ДЕШАВА СЕ...

ЈЕДНИ У КЛИН ДРУГИ У ПЛОЧУ А СВЕ ПРЕКО ЛЕЂА НАРОДА


СЕДМОРО МИНИСТАРА ПРОТИВ ПРЕДАЈЕ МАТИЧНИХ КЊИГА  

17. 11. 2011.

Уредбу о посебном начину одбраде података у матичним књигама за Косово и Метохију подржало је 14 министара Владе Србије, док седморо није ни учествовало у изјашњавању, преноси дневни лист „Данас“. Како је за дневник наведено у Влади Србије, имена тих седам министара не могу бити саопштена јер је то „службена тајна“.

„Данас“ је пре неколико дана писао да гласање о уредби прошле недеље није прошло на седници Владе, јер су неки министри сматрали да уредба није у складу са појединим законским одредбама.

Влада Србије је у понедељак, међутим, на новој седници одлучила да копије матичних књига са Косова и Метохије преда преговарачком тиму, а у све детаље упућен је шеф преговарачког тима Србије Борислав Стефановић, пише „Данас“.

Стефановић је за тај лист казао да је Влада Србије за сада донела Уредбу о матичним књигама, док ће уредбе о катастру и слободи кретања бити усвојене у најкраћем року. Договори о томе су постигнути током разговора београдског и приштинског тима у Бриселу, а сада, одлукама Владе, треба да почну да се спроводе. „Договор о царинском печату и пратећој документацији, која је статусно неутрална, већ се спроводи. Потребно је још само да се постигне споразум у вези са прелазима Јариње и Брњак“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, споразум о прелазима биће у складу са Резолуцијом 1244 УН, „планом од шест тачака“ Бан Ки Муна и Уставом Србије. „Договори са Приштином могу се спровести само поџаконским актима и никакве ратификације неће бити, јер се не ради о споразуму две независне државе“, казао је Стефановић.

Извор: ТВ Мост


Категорије:ДЕШАВА СЕ...