ДЕШАВА СЕ...

АМЕРИЧКИ ЛИЦЕМЈЕРИ СУ САД „УЗНЕМИРЕНИ“


Прљави послови америчког амбасадора на Косову

17. 11. 2011.    13:00h

Амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел не само што је најконтроверзнији дипломата тренутно на Балкану, већ његов рекорд у склапању или намјештању послова тешко да ће неко ускоро моћи да обори. До сада су његови сумњиви аранжмани били тема овдашње јавности, али је рад амбасадора први пут јавно осуђен и током расправе о Балкану у Одбору за спољне послове америчког Конгреса.

Конгресмен Тед Поу из Тексаса описао је понашање Дела као „узнемиравајуће“.
Када крајем ове или почетком наредне године амбасадор Кристофер Дел буде напуштао Косово, иза њега ће остати САД администрација не само у дубоком сукобу са српском заједницом већ и с појединим западним дипломатијама.

Повод за критику Дела у америчком Конгресу било је његово негирање трговине органима на Косову.

– Узнемиравајуће је да наш амбасадор Дел говори да се то није догодило, да није могуће да су почињени такви злочини, а истрага још није ни готова – нагласио је конгресмен из Тексаса Тед Поу.

На сједници одбора чули су се тонови који до сада нису били својствени америчкој администрацији. Ден Бартон, шеф Одбора за спољне послове, који иначе има утицаја на одабир америчких дипломата, и конгресмен Поу затражили су од одбора да администрација озбиљно подржи истрагу о трговини људским органима на Косову, за шта се терете припадници ОВК. Међутим, Делова одговорност за заоштравање ситуације на Косову, када је подржао приштинску владу за слање РОСУ на сјевер, међутим, још није била јавна тема америчке администрације. Али ни амбасадорови послови нису непознати његовим шефовима.

Према сазнањима „Блица“, Дел је био умијешан у извоз шљаке из Трепче и управо због овог посла избио је хладни рат америчке и британске администрације на КиМ. Дел је овим послом, али и омогућавањем појединим људима Хашима Тачија да узму дио колача, заправо обезбјеђивао уносан бизнис за ћерку-фирму фирме коју посједује Медлин Олбрајт. Према сазнањима „Блица“, Тачијев човјек за овај посао је његов сарадник Демир Аслани.

Тако, осим политичког, амерички амбасадор има и лични интерес да се на административној линији између сјеверног Косова и централне Србије успостави контрола Приштине. Посао који је најдиректније везан за њега тијесна је пословна веза са америчком корпорацијом која учествује у градњи пута од Тиране до Мердара. Од наплате тог посла и амбасадор добија проценат. Аутопут граде америчка фирма „Бехтел“ и турски партнер „Енка“.

ДИЈАЛОГ У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ

Конгресмен Тед Поу из Тексаса:
– Узнемиравајуће је да наш амбасадор Дел говори да се то није догодило, да није могуће да су почињени такви злочини, а истрага још није ни готова.

Филип Гордон, помоћник државног секретара за Европу:
– Истрага ће сигурно бити спроведена и САД озбиљно схватају извештај Дика Мартија Савету Европе.

Конгресмен Дејн Рорабакер из Калифорније:
– Зашто, ако смо рекли да Косово може да буде независно јер тамошње становништво не жели више да живи у Србији, сада Срби са сјевера Косова не могу да се одвоје пошто је очито да они не желе да буду дио Косова?

Извор: Blic

Категорије:ДЕШАВА СЕ...

2 replies »

  1. ВРАТИ СЕ ТАМО ОДАКЛЕ СИ ДОШАО! НАЦИСТО, ФАШИСТО, ОЛОШУ, БЕЛОСВЕТСКИ ХОШТАПЛЕРУ, НИЈЕ СРБИЈА ТВОЈА ПРЋИЈА, ПА ДА РАДИШ ШТА ХОЋЕШ, НИЈЕ ТИ ТО ОЧЕВИНА ФАШИСТО!!!!
    СИКТЕР!!!!!

    Свиђа ми се