ДЕШАВА СЕ...

„Вехабије у Србији и БиХ морају да направе властити територијални простор да би остварили циљеве и у исто време реализовали планове сачињене у Саудијској Арабији и на другим местима, а који позивају на исламизацију европских територија“, напомиње Микалетос…


Вехабије желе самосталност Санџака и спајање са БиХ

понедељак, 14 новембар 2011 13:08 Срна
Главни циљеви вехабија су успостављање зелене  трансверзале на Балкану, формирање републике Санџак и спајање са  Бошњацима у БиХ, а у њиховом остваривању примјењују двосмерни приступ,  упозорава Јоанис Микалетос, грчки аналитичар и експерт при Међународној  аналитичкој мрежи.
„Први приступ  подразумијева такозвану `меку силу` у регрутовању људи пружањем  хуманитарне помоћи особама у невољи, у финансијском и социјалном смислу,  како би стекли `добро име`, те путем куповине земље и фирми уз помоћ  појединаца и организација са Блиског истока“, истиче Микалетос.

Микалетос  каже да они користе пропаганду путем медија и посебно кроз веб-сајтове и  форуме, покушавајући да врбују одређене појединце у Санџаку, БиХ као и у  муслиманским заједницама у Црној Гори и муслиманским балканским  заједницама које живе у другим европским земљама као што је  Аустрија.“Према томе, та ‘мека сила’ значи успостављање конкретне  политичко-социјалне снаге за коју верују да ће у будућности моћи да  успостави зелену трансверзалу“, каже он.

„Постоји  и приступ `тврде силе`, а то је тероризам. Реч је о насиљу против  одређених непријатеља, односно криминалу са циљем да се прикупи новац и  стекне утицај и контакти у свету организованог криминала, који је још  веома јак на западном Балкану“, обашњава Микалетос.

Према  његовим речима, овај приступ подразумева кампање застрашивања умерених  муслимана, који су против вехабизма, као и локалне хришћанске  популације.

„Циљ вехабија је  далекосежан и подразумева да ће поделе између муслимана и хришћана у тој  области експлодирати у будућности па ће они искористити ту могућност да  подигну глас и подрже друге суседне муслиманске заједнице и касније  цело то питање ставе на међународни дневни ред тражећи признање за  њихову `борбу` од других муслиманских земаља, посебно оних на Блиском  истоку“, каже Микалетос.

Према  томе, наводи Микалетос, хипотетичка „република Санџак“ личила би на  Косово и, врло вероватно ће, ако се то деси, на неки начин БиХ бити у то  укључена….

„Вехабије у Србији и  БиХ морају да направе властити територијални простор да би остварили  циљеве и у исто време реализовали планове сачињене у Саудијској Арабији и  на другим местима, а који позивају на исламизацију европских  територија“, напомиње Микалетос, додајући да вехабије одбацују социјалне  вредности и норме и покушавају да створе нову реалност наметањем воље.

Говорећи  о центрима вехабизма, он је навео да је Зеница традиционални центар  овог покрета, те да ће Сарајево, такође, „домаћин“ провехабијских  елемената као и многа села у БиХ.

„Вехабијске  елементе можете наћи и на Косову у Призрену и на неким локација у Црној  Гори, као и у Новом Пазару, а њихово присуство забележено је и у  Тетову, Скопљу, у јужним деловима Бугарске, док мање групе делују у  Албанији и Хрватској“, истиче Микалетос.

Центри вехабија на западу – Беч, Минхен…

Што  се тиче Европе, вехабије су већином концентрисане у Бечу, али и у  Минхену, Келну, Малмеу, Милану и малим градовима у Немачкој, Холандији и  Италији.

„У суштини њихова  хијерархија је децентрализована, они комуницирају преко интернета,  посебно млађе генерације, покушавају да се не излажу много у европским  градовима и за сада њихова интеракција са другим радикалним  исламистичким мрежама још није достигла ниво зрелости, иако они,  наравно, сарађују и са турским и арапским групама“, рекао је он.

Вехабизам  представља опасност за Балкан, Србију и БиХ, и то не толико у смислу  броја људи који су умешани, већ њихових веза са међународним исламским  тероризмом, умешаности страних сила и њихове везе са криминалним  групама.

„За сада, они се могу  сматрати екстремистичким елементима који могу да дестабилизују актуелни  социјални консензус у региону. Оно што покушавају да постигну у другој  фази јесте да буду дестабилизатори ентичког консензуса у региону и  одвоје муслимане и хришћане слично као у ратовима почетком 90-тих“,  сматра грчки аналитичар.

Говорећи  о умешаности страних сила, он је рекао да САД систематски покушавају да  удовоље земљама Блиског истока и због тога су много пута у прошлости  „окренуле главу на другу страну“ када се ради о ситуацији попут ове на  Балкану.

„Немачка у мањем обиму  слиједи исту политику. Ове две земље не подносе `српски елемент`  генерално због борбе за утицај на Балкану од почетка 90-тих. У тој  перспективи приступ који демонизују `лоше Србе` у односу на `добре  муслимане`заслепео је иностране политичаре у Вашингтону и Берлину, иако  је последњих година такав став почео постепено да се мења, у вези са  питањем вехабија“, каже он.

Микалетос  наводи да напад на америчку Амбасаду у Сарајеву треба да послужи као  аларм за све стране. Он је напоменуо да је током недавног предавања у  школи НАТО-а о опасностима коју представљају радикални исламизам у  југоистиочној Европи увидео да и у Алијанси постоји једногласно признање  да је хитно потребно позабавити се ти питањем.
„Напад  на амерички Амбасаду показао је да сам у својим предвиђањима био у  праву и то за краће вријеме него што сам мислио. Надам се да ће се у  наредном периоду постићи нови безбједносни консензус Европљана,  Американца и земаља Балкана“, закључио је Микалетос