ДЕШАВА СЕ...

Извадила је злогласни нож из чизме, што потврђује сведочанство двадесетак мушкараца који су били у дому, дошла до Ђураша и, да није трепнула, убола га у врат. Заклала га је хладнокрвно, као да пије кафу. Тада за врат хвата првог до њега и тера га да пије крв с ране на врату мртвог човека. Ови језиви детаљи налазе се и у истражном захтеву тужилаштва…


Азра Два Ножа клала Србе као да пије кафу

понедељак, 14 новембар 2011 09:38 Вести
Клала је хладнокрвно, без иједне изговорене речи, као да пије кафу. Године 1992. у Дервенти, пуна 8.062 километра источно од Кентакија, усред врелог лета, жена тридесетих година у маскирној униформи нервозно је ушетала у пространу халу.Из чизме је извадила нож. Мушкарци свезаних руку, на блатњавом поду бившег Дома ЈНА, одмах су заћутали. Мршаву жену краће кестењасте косе знали су под именом Азра Два Ножа. Смртно су је се бојали…

Жена је застала и запалила цигарету, па их прострелила погледом. Крај ногу јој се склупчао пас, па почео да јој лиже чизму.

– Само ти лижи, управо сам заклала једног, па је крв још свјежа – обрати се животињи, а да је не погледа, па се насмеја.

Како је бирала жртве

Међу свезаним мушкарцима почела је да бира нову жртву. Поглед јој је стао на Благоју Ђурашу. Он ту ноћ неће преживети…

Овако је причу о Азри Два Ножа Алешевић (52), окрутној ратној злочинки која је сејала смрт у БиХ, почео специјални извештач ког је загребачки „Јутарњи лист“ послао у САД. И наставио:

„Изабел Башић је неугледна жена широке руке, која повучено чека пензију у америчкој забити. Азра и Изабел иста су особа. Њене злочине ‘Јутарњем’ су описали логораши из Дервенте, а њен миран живот у Америци донедавни суседи из Стентона у Кентакију.“

Двадесет година после крвавог сукоба у БиХ, ФБИ је ухапсио Азру 16. марта. Пре шест дана на америчком суду почело је рочиште на ком ће бити одлучено да ли ће Азра бити изручена БиХ.

Азра је родом из претежно муслиманског села Которско, недалеко од Добоја. Многе породице из тог краја одселиле су се на Запад у потрази за бољим животом још педесетих година прошлог века, а неки су остали у Ријеци, отакле су планирали да се отисну према Италији. То је учинила и њена породица.

Из тог је доба мало података о Алешевићима, али се прича да јој је отац био поморски капетан. Када је букнуо рат, она се из Ријеке вратила у родни крај и узела пушку. Њен ратни пут је прави пример хаоса у Босни.

– Учествовала је у етничком чишћењу, од Босанског Брода до Дервенте – конкретан је Драго Кнежевић, председник Удружења логораша из Дервенте.

После Ускрса 1992. године, српске заробљенике су доводили у сабирни центар у бившем Дому ЈНА, у центру Дервенте. Одатле су одвођени у један од два логора у околини.

– Благоје Ђураш радио је у мојој фабрици као шеф рачуноводства – присећа се Кнежевић, и додаје да је Ђураш избегавао политику и упорно покушавао да помири припаднике три народа у БиХ.

Када је Благоје с осталим мушкарцима заробљен, војници су га тукли на поду.

– Није пружао отпор. А онда је дошла Азра – говори Кнежевић, и наставља:

– Извадила је злогласни нож из чизме, што потврђује сведочанство двадесетак мушкараца који су били у дому, дошла до Ђураша и, да није трепнула, убола га у врат. Заклала га је хладнокрвно, као да пије кафу.

Пузали по стаклу

Тада за врат хвата првог до њега и тера га да пије крв с ране на врату мртвог човека. Ови језиви детаљи налазе се и у истражном захтеву тужилаштва. Детаље је објавио и „Њујорк тајмс“.

– Постоји човек, 75 му је година и зове се Лука Голуб. Он ми испричао како је својим очима видео како јој пас лиже крв с чизама, а она говори да је свежа, јер је управо неког заклала – завршава шеф логораша Дервенте.

Други логораши сведочили су да је Азра затвореницима клештима резала уши, кидала им полне органе… Неке је скинула, натерала их да пузе по поду пуном стакла, а она би седела на њиховим леђима и ставила им у уста уже које је повлачила рукама. Терала их је и да једу посољени новац који су им пронашли у џеповима, пију бензин… Све време су брутално тучени. Неколико пута је, према сведочењима преживелих, Азра лично урезивала четничке знакове на чела затвореника.

Комшије: Није волела ратне филмове

Азра Алешевић је тренутно у притвору у Лексингтону, и даље под именом Изабел Башић, под којим је живела у Америци.

Комшије у Стентону, градићу са 3.000 житеља, нису могле да јој нађу неку посебну ману. Она, присећају се, није подносила само једну ствар – ратне филмове. То им је било чудно.

– У трену би је облио хладан зној, почела би да мрмља себи у браду, па нагло мењала програм – сећа се један од комшија.