ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Србија мора да сачува простор КиМ и да јача своје институције тамо где то може.Политика непредузимања званичног Београда медијским ћутањем је Србе са КиМ пустила низ Ибар и сносиће одговорност уколико дође до њиховог егзодуса, а до њега ће неминовно доћи са успостављањем такозване царине Косова, поручују житељи севера КиМ.


Плаћаћемо ПДВ само Србији

14. НОВЕМБАР 2011.  15:46

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Србија мора да сачува простор КиМ и да јача своје институције тамо где то може. Политика непредузимања званичног Београда медијским ћутањем је Србе са КиМ пустила низ Ибар и сносиће одговорност уколико дође до њиховог егзодуса, а до њега ће неминовно доћи са успостављањем такозване царине Косова, поручују житељи севера КиМ.

Сви постигнути споразуми у текућем дијалогу Београда и Приштине су у супротности са интересом Срба и онемогућавају њихов опстанак на простору јужне српске покрајине. Са егзодусом Срба са севера нестаће и Срби јужно од Ибра, остаће само минорно мали проценат Срба, који ће се асимиловати, тврде лидери Срба са севера КиМ. По њима, оно што Београд неће да назове правим именом јесте гурање Ахтисаријевог плана на мала врата. Неукључивање Срба са севера КиМ као најрелевантнијег чиниоца у кризи на северу, прекршен је члан 50 извештаја Бан Ки Муна, кога је прихватила и сама Влада у Београду. Званични Београд ће, како сматрају Срби са севера, вероватно покушати да верификује постигнуте споразуме и тако потврди мандат преговарачког тима Београда, на челу са Бориславом Стефановићем, чије су изузеће у више наврата захтевале скупштине четири општине севера КиМ, указујући на његове погубне и антиуставне последице. Влада у Београду не само да нема слуха за захтеве Срба, већ се не придржава ни сопствених, обавезујућих докумената, донетих на Скупштини РС, до кршења Устава – указују Срби са севера КиМ.

– Иако смо у више наврата власт упозоравали и давали предлоге, Република Србија није предузела ништа конкретно чиме би ојачала функционисање својих институција, које су једини гарант нашег опстанка. Најједноставнији пример нашег захтева јесте укључење привредника са КиМ у ПДВ систем РС. Остављањем привредника да функционишу у „полусистему“, где смо, са једне стране, уредно регистровани код Агенције за привредне регистре РС а, с друге, искључени из ПДВ система РС, имамо третман и домаће и стране фирме. Решење је једноставно – укидањем свих уредби које је Влада РС донела, а које се односе на трговину са КиМ, привредници са КиМ би се аутоматски вратили у ПДВ систем Србије, ревитализовала би се пореска управа, која има начина да ради – каже Бојан Јаковљевић, наглашавајући да би се тако сузбио шверц, за који се редовно прозивају привредници са КиМ, а пракса је показала да се шверц никада није сузбијао репресијом, већ сузбијањем мотива.

Јавашлук је покриће за неуспешну политику која се води према КиМ, оцењује наш саговорник, јер не види ниједан други разлог због чега држава Србија не реагује на упозорења и захтеве да санкционише локалне самоуправе и један део школстава (основно и средње), који за обављање једног те истог посла примају плате од два послодавца – у Београду и Приштини, чиме шаље јасну поруку да учешће у такозваним институцијама „Републике Косово“ не повлачи никакве последице, а ни одговорност.

Север је крив за све

По Бојану Јаковљевићу, за Владу у Београду нормално је да актуелни министри буду бивши министри у влади Бајрама Реџепија.

– Ништа необично да директори државних институција РС буду посланици у скупштини и чланови Тачијеве владе, да српски председници шиптарских општина иду на пријем у званичне институције државе Србије, све у „корист“ Срба са КиМ, а једини рушилачки, шверцерски и криминални део ове савршене земље је север КиМ.

С. Симић/ПРАВДА