ДЕШАВА СЕ...

Скандалозно: Аутори промотивног спота „Храна за душу“, који је побрао похвале за идеју и дизајн и постао хит на интернету, међу 13 производа из свих крајева Србије нису уврстили ниједан са Космета


ЗАШТО НИШТА НЕ МОЖЕМО ДА УРАДИМО КАКО ТРЕБА

Спот је супер, има само једну ману нема Косова

БЕОГРАД 14. 11. 2011

Промотивни туристички спот Србије „Храна за душу“, који је постао хит на интернету и који је за само четири дана погледало више од 20.000 људи, осим што је побрао мноштво позитивних утисака за идеју и дизајн, потврдио је да ниједну ствар не можемо да изведемо без скандала. Јер аутори су неким чудом, представљајући храну из свих крајеваСрбије, успели да забораве Косово.
Сви који су у претходних неколико дана погледали четвороминутни спот „Храна за душу“, којим се кроз промоцију српских гастрономских специјалитета приказује наша туристичка понуда, сагласни су да је одличан. Али, иако је набројано чак 13 специјалитета из разних крајева (лесковачки ајвар, футошки купус, малине из Ариља, пиротски качкаваљ, сир са Златара, мед са Хомоља, вино са Рајца, шљиве и ракија из села Гледић, љута паприка из Локошнице, суџук из Сјенице, паприка из Брестовца, шумски плодови са Голије и риба из Дунава код Градишта), Космета се нико није сетио.

*Пожурили на интернет
Коментари са Јутјуба
– А где су Косово и Метохија, или они не праве ништа са душом?!
– Имам само замерку што се није могло издвојити ни неких пет секунди са Космета. Али, остало је стварно феноменално урађено. Поздрав из РС
– Могли су бар декларативно да убаце неки косовски специјалитет

Срђан Станковић, председник покрета „Супернатурал“ и један од аутора спота, каже за Пресс да је урађен пилот-пројекат за 13 специјалитета који имају заштићено географско порекло. Он, ипак, не види ништа лоше у томе што у споту нема производа са Космета.
– Ми смо се базирали на производе који су у процесу заштите географског порекла. На Косову, колико ја знам, таквих производа нема. Ово је само мали део пројекта који се наставља и не желимо да се кроз ову причу провлачи политика – рекао нам је Станковић.
Стручна јавност мисли другачије. Директорка маркетинга у „Комунису“ Данијела Јурић Поповић каже да изостављање косовских специјалитета код публике у Србији изазива горак укус у устима.
– Коначно имамо туристички спот којег нас није срамота, али, како то обично бива у Србији, нешто увек остаје недоречено. Тако и овог пута није јасно где нестадоше косовска вина, војвођанска пецива… И поред хране за душу остаје нам горак укус у устима – истиче наша саговорница.

Прослављени режисер Емир Кустурица такође сматра да је направљен промашај:
– Проблем је што су наше маркетиншке кампање увек незреле и немају суштинске ствари. Што се тиче Косова, наравно да свака држава која се базира на традицији у представљању према свету мора да има знамења која су за њу одлучујућа. А Космет то свакако јесте – каже Кустурица.
Љиљана Черовић из Туристичке организације Србије каже да су планирали да на конференцији за новинаре објасне зашто су неки производи ушли у спот а неки не, али да су им план покварили аутори, који су га пустили на интернету пре званичне презентације.

*Листа је проширена
– У споту су производи који имају заштићено географско порекло, и то нам је била идеја водиља. Постоје многи крајеви који имају своје заштићене производе, па их нисмо ставили у спот. У почетку је идеја била да имамо само два-три производа, онда смо накнадно проширили листу. Промоцију филма у Србији још нисмо имали, ово што се нашло на интернету нешто је што нико није смео да уради пре званичне презентације – објашњава Черовићева.
И на Јутјубу, Твитеру и Фејсбуку, где је спот прави хит, појавиле су се критике што је Космет изостављен. Такође, доста је и замерки житеља Војводине што се од хране из тог дела Србије помиње само футошки купус.
Извор: pressonline.rs