ДЕШАВА СЕ...

МИНИСТРИ БЛОКИРАЛИ УСВАЈАЊЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ, ОДБИЛИ ДА ПРИХВАТЕ БРИСЕЛСКЕ ДОГОВОРЕ О КАТАСТРУ И МАТИЧНИМ КЊИГАМА ЈЕР БИ ТАКО ПРЕКРШИЛИ УСТАВ И ЗАКОН СРБИЈЕ


текст за ФБР припремила Мира Радосављевић

Србија замало признала „Врховни суд Косова“ – неки министри на срећу одбили да прекрше Устав своје државе!

13/11/2011 19:22

Vlada Republike Srbije Logo

Захваљујући противљењу неколико министара, Влада Србије прошле седмице није усвојила закључак о договорима у дијалогу Београда и Приштине о катастру и матичним књигама, чиме је блокирано и усвајање предлога скупштинске декларације о Косову, којом би се дало „зелено светло“ за примену свих до сада постигнутих договора из Брисела, сазнаје Данас из извора у влади.

Закључак, који је на усвајање у Немањиној 11 формално упућен из Министарства за КиМ, и који су министри разматрали на седници у четвртак, 10. новембра, између осталог је предвиђао да жалбена инстанца у споровима око катастарских књига на КиМ буде „Врховни суд Косова“. Такође, у образложењу је писало да се неки елементи бриселских договора у троуглу Београд – Приштина – ЕУ уопште не могу „ставити на папир“, односно уврстити у закључке, и то због разлога поверљивости, али да за њих гарантује међународна заједница. Ове две тачке су више присутних чланова владе испровоцирале да упуте оштре критике. Како су упозорили, уплитање „Врховног суда Косова“ у разрешење катастарских спорова значило би признање те институције самопроглашене „косовске државе“, односно признање правосудног система који почива на Уставу „Републике Косово“. Такође, како је речено Данасу, неки министри нису желели да стану иза договора о којима ништа не знају и који, наводно због „поверљивости“, уопште не могу бити у писаној форми. 

На седници владе је било расправе и око бриселских договора о матичним књигама. Наиме, како су упозорили неки министри, размена информација о изводима из матичних књига била би у супротности са Законом о заштити података о личности и чак Уставом Србије.

Све ово навело је премијера Мирка Цветковића да закључак скине с дневног реда седнице владе и да се усвоји само информација о току дијалога с Приштином, која нема никакву „извршну“ снагу, изјавили су нашем листу саговорници из владе, који су захтевали да остану анонимни.
Како нам је објашњено, све ово, плус проблеми с „прикупљањем“ довољног броја гласова у Народној скупштини, довели су до тога да Влада Србије прошле седмице није усвојила предлог декларације о Косову и Метохији, којим би је парламент обавезао да примењује бриселске договоре.
Влада Србије јуче до касних поподневних сати није проследила парламенту текст нове косовске декларације. Пошто документ још није стигао у Народну скупштину, мало је вероватно да ће се о њему расправљати данас, како је раније најављивано.
Да би посланици разматрали неки текст потребно је да прође најмање 24 сата од тренутка када стигне у парламент до почетка расправе.
Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић потврдила је синоћ да Влада није доставила нову декларацију, али и навела да Србија има утврђену политику према Косову која се неће мењати. Она је још рекла да је тачно да не мора да се усвоји нова декларација с обзиром на утврђену политику. На питање агенције Бета да ли се можда размишља да се одустане од предлагања нове декларације о Косову, Ђукић Дејановић је казала да до сада није имала такву информацију.
Председник Борис Тадић изјавио је јуче да нова скупштинска декларација о КиМ и не мора да усвојена, јер влада има оквир за вођење косовске политике дат претходним декларацијама. „И ако је нема, то не значи да смо сломили политику и да настаје неки црни дан. Било би добро да може да буде донета, али и не мора“, рекао је Тадић гостујући на ТВ „Прва“.
Председник је навео и да још није постигнут договор за административне прелазе на Косову, а да се разговара о „интегрисаном управљању“. Како је истакао, албанска страна жели да административне прелазе прогласи границом, али Србија на то никада неће пристати. „О томе се сада ради, то је сада тема“, казао је Тадић.
Према његовим речима, свако решење мора да буде у сагласности с правним системом Србије, Резолуцијом 1244 и актима Владе Србије.

извор: Данас, аутори текста: Н. Томић – М. Р. Миленковић