потпуно погрешан утисак који се ствара у медијима како су за антисемитизам углавном криви усељеници из арапских држава. С обзиром на конфликт на Блиском истоку „поставља се питање изложености те групе усељеника антисемитској пропаганди“, али нема поузданих података да су углавном Арапи криви за антисемитизам“, кажу научници.

Уџбеници „каскају“ за временом

Стручњаци критикују и образовну политику јер се током наставе у школама не третира довољно изучавање прогона Јевреја за време нацизма и истицање да Немачка због тога сноси посебну одговорност према Израелу.

Пажња би требало да се поклони и актуелним формама антисемитизма које настају као последица кризе на Блиском истоку и које имају везе са исламизмом или финансијском кризом. То на неки начин објашњава и зашто антисемитизам у Немачкој не опада континуирано као што се то дешавало све до седамдесетих година прошлог века. Влада је посебно забринута због поплаве антисемитских садржаја на интернету.

Нема озбиљне стратегије

У извештају се наглашава опасност да се са критиком међународног финансијског система поново прошире стари клишеи о „незаситим Јеврејима који желе да  се обогате“ или о „јеврејској завери“. Тако је 2009. једна студија Универзитета у Билефелду показала како сваки пети испитаник сматра да „Јевреји имају превелики утицај на тржишта финансија“. Чак 40 одсто испитаника је изјавило како „Јевреји и данас покушавају да извуку корист из прошлости, односно од збивања током времена нацизма“.

Експерти су регистровали да се у бројним сегментима друштва води активна борба против антисемитизма, али закључују да не постоји свеобухватна стратегија за ту борбу. Што се тиче антисемитизма, Немачка се налази у средини лествице европских држава. То се, ипак, дешава због тога што земље попут Пољске, Мађарске или Португала имају екстремно приметну појаву антисемитизма.

(Дојче веле)