ДЕШАВА СЕ...

СРПСКИ БИРАЧИ ЋЕ И ОВОГ ПУТА ГЛАСАТИ РУКОВОЂЕНИ ПРЕДРАСУДАМА И ПОД УТИЦАЈЕМ РЕЖИМСКИХ МЕДИЈА!?


Зоран Стојиљковић: Грађани и даље гласају по принципу „мањег зла”

недеља, 13 новембар 2011 13:38

БЕОГРАД – Предстојећи парламентарни избори ће, према оценама аналитичара, и овога пута имати референдумски карактер и код грађана отворити дилему – да ли гласати „за” или „против”.

Када изађу на биралишта грађани често гласају против, а не за неку политичку опцију и опредељују се „по принципу мањег зла”, навели су политички аналитичари у изјавама Танјугу.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић сматра да ће бирачи гласати по принципу „мањег зла”, пошто су и даље „везе грађана и власти у опасном прекиду”.

„Степен поверења у политичке актере и институције је на граници забрињавајућег и бирачи ће и овога пута тако бирати. Иако ће невољно излазити на изборе, јер знају да, када изађу на биралишта, бар некако утичу на резултат, то ће ипак учинити”, оценио је Стојиљковић.

Да се грађани на изборима врло често определују „против”, а не „за” некога, сматра и програмски директор „Транспарентности Србија” Немања Ненадић, и додао да проблем лежи у томе што гласачи недовољно пажње обраћају на програме странака и њихових кандидата.

Таква ситауција била је, према његовој процени, на скоро свим досадашњим изборима, а уколико би на том пољу и дошло до неких промена, то би било добро за Србију.

„Треба више пажње посветити ономе што странке планирају да раде, а не паролама, оптужбама или причама о прошлости”, нагласио је Ненадић.

И директор Агенције „Прагма” Цвијетин Миливојевић сматра да ће се грађани на наредним парламентарним изборима „референдумски” опредељивати „за” и „против”.

„Они који мисле да је влада учинила довољно од обећаног вероватно ће гласати за најјачу странку на власти, док ће огроман број бирача гласати против власти”, оценио је Миливојевић.

Он је нагласио и да ће се бирачи, који немају јасно испрофилисан став, приклонити већини и – ако су задовољни оним што је урађено, гласати за ДС, док ће у супротном бирати СНС, коју доживљају као најјачу у опозицји.

Танјугова мини анкета са београдских улица показала је да су насумично одабрани грађани различито политички оријентисани, недовољно мотивисани да изађу на биралишта и често несигурни која политичка опција је најбоља за будућност.

Милена С. (55) ће, као и претходних пута, на изборима гласати за ДС, јер верује да актуелној влади треба дати шансу да заврши започето – уведе Србију у Европску унију и сачува Косово и Метохију.

„Сматрам да они то могу”, рекла је Танјугова саговорница и додала да јој се свиђа све што је ДС са коалиционим партнерима урадила, па им треба дати бар још један мандат.

Иван Ј. (42) је такође „најавио” да ће гласати за ДС, јер сматра да је та станка „најмање лоша” и не види ниједну другу политичку опцију која би Србији донела нешто боље.

Иван је мишљења и да је држави потребно нешто потпуно ново, али да у одсуству таквих идеја глас треба поверити „некоме ко је бар нешто урадио”.

Студенткиња из Крагујевца Милица М. „нема намеру да гласа на предстојећим изборима”, јер сматра да је политичка сцена Србије „компромитована и да политичари не раде довољно у интересу грађана”.

„Не постоји особа која би било шта могла да промени, тако да је сасвим свеједно ко ће победити”, рекла је Милица, и додала да је гласање „губљење времена, јер нема сврхе стајати у редовима на биралиштима, кад се у скорије време ништа неће променити”.

Драган Ђ. (34) је навео да ће „вероватно гласати за Либерално демократску партију, јер му делује да су у тој странци мало искренији у изјавама и спремности да нешто промене”.

Избор коме ће дати глас делимично заснива и на ставу да су „они мање лоши од осталих”.

За СНС ће се определити пензионер Милан Д. (59), јер је „потпуно разочаран дешавањима у земљи и неактивношћу власти да било шта заиста и промени”.

„Сви политичари су лоши, иначе не би били политичари, а земља је у хаосу. Зато треба променити власт, дати шансу неком другом и надати се најбољем”, сматра Милан.

(Танјуг)