ДЕШАВА СЕ...

ШТО МОГУ КУПУЈУ А ШТО НЕ МОГУ ОТИМАЈУ


Нуде паре за одлазак са Косова

15. 11. 2011.    19:36h

Од почетка дијалога Приштине и Београда о такозваним техничким питањима, а у ишчекивању примјене договорене размјене катастарских списа, албански бизнисмени се утркују у заузимању и откупу српске имовине у новоформираним општинама са већинским српским становништвом.

У последњих неколико мјесеци узурпирано је или прешло у руке Албанаца путем фиктивних уговора, склопљених после наводног повраћаја државне – национализоване имовине, близу хиљаду хектара, углавном ораница са којима су газдовале бивше земљорадничке задруге. На удару је појас око Грачанице у атару села Чаглавица и Лапље Село, у Клокоту земљиште у непосредној близини истоименог лијечилишта, у Штрпцу дио ослоњен на Национални парк и земљиште у новофомираном излетничком насељу Превалац, које припада општини Призрен. Цијена по ару достиже астрономске суме – и до 25.000 евра у атарима Чаглавице и Лапљег Села, док је цијена „српске земље“ у Штрпцу од 5.000 до 7.000, и у Клокоту од 7.000 до 12.000 евра, у зависности од близине магистралног пута.

– У питању је покушај да се смањи територија под влашћу општина са већинским српским становништвом – каже предсједник измјештене српске општине Приштина Небојша Николић, наводећи да је његова администрација немоћна пред најездом албанских бизнисмена, који са џаковима пара свакодневно облећу Србе по централном Косову.

– Имамо податке  да се дневно прода од пет до десет хектара земљишта у региону општина Липљан, Косово Поље и Приштина. Поуздана је информација да је такозвана влада Косова издала налог дијаспори да свако лице које ради у иностранству мора да откупи бар десет ари земљишта у власништву Срба. У супротном, не може изаћи са Косова – тврди Николић, наводећи да, према истим информацијама, влада Косова суфинансира бизнисмене са 10 до 20 одсто по ару, у зависности од локације откупљеног земљишта.

Извор: Правда

Категорије:ДЕШАВА СЕ...