ЗДРАВЉЕ-ЕКОЛОГИЈА

НАЈВЕЋА ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА ОТРОВНА СОНДА ПАДА НА ЗЕМЉУ!


НАЈВЕЋА ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА
ОТРОВНА СОНДА ПАДА НА ЗЕМЉУ!

15. Новембар, 2011.
EKOLOGIJA - MOSKVA
МОСКВА – Свемирска драма!
Најотровнији сателит у историји, руска сонда „Фобос-Грунт“, пашће на Земљу 26. новембра! Руски стручњаци изгубили су контролу над њом још 9. новембра, а шансе да је поврате равне су нули. Летелица ће контаминирати подручје на које падне и изазвати еколошку катастрофу великих размера. Уједно, немогуће је предвидети где ће сонда пасти, али научници кажу да би то могло да буде било где између 52 степена северно и 52 степена јужно – на најгушће насељеној области на Земљи, на којој се налази и Србија.
Свемирска летелица „Фобос-Грунт“ лансирана је у уторак увече с руског космодрома Бајконур у Казахстану уз помоћ ракете „зенит-2“. У плану је било да до октобра 2013. стигне до Марса, а да се почетком 2013. спусти на Фобос, већи од два Марсова месеца. Тамо је требало да покупи узорке тла и 200 грама допреми на Земљу у августу 2014.
Међутим, одмах по лансирању настао је проблем. Сонда се одвојила од ракете, али се њени мотори нису укључили и она је остала у Земљиној орбити. Претпоставља се да мотори не раде због квара на навигационом систему. Експерти покушавају да ресетују компјутерски програм летелице да би прорадио пре него што се батерије испразне.Поред тога што би могла да падне на насељену територију, постоји и опасност од велике еколошке катастрофе. „Фобос-Грунт“ је напуњен са седам тона високотоксичног горива, које је требало да покреће летелицу током дуготрајног и сложеног задатка. То гориво је кобно по све врсте на Земљи. Творац „Фобос-Грунта“, руска компанија „Лавочкин“, описала је своје дело као најтежи свемирски брод свих времена, при чему највећи део тежине од 13,2 тоне чини гориво.
Руска агенција Итар-Тасс извештава да покушај у­постављања везе са сондом засад није довео до позитивног резултата.

*Недовољно тестирана
Руски свемирски експерт Игор Лисов изјавио је да је „Фобос-Грунт“ постао најамбициознији и најскупљи космички пројекат, вредан 170 милиона долара. Временом, програму је понестало новца, али и времена, тако да није довољно тестиран пре него што је лансиран.
– Покушавамо да надмашимо сами себе. Шеф „Роскосмоса“ је 7. октобра у Думи одржао говор из којег је могло да се закључи да ће летелицу лансирати иако је била у пробној фази и незавршена – рекао је Лисов.
Остали независни стручњаци слажу се с њим и додају да је тим који је радио на том пројекту имао само две године да тестира сонду. То је био главни разлог за одлагање лансирања од 2009. за 2011. годину.
извор: Курир

Категорије:ЗДРАВЉЕ-ЕКОЛОГИЈА

1 reply »