ДЕШАВА СЕ...

Лидер СРС Војислав Шешељ и ове изборе посматраће из притвора Хашког трибунала, а извештаје о кампањи ће му подносити Драган Тодоровић…


Драган Тодоровић: Коалициони потенцијал је политичка проституција

недеља, 13 новембар 2011 12:42

БЕОГРАД – Лидер СРС Војислав Шешељ и ове изборе посматраће из притвора Хашког трибунала, а извештаје о кампањи ће му подносити Драган Тодоровић.

Тодоровић због правила Трибунала не сме да прича о Ссешељевом односу према политичкој ситуацији у земљи, а чињеницу да СРС од свих парламентарних странака у Србији има најмањи коалициони потенцијал, функционер СРС не види као проблем, већ као предност радикала пошто је, тврди, то једина странка у Србија која има идеологију.

Тодоровић објашњава да је прича о “коалиционом потенцијалу једно од најсрамнијих поглавља у Србији и да је адекватнији назив за коалициони потенцијал – “политичка проституција”.

„Уопште се ја лично, а ни странка , не бринемо о коалиционом капацитету. Нас пре свега интересује држава Србија и грађани Србије, и могућност да учинимо нешто да би се ситуација побољшала. Не сматрамо да би требало да добијемо одређен број посланика и онда да продамо веру за вечеру – да се окренемо и будемо са онима који су апсолутно против тога зашта се ми залажемо“.

„То је нешто што је апсолутно неморално и зато ја то зовем ‘политичком проституцијом’, а не коалиционим капацитетом. Ми нећемо продавати нашу снагу за било какав вид власти, само да би ми ушли у власт“, каже Тодоровић.

Описујући свакодневницу у Србији, Тодоровић указује да су „радници остали без посла, без плата“, да постоји „један мали, врло мали део који је опљачкао Србију“, као и „такозвани експерти који су то омогућили и који такође добро живе“, а да је нестао средњи слој „који би требало по логици ствари да буде најнезависнији од државе“.

„Приватизација која је извршена је била буквално пљачка. Немилосрдна пљачка. Имала је за циљ првенствено да се купи или грађевинско земљиште, или да се купи пословни простор, или да се купе машине, и да се распрода. Размере те пљачке су просто незамисливе. По неким проценама, та вредност која је приватизована је била између 35 и 40 милијарди, а да је продато за свега две милијарде и око 700 и нешто милиона евра. Ни десет посто од стварне вредности. Онда је потпуно јасно до чега је Србија дошла“, рекао је Тодоровић.

По Тодоровићу, синдикални протести немају никаквих изгледа, пошто је синдикат слаб и „од деведесетих година, од вишестраначког система, увек је био уз власт“.

„Синдикат нам је свесно уништен, још у време комунизма. Он је био само један део партије. Иначе, суштински, што се тиче борбе за радничка права, он је изгубио сваки смисао. Његов задатак се сводио на то да набави полутке, зимовања, летовања и остале ствари. Све власти су шуровале са синдикатима. По мом дубоком уверењу, они апсолутно нису способни, овакви какви јесу, да се стварно боре за радничка права“.

По Тодоровићу, ситуација у земљи је „црна“: „Кад погледате било који сегмент нашег живота, једноставно не знате шта је црње. Погледајте шта се сад дешава са студентима. Шта се дешава у нашем здравству , школству. Једноставно, не можете да кажете ни за једну једину ствар да је позитивна, када је у питању Србија“, сматра Тодоровић.

Кад је реч о Косову, Тодоровић истиче да је СРС учинила све што је до ње да „натера власт да да извештај о ситуацији и ономе шта ради влада“, те да верује да је Декларација о Косову „превара“.

“ Они су оставили Србе на северу Косова потпуно на цедилу и очекују да Кфор заврши комплетно посао. И онда да буде потпуно беспредметна седница и било каква прича, онда ће нам рећи: ово је реалност, шта да се ради. Притом су пустили Чеду (Јовановића) и Вука (Драшковића) да говоре оно што они мисле и што раде, да би на неки начин мало умирили ЕУ и да би отупели народ“.

Осврћући се на политичку сцену Србије, Тодоровић каже да је највећи проблем то што је политика постала врста индустрије.

„На основу испитивања јавног мњења, ви добијате резултате шта би грађани највише волели. Добијате резултате шта они не воле. И према томе правите програм. То је катастрофално. Политика пре свега треба да води – и кад је тешко и кад је добро. Али, треба да води. Овде је обрнуто. Овде ви идете обрнутим путем – да на основу тога шта би грађани желели, разноразне агенције вам праве програм, како ћете да станете да то кажете, какве ће бити рекламе, шта ће вам бити слоган, кога ћете да критикујете“.

(Танјуг)