ДЕШАВА СЕ...

ИЗДАЈНИЦИ СВОЈСКИ ЗАРАЂУЈУ ЈУДИНЕ СРЕБРЊАКЕ!!!


Жене у црном обележиле пад Вуковара

18. 11. 2011.        21:32h

Око 30 активиста невладиних организација Жене у Црном и Арт клиника вечерас су на Тргу републике у Београду обележили 20 годишњицу пада Вуковара и од власти Србије затражили откривање истине о ратним злочинима у том граду.
Демонстранти носе транспаренте на којима пише: „Солидарност“, „Одговорност“ и „Никада нећемо заборавити жртве Вуковара“, а скуп обезбеђује око 30 полицајаца.

Ратни сукоби су у Вуковару почели су 13. августа 1991, а ЈНА је заузела град 18. новембра. Вуковар је био први град из којег су борбом потиснуте хрватске снаге.

Председница организације Жене у црном Сташа Зајовић рекла је да је циљ скупа да се грађани Србије подсете на злочине у Вуковару пре 20 година.

Из Београда су у Вуковар отишле хиљаде мушкараца под окриљем ЈНА и паравојних формација да би разрушиле Вуковар и убијале његове житеље – указала је она и упозорила да „поједина истраживања показују да 20 одсто грађана Србије ни данас не верује да су у Вуковару почињени злочини.

Зајовић је рекла да је „срамна прошлост Београда“ то што су колоне са тенковима из Вуковара дочекиване са „овацијама“.

– То показује да су грађани били таоци тадашњег режима – рекла је Зајовић и оптужила актуелну власт да се само декларативно залаже за помирење међу народима у региону.

Жене у црном траже и да се отварањем архива Војске Србије утврди истина о несталима и открију гробнице хрватских жртава у Србији. Траже и суђења због оснивања логора и убијања и мучења хрватских цивила и војника у логорима у Стајићеву, Бегејцима, Сремској Митровици, Алексинцу, Нишу и Београду.

Борбе за Вуковар трајале су 86 дана, а у њима је, како се процењује,
погинуло између 3.000 и 5.000 људи, углавном цивила. У сукобима је
разрушено 90 одсто града.

У опсади Вуковара учествовало је око 30.000 војника ЈНА и велики број припадника територијане одбране и паравојних снага, док су хрватске снаге, према проценама, најпре бројале 1.800 људи, али су временом битно нарасле.

 

 

Извор: Blic

Категорије:ДЕШАВА СЕ...