ДЕШАВА СЕ...

АРОГАНЦИЈА ВЛАСТИ, БОРКО ПРИЈЕТИ СРБИМА СА КОСМЕТА И ДИЈЕЛИ ИХ НА ОНЕ СЈЕВЕРНО И ЈУЖНО ОД ИБРА ДОК ИСТОВРЕМЕНО НАЈАВЉУЈЕ СПОРАЗУМЕ СА БАЛИСТИМА О ПРИЗНАЊУ ДИПЛОМА ШИПТАРСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ И НЕСМЕТАНОМ УЧЕСТВОВАЊУ ТЕРОРИСТА НА РЕГИОНАЛНИМ СКУПОВИМА


Сједница Одбора за Косово и Метохију

18. 11. 2011   18:41

Опозиција, али и посланици из ДС-а и УРС-а са Косова и Метохије оштро су критиковали договоре постигнуте у последњој рунди дијалога са Приштином. Срби са сјевера, који не прихватају договоре Београда и Приштине, „немају право вета на одлуке Владе“, рекао Борислав Стефановић.

Сједницу Одбора за Косово и Метохију обиљежиле оштре критике резултата дијалога са Приштином, које су упутили представници опозиције али и посланици владајуће коалиције са Косова и Метохије. Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић каже да у Влади постоји сагласност о постигнутим договорима.

Стефановић је рекао да су мале шансе да се у понедељак постигну договори о административним прелазима али да очекује рјешење за факултетске дипломе и представљање Приштине на регионалним скуповима. 

„У овом тренутку су мале шансе да се постигне договор о административним прелазима, јер Приштина инсистира на неприхватљивом“, истакао је Стефановић и додао да ће криза на сјеверу покрајине потрајати све док се не ријеши питање Јариња и Брњака.

Челницима општина са сјевера Косова и Метохије, који су рекли да не прихватају споразуме договорене са Приштином, Стефановић је рекао да немају могућност вета на одлуке Владе Србије, да нису одвојен политички ентитет унутар државе и да ће сви договори постигнути у Бриселу бити спроведени.

„Влада Србије има велику подршку Срба на Косову и Метохији, посебно јужно од ријеке Ибар“, рекао је Стефановић.

Стефановић каже и да у Влади постоји потпуна сагласност по питању свих постигнутих споразума а да нико од опозиције није упутио никакав конкретан приједлог, осим што је изрекао мноштво увреда на његов рачун.

Председници четири општине са севера Космета рекли су да међу Србима на сјеверу покрајине постоји апсолутно јединство и затражили од Београда „подршку за наставак њихове борбе да опстану на Косову и Метохији“ јер они, како кажу, спроводе политику утемељену на Уставу Србије.

Договоре постигнуте у последњој рунди дијалога критиковали су представници опозиције али и владајуће коалиције.

„Циљ је Европа по сваку цијену и због ње треба урадити све, чак и жртвовати део свог народа“, рекао је Ђоковић и додао да се Срби на сјеверу Космета не деле и да су једине подјеле у Србији „на косовскометохијске и косовскотеразијске Србе“, рекао је посланик ДС-а са Косова Драгиша Ђоковић.

Посланица УРС-а Стојанка Петковић која, такође, живи на Косову, рекла је да би интегрисано управљање административним прелазима значило успостављање косовских институција.

За радикале договори воде признању независности Космета а Стефановића позивају на одговорност због „кршења Устава Србије“.

Посланици СНС-а тражили су да се расправља о закључцима заједничке сједнице општина са сјевера покрајине, наводећи да се ти закључци слажу с политиком СНС-а о Косову.

Посланик ДСС-а са Косова Владимир Милентијевић оптужио је Стефановића и власти у Србији да су „продали Косово и Метохију за кандидатуру у Европској унији“.

ЛДП тражи од владајуће коалиције да закаже сједницу Скупштине Србије о Косову, јер је „јасно да је политика владајуће коалиције доживела потпуни колапс“. ЛДП упозорава да се ако нема већинске подршке за такву политику мора ићи на изборе.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић рекао је да Србија никада неће признати независност Косова и Метохије и да ће учинити све да српске институције наставе да функционишу у Покрајини.

„То да ће ДС продати Косово и Метохију због Европе већ смо чули када је било реч о шенгену, Споразуму о стабилизацији и придруживању“, рекао је Миливојевић и поручио Србима са сјевера Космета да остану јединствени а опозицији да тешку ситуацију не злоупотребљава у политичке сврхе.

Извор: РТС